RSS

Kako SEO može pomoći kod Internet promocije?

Tue, Jan 12, 2010

eMarketing, ePoslovanje, eSavjeti

Kako SEO može pomoći kod Internet promocije?

U ovom tekstu skrećemo pažnju na kreiranje i promociju robne marke putem SEO aktivnosti, na način koji iziskuje najmanji utrošak financijskih sredstava. To ne znači da će vaša robna marka biti slabo promovirana. Naprotiv, uz minimalni utrošak resursa, vaša robna marka može biti dobro poziciionirana u rezultatima pretrage na tražilicama, a samim time učiniti puno za vašu promociju.

Prije nego krenete u konkretne poteze, svakako je potrebno odlučiti što na Internetu želite promovirati kao robnu marku. Da li je to naziv vaše tvrtke? Ili nazvi proizvoda? Možda od svog imena želite stvoriti prepoznatljivu robnu marku? Na primjer, ako ste bloger vaše ime je itekako važno. Kao upravitelju novog inovativnog poslovnog projekta važno bi vam moglo biti ime samoga projekta. Sve mogućnosti su otvorene, ali svakako prije bilo kakvih daljnjih koraka morate odlučiti što je to što želite pretvoriti u robnu marku – dakle, potrebno je odrediti cilj i svrhu koji će vam poslužiti kao polazna točka.

SEO ili optimiziranje za tražilice je izvrsna metoda za kreiranje online robne marke za vaše proizvode ili usluge. No pod pojmom optimizacije ne mora se nužno podrazumijevati zakupljivanje ključnih riječi na tražilicama što iziskuje veća ulaganja na duži rok da bi polučilo vidljive efekte. Umjesto toga, provjerite vaš site na više razina s tehničke strane kako biste bili sigurni da je podešen na način koji to očekuju tražilice. Automatizirane programske skripte, tzv roboti, kontinuirano pretražuju sadržaj svih Internetskih stranica, pa tako i vaše, da bi ažurirale bazu tražilice i izračunale vaš rang u njoj. Svaki aspekt vašeg sitea tako ulazi u izračun ranga a proces optimiziranja za tražilice zapravo se svodi na to da svoj site po svim aspektima prilagodite na način da roboti svakom elementu sitea dodijele što je moguće višu ocjenu. Za detaljnije informacije i korisne savjete i preporuke o koracima koje je potrebno poduzeti pročitajte naš tekst na temu optimiziranje site za tražilice.

Ukratko, svakako biste trebali urediti naslovne tagove u HTML kodu tako da sadrže ime vaše robne marke. Naime, naslovne tagove roboti smejštaju pri sam vrh prioriteta i svaki tekst koji je tamo sadržan umnogome će odrediti u koju će vas kategoriju tražilica svrstati i koji rang će vam u toj kategoriji biti dodijeljen. Dakle, ako želite promovirati ime vaše tvrtke, upišite je u naslovni tag. Ako se radi o osobnom imenu, stavite svoje ime u naslovni tag. Ali nipošto nemojte da vam naslovni tag ostane prazan ili da je u njega upisan sadržaj koji se ni na koji način ne može povezati s robnom markom koju promovirate. Cilj procesa optimizacije vašeg sitea za tražilice je da prilikom pretraživanja na tražilici naziv vaše robne marke bude u rezultatima pretrage pozicioniran što na što je moguće višoj poziciji, po mogućnosti na prvoj stranici koju golema većina korisnika jedino i proučava.

Upisivanjem vaše robne marke u naslovni tag postići ćete i to da vaš site bude naveden na prvome mjestu ako korisnici na tražilici upišu upravo naziv vaše robne marke. Ovdje vas moramo upozoriti da to ne mora biti tako ukoliko ste za naziv robne marke odabrali pojam koji i drugi koriste ili su ga kao ključnu riječ zakupili.

Na primjer, ako je naziv vaše robne marke “Intel“, iluzorno je očekivati da će upisivanjem tog pojam u tražilicu vaša robna marka biti navedena prva u rezultatima pretrage. Umjesto toga, pojavit će se korporacija Intel koja je zakupila tu ključnu riječ. No ako je naziv vaše robne marke jedinstven i kao takav stavljen u naslovni tag u HTML kodu vaših stranica, zajamčena vam je prva pozicija ako korisnici u tražilici upišu naziv vaše robne marke. Drugi primjer, MojPosao je jedinstveni naziv vodećeg hrvatskog portala za zapošljavanje, no mnogi korisnici ne mogu se sjetiti njegove Internetske adrese koja je pomalo kriptična pa taj pojam traže u tražilici. Pokušajte upisati “moj posao” u Googleu i vidjet ćete da će taj site biti izlistan na prvome mjestu, a to je rezultat samo dobre optimizacije tih stranica za tražilice, a ne plaćenog marketinga.

Kod optimiziranja putem naslovnih tagova obratite pozornost i na varijacije u nazivu vašeg brenda, osobito ako se on deklinira u hrvatskom jeziku, a osobitu pažnju posvetite i tipfelerima. Naime, netko može prilikom pretrage krivo upisati naziv vaše robne marke i tako doći do neželjenih stranica ili – još gore – do sitea vama srodne konkurencije.

Nadalje, ako imate site za online prodaju sportskih automobila nazvan Lijepi sportski automobili, nemojte promovirati samo taj naziv jer netko bi u tražilici mogao upisati samo pojam “Sportski automobili” i tako promašiti vaš site. Zato prilikom optimizacije vašeg sitea za tražilice uključite i varijacije poput “lijepi automobili“, “lijepi sportski” itd. Spomenuti portal MojPosao je pokrio i slučajeve tipfelera pa tako možete u Google upisati “moj poso” i još uvijek će vam u rezultatima pretrage na prvome mjestu biti naveden taj portal. Ako imate doista jedinstveni naziv robne marke, tada razmislite da zakupite i sve važne domene s nazivom robne marke, poput .com, .net, .info i slično jer će i to poboljšati vaš rang u tražilici. Korisno je zakupiti, ako vam to dozvoljava budžet, i domene s uobičajeneim tipfelerima kako biste dodatno poboljšali rang u tražilici. Time se ujedno štitite i od Internetskih grabežljivaca koji će zakupiti domene vrlo slične vašoj u slučaju da vaš site postane iznimno posjećen.

Internetske domene danas su postale nekretninama 21. stoljeća i oko zakupa domena s nazivima sličnima poznatim robnim markama ili domena s općim, ali često korištenim pojmovima, razvila se ekonomija na kojoj pojedinci obrću lijepe svote novaca. U svakom slučaju, proces optimiziranja sitea je sve samo ne trivijalan te iziskuje kreativnost. Posvetite mu stoga dovoljno vremena, truda i energije jer dobrom optimizacijom možete praktički besplatno znatno podići rang vaše stranice u tražilicama i time si osigurati kvalitetnu Internet promociju.

Rating 3.67 out of 5
[?]
, , , , , , , ,

Autor teksta:

eBizMags - ukupno napisanih 269 tekstova na eBizMags.

Svi autori - Što je eBizMags?

Kontaktiraj autora

0 Komentari za ovaj tekst

4 Trackbacks za ovaj tekst

 1. Kriza daje poticaj Internetu i e-projektima | eBizMags Says:

  [...] brojne organizacije koje se do sada nisu oglašavale na Internetu, da se okušaju u barem jednoj kontekstnoj kampanjici. Nakon toga vrlo vjerojatno slijedi [...]

 2. Kada slati mailove i newslettere? | eBizMags Says:

  [...] obzirom na cijenu e-mail marketinga, mnogi će biti u kušnji da povećaju broj adresa u svojim mailing listama. Više adresa, veći [...]

 3. Što treba znati o online brandiranju? | eBizMags Says:

  [...] ili nečem desetom, ne mora nužno biti skupo. Zapravo, dobri i vidljivi početni rezultati mogu se postići praktički besplatno. Iskoristite najučinkovitije metode besplatne promocije vaše robne marke na mjestu gdje se [...]

 4. Google AdWords – tips and tricks 1. dio | eBizMags Says:

  [...] Search Engine Optimization [...]

Vas Komentar