RSS

Grupnim i individualnim radom do dobitne kombinacije

Fri, Mar 12, 2010

eDukacija, ePoslovanje

Grupnim i individualnim radom do dobitne kombinacije

Praksa je pokazala kako se kombinacijom grupnog i individualnog rada stvara podržavajuće okruženje koje ubrzava proces prilagodbe promjenama i ostvarenja zacrtanih ciljeva razvoja, kako osobnih tako i timskih. Sviđalo nam se to ili ne – stvarnost pokazuje kako lakše učimo i lakše se mijenjamo kada u tom iskustvu nismo sami.

U procesu individualnog rada korisnik coachinga prolazi procese promjene, ponekad vrlo zahtjevne, kojih okruženje nije uvijek svjesno. Okruženje (tim) često ne primjećuje i ne nagrađuje postignute uspjehe, niti ne pokazuje potrebnu podršku.

Nedostatak podrške i poticaja iz okoline može dovesti do posustajanja i gubitka početne odlučnosti osobe na putu do postavljenog cilja. Zašto se uopće truditi? Zašto ulagati napor i trošiti sebe tamo gdje to u suštini «nikome» i nije bitno? Doživljaj neusklađenosti osobnih i organizacijskih ciljeva i sustava vrijednosti, ponekad će rezultirati i odlaskom pojedinaca iz organizacije.

Kada se na promjenama radi i osobno i timski – put do rezultata lakši je i brži, Vaše ulaganje efikasnije, a učinak održiv i trajan.

Procesi individualnog i timskog rasta medjusobno se podržavaju. Svi sudionici uključeni su i usmjereni istom cilju – poticani kako «izvana», tako i «iznutra».

Članovi tima zajednički utvrđuju i usvajaju vrijednosti i principe rada i suradnje unutar tima. (Što nam je važno? Što je čija uloga? Tko je za što odgovoran? Kako ćemo raditi? Kako nećemo raditi? … )

Zajednički razvijaju, usklađuju i usvajaju željene obrasce komuniciranja. (Tko, kada, koga, kako informira/izvještava? Kako razgovaramo? Kako ne razgovaramo?)

Zajednički vježbaju nove stavove – pozitivnu usmjerenost na mogućnosti, svijest o vlastitim izborima i njihovom djelovanju na cjelokupni kontekst tima i organizacije, prihvaćanje drugačijih pogleda i uvažavanje perspektive drugih.

Zajednički stvaraju i učvršćuju temelje održivosti postignutih promjena – jačajući sposobnost rasta i ostvarenja vizije svoje organizacije.

-

Kako prepoznati situacije u kojima je Team coaching odgovor koji tražite?

Sposobnost održivog razvoja posebno je važna u situacijama kada organizacije prolaze kroz (ili se pripremaju za) razdoblje velikih, korjenitih promjena u načinu i organizaciji rada ili strategiji tražišnog nastupa.

Pri tome te promjene postaju i vrlo specifični osobni izazov za svakog menadžera i lidera u tom sustavu.

Tipično su to situacije kada se, zbog intenzivnog rasta i/ili proširenja poslovanja na nova
tržišta provode:

• globalna restruktuiranja i reorganizacije poslovanja

• spajanja ili preuzimanja tvrtki koja donose izazove integracija različitih
organizacijskih vrijednosti i kultura

• uvođenje novih tehnologija (npr cjeloviti ERP sustavi) i u skladu s time novih procesa i procedura rada

• uvođenje sustava za upravljanje ciljevima kao platforme za upravljanje učinkom

• …. i sl.

-

Menadžment je u takvom razdoblju tranzicije u pravilu suočen sa velikim brojem izazova koji se često medjusobno ne podržavaju. Nova strategija i nove tehnologije rada iziskuju novu razinu poslovnih i stručnih znanja rukovoditelja, a upravljanje ljudima u razdoblju promjena traži nove, «suptilnije» rukovodne vještine.

Pod velikim pritiskom zahtjeva na učinak i očekivanja mjerljivog osobnog i timskog doprinosa ukupnom uspjehu poslovanja u sve kraćem vremenu, rukovoditelj sve češće preispituje svoju ulogu u sustavu i svoju unutarnju motivaciju. Organizacija lako postaje sve više usmjerena «prema unutra», ponekad na štetu tržišnog uspjeha tvrtke, a kao ključni izazov gotovo se u pravilu spominje loša komunikacija i nedostatak suradnje. Suradnja (engl. collaboration) ovdje postaje ključna riječ.

Razvoj SURADNJE unutar menadžment tima temeljna je platforma za razvoj kreativne, inovativne organizacije okrenute STVARANJU i prepoznavanju mogućnosti i aktivaciji vlastitog potencijala.

Ako je razvoj suradnje unutar menadžment tima dio Vašeg izazova, budite sigurni da Team coaching jeste dio Vašeg rješenja :o )

Rating 4.33 out of 5
[?]
, , ,

Autor teksta:

Adrijana Strnad - ukupno napisanih 3 tekstova na eBizMags.

Diplomu za coaching stekla je u Londonu na Coach U ( www.coachinc.com ) programima za korporativni coaching, gdje je završila i postdiplomsko obrazovanje ( Advanced Corporate Coaching Program ) iz područja primjene coachinga u organizacijskom okruženju. Licencirani je facilitator programa Vještine coachinga za menadžere ( The Coaching Clinic ) Aktivna je članica ICF-a, ( International Coaching Federation, www.coachfederation.org ) i prvi coach u Hrvatskoj i Regiji ( zemlje bivše Jugoslavije, Bugarska, Mađarska ) certificiran prema standardima svjetske strukovne udruge za coaching, te suradnik medjunarodne mreže trenera i savjetnika u području organizacijskog razvoja ( www.snowballtraining.com ). Kao dipl. ing industrijske elektronike, završila je postdiplomski studij poslovnog upravljanja ( DSM ) pri FER-u u Zagrebu, veći broj programa za razvoj i usavršavanje Menadžmenta pri MCE Europe ( strateško upravljanje tržišno vođenim organizacijama, strateški marketing, vještine upravljanja ljudima ) i Perfect Training Austria ( intuitivno i efektivno vođenje ), kao i dvogodišnji program Škole za Osobni i organizacijski razvoj u Puli.

Kontaktiraj autora

1 Komentari za ovaj tekst

  1. Goran Blagus komentira:

    Odlično sročeno. No, dodao bih još jedan detalj koji mislim da bi mogao upotpuniti cijeli ovaj proces. Naime, mišljenja sam da bi sam management trebao uvidjeti beneficije coachinga i imati iskustva (individualnog) sa coaching procesom. Na taj način vjerujem da će lakše komunicirati svojim ljudima kako timski coaching može dati kvalitetnije rezultate. Isto tako, mišljenja sam da bi i članovima tima bilo zgodno omogučiti da mogu coacha koristiti na 1-1 razini jer možda zbog svoje introvertiranosti ili “glasnoče” nekog od članova tima nisu u stanju izreči svoje ideje, misli i sve ostalo koje bi moglo pripomoči cijelom procesu (kompaniji).

1 Trackbacks za ovaj tekst

  1. Poslovna vizija i Company Mission Statement | eBizMags Says:

    [...] cilj postignut, treba ga zamijeniti. U suprotnom, malo je vjerojatno da će tvrtka i dalje biti uspješna. AKPC_IDS += "1280,"; Ocjena 4.00 od 5 core purpose, core values, mission statement, [...]

Vas Komentar