RSS

SEO: Kako optimizirati slike za tražilice?

Mon, Nov 17, 2008

eMarketing, ePoslovanje, eSavjeti

SEO: Kako optimizirati slike za tražilice?

Savjeti koji slijede sadrže zbirku popularnih metoda i preporuka za optimizaciju slika za tražilice. Koje od njih će u vašem slučaju polučiti najbolje rezultate ovisi o specifičnostima stranice, sadržaju, vrsti slika i mnogim drugim parametrima.

Međutim, jedno je sigurno – promet od tražilice prema vašem siteu možete znatno povećati ako optimizirate slike prema savjetima koji slijede. Ne iziskuje se velika stručnost, ali zahtjeva strpljenje, metodičnost i temeljitost.

1. Koristite ključne riječi u alternativnom opisu slike (Alt Text)

Alternativni opis je tekst koji proizvoljno definirate, a browser će ga prikazati na mjestu gdje se pojavljuje slika. Na taj način, kod isključenog prikaza slika korisnik još uvijek može vidjeti tekstualni opis koji sugerira sadržaj slike. Na taj način korisnici ručnih računala koji radi bržeg surfanja često isključuju prikaz slika se i dalje mogu snalaziti na vašem siteu. Na primjer, ako imate web trgovinu u kojoj se u kategoriju filmova na DVD-u ulazi odabirom slike DVD kutije, za tu sliku biste mogli staviti alternativna tekst “Filmovi na DVD-u” kako bi onima koji isključe prikaz slika ubrowseru bilo jasno koja je funkcija slike.

Kao što tražilica rangira vaš sitea najvećim dijelom prema ključnim riječima koje koristite u meta tagovima u HTML kodu, tako i kod pretrage slika tražilica rangira svaku sliku pomoću njenog alternativnog opisa. To je kod pretrage slika ključni parametar jer tražilica ne može iz piksela iščitati dodatne informacije kao što može ako analizira tekstualni sadržaj vaših stranica.

Osnovno i najvažnije pravilo optimiziranja slika za tražilice je da u alternativnom opisu slike koristite ključnu riječ ili frazu koja je relevantna za kontekst u kojem se slika pojavljuje na stranici. Alternativni tekst valja ubaciti u img src dio HTML koda za prikaz slike.

Na primjer: img src=”naziv_slikovne_datoteke.gif” alt=”Alternativni opis slike”

2. Koristite opisne nazive u slikovnim datotekama

Izbjegavajte davanje nerazumljivih naziva slikovnim datotekama na poslužitelju, bez obzira na dodatan posao koji iziskuje promjena naziva svih slikovnih datoteka. Tražilice opisuju sadržaj slike i prema nazivu same datoteke. Stoga, ako naziv slikovne datoteke nije opisan, već nerazumljiv, tražilica ne može izvući smislenu informaciju.

Na primjer, ako na siteu koristite sliku Paris Hilton, nazovite slikovnu datoteku na web poslužitelju ‘paris-hilton.jpg’ umjesto kriptičnog naziva ‘dg8453_aa067.jpg’.

Još je bolje ako slikovna datoteka ima naziv identičan alternativnom tekstu. Na primjer, ako ste za sliku tlocrta proizvodnog pogona naveli alternativni tekst ‘Tlocrt proizvodnog pogona’, tada sliku spremite na poslužitelj pod nazivom ‘tlocrt-proizvodnog-pogona.jpg’.

3. Opišite sliku u tekstu koji joj prethodi ili slijedi

Preporučljivo je da u HTML kodu u tekstu koji slijedi ili prethodi slici kratko opišete sadržaj slike, koristeći pritom ključne riječi. Tražilica izvlači kraći dio teksta koji prethodi ili slijedi odmah iza slike i koristi ga za procjenu sadržaja slike te pritom izvlači ključne riječi. Osim toga, izvučeni tekst prikazuje se korisniku kod prikazivanja rezultata pretrage slika na tražilici.

U to se možete i sami uvjeriti ako na Google Image Search tražilici pretražite prema ključnome pojmu sliku. Uočite da se u rezultatima pretrage ispod svake slike nalazi kratki opis od dvadesetak znakova u kojem je ključna riječ istaknuta masnim slovima. Taj tekst tražilica izvlači iz tekstualnog dijela koji u HTML kodu prethodi ili slijedi odmah iza slike.

Na primjeru web trgovine za prodaju mobitela koja koristi sliku mobitela za ulazak u sekciju sitea s opisom svih modela to bi izgledalo ovako: za alternativni tekst slike stavite ‘Modeli mobitela prema proizvođaču’, datoteku sa slikom nazovite ‘modeli-mobitela-prema-proizvodacu.jpg’, a pored slike mobitela stavite kratki opis, u stilu ‘Kliknite ovdje za detaljan pregled svih raspoloživih mobitela razvrstanih prema proizvođaču i modelima.’

4. Procijenite relevantnost sadržaja pomoću Adsense tehnologije

Googleova Adsense tehnologija automatskog oglašavanja jednostavno se implementira na bilo koji dio vašeg sitea. Kad ubacite potreban Adsense kod, na željenom mjestu automatski će se pojavljivati Googleovi tekstualni oglasi čiji sadržaj ovisi o sadržaju vašeg sitea. Kako Adsense za procjenu sadržaja vašeg sitea koristi sve raspoložive trikove, od naprednih algoritama za prepoznavanje jezika, prevođenje i strojno čitanje, do ključnih riječi i tagova. No, kako vam Adsense može pomoći pri optimiziranju slika?

Jednostavno, ubacite Adsense kod i promatrajte kakve tekstualne oglase Google objavljuje na vašem siteu, na taj način znat ćete kako je Google procijenio opći sadržaj vašeg sitea. Ako ste pokrenuli blog u kojem pišete o mobilnoj tehnologiji i Adsense počne objavljivati oglase vezane uz vrtlarstvo i vinogradarstvo to je najbolji pokazatelj da niste dobro optimizirali site. Tada je najbolje zasukati rukave i pobrinuti se da Google ispravno procijeni sadržaj vašeg sitea, u čemu vam mogu pomoći savjeti za optimiziranje sitea za tražilice .

5. Optimizirajte TITLE i META tagove

TITLE i META tagovi u kodu vaših stranica trebaju sadržavati ključne riječi za koje smatrate da najbolje opisuju sadržaj stranice i za koje postoji najveća vjerojatnost da bi korisnike tražilice mogle dovesti do vašeg sitea. Optimizacija ovih tagova i odabir najboljih ključnih riječi trebali bi biti dio vaše opće strategije optimiziranja sitea za tražilice. Ove tagove ne koristi samo opća Google tražilica za pretraživanje sadržaja vaših stranica, već i Image Search tražilica za pretraživanje slika. Poput Adsense testiranja iz prethodnog koraka, tako i ovdje pomaže da isprobavate razne ključne riječi u TITLE i META tagovima sve dok ne postignete zadovoljavajući rang u općoj Google tražilici.

6. Umjesto općih opisa, koristite ključne riječi u opis slike

Kada u HTML kod ubacite vezu prema slici, umjesto općeg opisa slike koristite važne ključne riječi. Na primjer, umjesto opisa “Kliknite ovdje za veću sliku” ili “Kliknite ovdje” napišite “Marko Markić u zatvoru” ili “Marko Markić na promociji svog albuma”.

7. Koristite Tagove za svoje slike

Ponekad se može desiti da iz nekog razloga slikama ne dajete tekstualne opise. Tada obavezno označite slike putem Internet tag funkcije ili putem drugih javnih usluga za označavanje sadržaja, kao što je Technorati . Ako na siteu koristite slike spremljene u vašem korisničkom računu na siteu za razmjenu slika Flickr, obavezno slikama u Flickru dodijelite oznake u kojima koristite ključne riječi, na primjer “Paris Hilton”, “luksuz”, “promocija”, “glazba” itd. Bez obzira što ovom metodom slikama dodjeljujete oznake izvan vašeg sitea, unutar vanjskog servisa poput Flickra, to će poboljšati rang sitea jer Image Search će iz HTML koda shvatiti da se slika nalazi na Flickr poslužitelju pa će s njega pokupiti i oznake koje ste slici dodijelili.

8. Nemojte se ograničiti na usku kategoriju slika

Nema potrebe da na siteu koristite samo slike koje pokrivaju samo jednu, usku kategoriju. Na primjer, ako ste pokrenuli portal za tehnologiju, to ne znači da morate koristiti samo slike raznih tehnoloških naprava. Ubacite i slike drugih web 2.0 siteova koji se bave sličnom tematikom, povezanih web aplikacija i situacija koje su povezane s tematikom sitea. Na primjer, mogli biste povremeno ubaciti fotografije dnevnog boravka u kojem se nalazi novi HD televizor ili poslovnog ureda gdje se na stolu nalazi najnovije prijenosno računalo o kojem pišete. Kada tako proširite sadržajnu kategoriju slika, tražilica će vas bolje rangirati. Osim toga, vaš site će oživjeti jer ste posjetiteljima ponudili dodatni vizualni poticaj koji nije ograničen samo na beskonačni niz bezličnih fotografija naprava. Iz novinarske perspektive uvijek je dobro da osim slika koje pokrivaju tematiku vašeg sitea koristite slike sičnih drugih siteova i što više autorskih fotografija iz stvarnog života i fotografija na kojima se pojavljuju osobe, a ne samo predmeti.

9. Napravite datoteku slika dostupnu tražilicama

Provjerite da je robots.txt datoteka na poslužitelju koja sadrži mapu sitea za tražilice bude dostupna robotima. To je važan preduvjet ako želite da slike budu uvrštene u Image Search tražilicu. Također, izbjegavajte korištenje JavaScript veza na slikama jer to ograničava mogućnosti tražilice.

10. Povremeno izbrišite i ponovo snimite slike na poslužitelju

Ponekad ne možete izbjeći da u opisu slike ne koristite često korištene ključne riječi, što umanjuje rang slike na tražilici. Ako je slika takvog sadržaja da se ne može opisati pomoću jedistvenih ili slabo korištenih ključnih riječi, tada pokušajte s vremena na vrijeme izbrisati sliku i potom je ponovo snimiti na poslužitelj. Tražilica će shvatiti da se na poslužitelu nalazi datoteka novijeg datuma i ponovo će izračunati njenu važnost, što može poboljšati njen rang.

Uskoro objavljujemo dodatne metode za optimizaciju slika za tražilice.

Rating 4.50 out of 5
[?]
, , , , , , ,

Autor teksta:

eBizMags - ukupno napisanih 269 tekstova na eBizMags.

Svi autori - Što je eBizMags?

Kontaktiraj autora

1 Komentari za ovaj tekst

 1. zeninho komentira:

  dobri tipovi, hvala!!

5 Trackbacks za ovaj tekst

 1. Slike utječu na rangiranje Internet stranica | eBizMags Says:

  [...] Ovdje pogledajte savjete kako optimizirati slike za tražilice. [...]

 2. Kako optimizirati slike za tražilice? - 2. dio | eBizMags Says:

  [...] OVDJE MOŽETE PROČITATI PRVI DIO TEKSTA S DODATNIM METODAMA ZA OPTIMIZACIJU. Ocjena 4.00 od 5 datoteke, fotografije, metode, optimizacija, sadržaj, SEO, slike, tražilice [...]

 3. Način korištenja slika na siteu utječe na rangiranje | eBizMags Says:

  [...] 1. http://www.ebizmags.com/kako-optimizirati-slike-za-trazilice/ [...]

 4. Način korištenja slika na siteu utječe na rangiranje | eBizMags Says:

  [...] 1. http://www.ebizmags.com/kako-optimizirati-slike-za-trazilice/ [...]

 5. Arhitektura informacija poboljšava SEO i usability | eBizMags Says:

  [...] SEO definiramo kao proces poboljšanja učestalosti i pozicije pojedinog URL-a na ispisu relevantnog pretraživača (u praksi, misli se na Google), a vrši se u cilju poboljšanja posjećenosti tih stranica. IA je proces organiziranja, strukturiranja i označavanja informacija na način da ih je lako pronaći i koristiti. Pogledamo li definicije, nije teško zaključiti kada se SEO i IA križaju; SEO stručnjaci žele povećati promet, dok IA specijalisti teže kreiranju sadržaja koji je logično grupiran, jednostavan i informativan. U praksi to su sukladni ciljevi, stoga kombiniranje organiziranog, strukturiranog i pravilno linkanog, najčešće tematski grupiranog web sadržaja i SEO optimizacije dovodi do lakog pronalaženja informacija, te intuitivne kupnje korisnika. Primjerice, online retailer će organizirati svoje stranice u tematski odvojene cjeline. Osim dizajna, upravo je kvaliteta i intuitivnost takvog grupiranja bitna. Prodajete li hardver, nećete u istu grupu staviti recimo napajanja i memorije, iako su to sve komponente računala. Ne zaboravite – tražilica nije nadomjestak za dobro grupiranje, ona je samo nadopuna. [...]

Vas Komentar