RSS

Online metode: Optimizacija slika za tražilice

Wed, Dec 23, 2009

eMarketing, ePoslovanje, eSavjeti

Online metode: Optimizacija slika za tražilice

Google – ovi alati za webmastere

Webmasterima se preporuča da uključe Image Search pretraživanje slika putem Googleovih alata za webmastere. Prijavite se na Google Webmaster Tools, na izborniku odaberite Diganostic karticu i potom označite da želite vaš site dodati Googleovoj tražilici slika. Sada ste uvrstili site u Googleovu listu za pretraživanje slika i time ubrzali indeksiranje vašeg sitea i popratnih slika te izbjegli mogućnost da vas tražilica radi nekog razloga zaobiđe prilikom indeksiranja sadržaja Interneta. Imajte na umu da site ne možete na ovaj način prijaviti na tražilicu slika ako prethodno niste u Google Webmaster Tools prijavili i verificirali site s općom tražilicom.

-

Veličinom slike ciljajte na određene ključne riječi

Veličina slike može utjecati na dodatni promet iz tražilice slika prema vašem siteu. Naime, mnogi korisnici putem Image Search tražilice pretražuju pozadinske slike (wallpaper) ili ikone za Windowse. Zato ako ciljate na određenu ključnu riječ, pokušajte u ključnoj riječi iskoristiti pojam wallpaper ili icon jer tako povećavate šanse da će korisnicima koji traže ikone ili pozadinske slike tražilica prikazati i vašu sliku.

-

Koristite slike u skladu s propisanim preporukama

Kako bi svaka slika koju koristite na siteu zadovoljavala propisane standarde, preporučuje se korištenje ne samo ALT taga, već i WIDTH, HEIGHT i TITLE tagova. WIDTH tag definira širinu slike, HEIGHT njenu visinu, a TITLE naslov slike.

-

Odigrajte povremeno Google Image Labeler online igru

Google se dosjetio originalnog načina za opisivanje slika putem Google Image Labeler online igre. Da, dobro ste pročitali. Kada pokrenete Image Labeler, Google će vama i drugim korisnicima prikazivati slike nasumično odabrane s drugih siteova. Od vas se traži da svakoj slici dodijelite nazive koji najbolje opisuju njen sadržaj. Tako dodijeljene nazive Google kasnije koristi prilikom pretraživanja slika. Google je zamislio Image Labeler kao zabavan način na koji bi sami korisnici trebali tražilici pomoći da bolje razumije sadržaj slika koje se koriste na siteovima.

-

Koristite slike traženih tema i popularnih trendova

Još jedan od načina da privučete dodatni promet iz tražilice slika je da na siteu namjerno koristite slike koje će privući korisnike što pretražuju trenutno najpopularnije sadržaje i trendove. Na primjer, jasno je da će fotografija najnovijeg skandala koji je izazvala neka razmažena estradna zvijezda privući značajnu pozornost na vaš site. Isto tako, možete na siteu iskoristiti sliku iz neke popularne TV serije koju gleda široki krug ljudi.

Najpopularnije pojmove i sadržaje koje korisnici pretražuju možete vidjeti putem Google Trends usluge. Pribjegavate li ovoj metodi, iznimnu pozornost obratite na povezanost takvih slika i tekstualnog sadržaja vašeg sitea. Nekakva logična povezanost i razlog zašto ste stavili neku sliku mora postojati.

-

Kreirajte posebnu stranicu i link na stranicu i sliku

Ovaj proces podrazumijeva dodavanje posebno optimizirane stranice na vaš site. Ta stranica sadrži visoko optimizirane ključne riječi za što bolji rang u tražilici i opciju back koja korisnika vraća na dio sitea gdje može vidjeti sliku u njenom izvornom kontekstu. Ideja ovog “trika” je da korisnici priliom pretage pronađu vašu posebno optimiziranu stranicu (zato ste je i optimizirali, da bi bila visoko rangirana u tražilici) koju potom posjete i kad vide da je prazna i ne sadrži ništa osim opcije back, odaberu tu opciju i tako dođu do dijela sitea na kojem se nalazi slika.

-

Pratite koliko vaših slika indeksira Google Image Search tražilica

Ovaj važan korak daje vam neprocjenjivi uvid u efikasnost svih koraka koje ste poduzeli za optimiziranje slika. Važno je znati koliko je slika s vašeg sitea indeksirano u Google Images tražilici kako biste procijenili efekte optimizacije slika.

To ćete najlakše provjeriti tako da pomoću Google Image Search tražilice pošaljete upit za pretragom svih slika na vašem siteu. Takav pretraživački upit izvodite tako da u polje za pretraživanje upišete site:VasSite. Na primjer, ako imate site na domeni MojVrt.com, u Image Search tražilicu samo upišite site:MojVrt.com i dobit ćete popis svih slika koje je Google uspio indeksirati na vašem siteu. Pogledajte primjer pretraživačkog upita za sve slike koje se koriste na našem siteu.

-

ZAKLJUČAK:

Savjeti koje smo vam dali pomoći će vam da poboljšate rang vašeg sitea u općoj Google tražilici te Image Search tražilici slika. Bez obzira gdje vaš rang bio povećan, krajnji rezultat je povećanje prometa sa tražilice prema vašem siteu, što je bio i cilj.

Ipak, nemojte se pretjerano radovati dodatnom prometu od tražilica jer korisnici koji vas pronađu u tražilici slika gotovo sigurno posjećuju vaš site samo da bi se domogli slike. Kako posjetitelj ne dolazi zbog sadržaja već slike, kratko vrijeme koje provede na siteu čekajući da se učita slika jedina vam je šansa da ga pokušate pretvoriti u redovitog čitatelja ili korisnika. Ne treba se zavaravati, to uopće nije lako jer nakon što se dočepa slike korisnik odmah odlazi dalje.

-

5 taktičkih savjeta koji mogu pomoći da zadržite takve posjetitelje:

• postavite najtraženije slike na stranice s najrelevantnijim sadržajem

• povezujte se na druge relevantne stranice ili galerije slika

• u tekstualnom dijelu promovirajte specijalnu ponudu koja se odnosi na proizvod prikazan na slici

• ugradite skripte koje posjetitelju omogućuju kopiranje programskog koda za korištenje slike na njegovom siteu

• na početku i kraju tekstualnog dijela stranice apelirajte na akciju

-

Ovi savjeti nisu univerzalno primjenjivi u svim situacijama i na svim siteovima. Umjesto toga, shvatite ih kao preporuke i taktike koje mogu povećati promet od tražilica prema vašem siteu. Konkretni miks taktika koji će u vašoj sitauciji dati optimalne rezultate ovisi o sadržaju i konceptu vašeg sitea, Googleovu indeksu, sadržaju sličnih siteova drugih autora te mnogim drugim parametrima.

Najvažniji savjet koji vam možemo dati je da eksperimentirate i isprobavate metode koje smo vam opisali, uz obavezno mjerenje posjećenosti putem online alata za praćenje posjećenosti koji su dio vašeg webhosting paketa. Ako implementirana metoda ne daje zadovoljavajuće rezultate i ne rezultira povećanjem broja posjeta, isprobajte druge metode. S vremenom ćete pronaći kombinaciju metoda koje će za vaš site rezultirati najvećim povećanjem prometa.

OVDJE MOŽETE PROČITATI JOŠ JEDAN TEKST S DODATNIM METODAMA ZA OPTIMIZACIJU.

Rating 4.40 out of 5
[?]
, , , , , , ,

Autor teksta:

eBizMags - ukupno napisanih 269 tekstova na eBizMags.

Svi autori - Što je eBizMags?

Kontaktiraj autora

0 Komentari za ovaj tekst

3 Trackbacks za ovaj tekst

  1. Način korištenja slika na siteu utječe na rangiranje | eBizMags Says:

    [...] 2. http://www.ebizmags.com/kako-optimizirati-slike-za-trazilice-2-dio/ Ocjena 3.50 od 5 kampanja, optimizacija, promocija, rangiranje, SEO [...]

  2. SEO: Kako optimizirati slike za tražilice? | eBizMags Says:

    [...] Uskoro objavljujemo dodatne metode za optimizaciju slika za tražilice. Ocjena 4.00 od 5 datoteke, fotografije, metode, optimizacija, sadržaj, SEO, slike, tražilice [...]

  3. IC Daily – Equity Summary – 26.04.2010. | eBizMags Says:

    [...] rezultat je unapređenja poslovanja na međunarodnim tržištima, poglavito na tržištu Srbije; optimizacije poslovnih procesa, povećanja industrijske efikasnosti te pozitivnih učinaka temeljem realiziranih [...]

Vas Komentar