RSS

Kako na legitiman način povećati listu pretplatnika?

Mon, Oct 19, 2009

eMarketing, ePoslovanje, eSavjeti

Kako na legitiman način povećati listu pretplatnika?

Povećanje liste pretplatnika na vaš newsletter ili e-mail svakako je jedna od najvažnijih stvari u e-marketingu. Sasvim razumljivo: cilj je povećati broj korisnika koje ćete pokušati animirati da kupe vaš proizvod ili uslugu. S povećanjem liste gotovo uvijek raste i profit – kratko i jasno. Stoga su poneki marketingaši voljni povremeno zažmiriti na pravila lijepog ponašanja i povećati listu na poluilegalan način (!). Ukoliko je vaša lista sastavljena od pretplatnika, prilično su jasna pravila kako je povećati. Jasna, mada i ograničavajuća.

-

Donosimo vam nekoliko savjeta kako povećati listu svojih e-mail pretplatnika bez zaobilaženja pravila dobrog ponašanja:

1. Iskoristite svoju već postojeću bazu – pročešljajte inventar vaših pretplatnika i potražite potencijalne kontakte. E-mail potpisi s kontaktima, kontakti u brošurama, newsletterima, prospektima, računima, izjavama za javnost…

2. Ocijenite vaše web stranice – u mailovima radije promovirajte vaše web stranice nego sam newsletter. Koliko je lagano pronaći vaš newsletter na vašim stranicama? Postoji li jasno naznačen banner za pretplatu na newsletter, jasno vidljiv na većini stranica na vašem webu? Ili se radi o malenom linku na podnožju naslovnice? Jeste li jasno i pregledno napisali što donosi vaš newsletter, uključivo učestalost slanja?

3. Razmislite o iznajmljivanju liste – doduše, ovo može biti riskantan prijedlog. Iznajmljivanje liste od upitnog ponuđača, koji tvrdi – ali ne može dokazati – da su se korisnici s liste dobrovoljno pretplatili može kratkotrajno povećati vašu listu, no dugoročno može vam priljepiti etiketu spammera, koje ćete se teško riješiti. A znamo što to znači – blokiranje vaših mailova i korisnicima koji ih žele, od strane ISP-ova. Naravno, postoje i ozbiljni iznajmljivači, potražite ocjene njihovih listi na Internetu. Ukoliko se radi o renomiranim tvrtkama izdavačima, problema u pravilu ne bi smjelo biti. Primjerice, nudite li usluge edukacije, možete iznajmiti listu neke ustanove ili fakulteta, koja je nastala uz klauzulu poput „ovime pristajem dobivati informacije o dodatnim mogućnostima školovanja…“

4. Konvertirajte offline prospekte u online čitatelje – to možete pokušati i bez direktnog slanja maila. Poslužit ćemo se gornjim primjerom: možete se reklamirati na stranicama tog fakulteta, sponzorirati razne događaje, printati publikacije… Naravno, reakcija na takve aktivnosti bit će veća ukoliko nudite neke pogodnosti.

5. Udružite se – možda naš imaginarni fakultet ima vlastiti newsletter? Pokušajte dogovoriti suradnju, primjerice da na stranicama za pretplatu na njihov newsletter bude i vaša pretplata. Hoćete li to platiti, ili dogovoriti recipročnu uslugu, zapravo je na vama.

-

6. Neka vaši čitatelji rade za vas – zadovoljni korisnici oduvijek su ponajbolji marketing. No, da biste se izdvojili, morate im ponuditi više od kojeg postotka popusta. Pozovite ih da vam pomognu, možda samo riječima „molimo vas da forwardate ovaj newsletter“, ali bez prijetnji o 7 godina nesreće ili sličnim „motivatorima“. :) U tom slučaju dodajte upute i o pretplati na newsletter ( uz obavezan link za mogućnost poništenja pretplate na isti ). Koristite se tehnologijom – ima li vaša e-mail aplikacija „preporučite prijatelju“ opciju? Provjerite koliko je ta strategija uspješna.

Rating 4.33 out of 5
[?]
, , , ,

Autor teksta:

eBizMags - ukupno napisanih 269 tekstova na eBizMags.

Svi autori - Što je eBizMags?

Kontaktiraj autora

1 Komentari za ovaj tekst

  1. Jelena komentira:

    Sjajan tekst! Ima jos jedan nacin za prikupljanje pretplatnika na newsletter – PPC je izmedju ostalog odlican alat za dovodjenje posjetitelja na stranice za registraciju.

Vas Komentar