RSS

Kako zaraditi: Kupoprodaja domena danas nije jeftin sport

Tue, Jul 14, 2009

ePoslovanje, eTrziste

Kako zaraditi: Kupoprodaja domena danas nije jeftin sport

Da vas ne ponesu odmah misli o lakom bogaćenju, moramo vas upoziriti da kupoprodaja domena danas nije jeftin sport. Prije pet godina domena s unosnim nazivom mogla se kupiti za deset tisuća dolara, a danas ju je nemoguće dobiti ispod sto tisuća dolara. Na primjer, Goldberger i Fischer su na aukciji Monikera za domenu blogging.com platili 135.000, irishwhiskey.com ih je stajao 8000, a jewishdeli.com 9000 dolara. U međuvremenu, odbili su ponudu vrijednu milijun dolara za domene stocks.com i home.com čiji su vlasnici. Ako već neki zarađuju tolike iznose na domenama, postavlja se pitanje koliko dugo će potrajati zlatno doba?

-

Kako su današnje legende ušle u posao?

Goldberger je na krajnje neobičan način ušao u posao s domenama. Kada je 1996. godine radio kao odvjetnik, dobio je tužbu od kompanije Hearst Corp. koja ga je tužila za kršenje autorskih prava jer je registrirao domenu esqwire.com. Hearst je tvrdio da domena previše podsjeća na naziv njihovoh magazina Esquire.

Obje strane nagodile su se izvan suda, a Goldberger je dobio pravo da zadrži domenu. Kada se pročulo da ima iskustva s pravnim problemima oko registracije internetskih domena, Goldbergeru su se počeli javljati drugi kako bi ih savjetovao.

Tada je shvatio da domene izazivaju znatan interes kod širokog kruga ljudi i tvrtki. Čovjek je tada zbrojio je dva i dva i jednostavno odlučio promijeniti profesiju. Goldberger je 1997. napustio odvjetnički ured u Philadelphiji gdje je dotad radio i pokrenuo malu tvrku na Manhattanu za kupnju domena mail.com. S Fischerom je počeo surađivati 2001. i otad zajedno kupuju domene. Dvije godine kasnije Fischer i Goldberger osnivaju kompaniju smartname.com koju su prodali 2007 godine.

Ta kompanija svojim klijentima je pružala usluge zakupa domena, izrade privremenih stranica na domeni i postavljanja tekstualnih oglasa, a svoje usluge naplaćivala je kroz sudjelovanje u prometu od oglašavanja. U jednom trenutku tvrtka je opsluživala 150 klijenata i upravljala s ukupno 150.000 domena na kojima se generiralo 50 milijuna pojedinačnih posjeta. Nije loše za tipa koji se samo prije nekoliko godina zbog registriranja esqwire.com domene našao na sudu i skoro bankrotirao.

-

Bilo, pa prošlo…

Jedno je sigurno – prošla su vremena kada se moglo registrirati domenu s nazivom poznatog proizvoda ili osobe, čekati da vas kontaktira zainteresirana kompanija koju bi ucjenjivali nerelanim iznosima. Zakonodavci su shvatili da takvim predatorskim taktikama i ucjenama pojedinci na štetu zaštićenih nazivlja zgrću milijune pa su promijenili zakone i domene proglasili materijalnim dobrom. Ako danas registrirate takvu domenu, sudskim putem vam se u roku 24 sata može oduzeti vlasništvo nad njom. Isto vas čeka ako odbijete ponudu vlasnika robne marke za prijenosom domene koja u svom nazivu koristi naziv robne marke. Sud će biti na vašoj strani jedino ako ste na domeni pokrenuli legalan posao i registrirali je prije nego što je neka kompanija zaštitila robnu marku s istim nazivom.

Na primjer, da vlasnik iphone.com domene Michael Kovatch nije od 1995. na njoj imao web trgovinu za prodaju mobitela, nakon nekoliko odbijenih ponuda Apple bi od suda mogao zatražiti prijenos domene uz obrazloženje da gospodin Kovatch ucjenjuje Apple jer je odbio nekoliko razumnih ponuda, a evidentno je da domenu ne koristi za komercijalan posao.

-

Vrijedi probati

Ako već niste rođeni pod sretnom zvijezdom poput Michaela Kovatcha, ugledajte se na junake s početka ovog teksta. Sve što vam treba za ulazak u ovaj sport je nekoliko tisuća eura za kupnju dobre domene i njeno oglašavanje na Googleu, dobro osmišljena privremena HTML stranica na kojoj ćete prodavati tekstualne oglase i mnogo strpljenja. Za one sa skromnijim budžetom preporučamo čistu kupoprodaju domena, a dobre adrese za to su općepoznati strani site https://auctions.godaddy.com/ i ne još poznata, ali interesantno napravljena domaća http://www.aukcijadomena.com/.

Rating 4.00 out of 5
[?]
, , ,

Autor teksta:

eBizMags - ukupno napisanih 269 tekstova na eBizMags.

Svi autori - Što je eBizMags?

Kontaktiraj autora

Vas Komentar