RSS

Kako odrediti cijene proizvodima koje prodajete?

Tue, Dec 8, 2009

eMarketing, ePoslovanje, eSavjeti, eTrziste

Kako odrediti cijene proizvodima koje prodajete?

Zamka u koju upada velik broj početnika, vlasnika Internet (e-commerce) trgovina događa se prilikom definiranja cijena proizvoda koje nude na svojoj web stranici. Naime, često na nabavnu cijenu samo dodaju neki iznos, pa tako npr. na sat koji ih je koštao 100 kn dodaju još 100 kn i to „serviraju“ kao maloprodajnu cijenu svojim kupcima. Problem s ovim (odokativnim) pristupom određivanja cijena nije samo u neprofesionalizmu već je i u činjenici što svi troškovi nisu fiksni, pa tako nije ni zarada.

Recimo da su kupci možda spremni platiti više za taj proizvod. Što da smo dodali 100 kn na cijenu satova i da su se dobro prodavali, a mogli su se prodavati jednako tako dobro da smo dodali i 200 kn (čime bi vaša zarada, naravno, znatno porasla)?

-

Nekoliko brzopoteznih savjeta za određivanje cijena

  • Pogledajte cijene koje drže vaši konkurenti kako biste saznali u kojem rasponu možete postaviti svoje cijene. Kupac ima predodžbu o tome koja je cijena prihvatljiva za određeni proizvod i ako je vaša bitno različita, viša ili niža, imat ćete problema.
  • Objektivno usporedite svoj proizvod s konkurentskim proizvodom. Usporedite značajke koje bi potrošač primijetio i cijenio. Utvrdite da li je vaš proizvod bolji od sličnih proizvoda ili je lošiji? Nemojte biti emotivni kod usporedbe – nije bolje samo zato što je vaše. Ako ne možete jasno odrediti što ga čini boljim onda jednostavno – nije bolji.
  • Odlučite kako želite da vaš proizvod bude percipiran u usporedbi s konkurentnim proizvodima. Zastupate li kvalitetan brand ili “low-cost”- jeftini brand? Vaša web stranica (dizjan, koncept itd.) trebala bi odražavati vaš odabir. Kupci sigurno neće plaćati visoke cijene za proizvod na web stranici koja izgleda u najmanju ruku – (tragi)komično. Ako idete s proizvodima nižih cijena, ne treba vam fancy web stranica, već nešto jednostavno, a opet funkcionalno. No, ni u kojem slučaju ne smijete zaboraviti na sigurnost kupaca i to uvijek istaknite!
  • Izračunajte troškove. Koja je cijena robe ako kupite jednu, a koja ako kupite drugu količinu? Koliki su troškovi dostave, osiguranja…? Svaki trošak koji zaboravite udarit će direktno na vaš profit iz marže. Odredite količinu koju morate prodati da biste postigli zaradu, s obzirom na raspon cijene koju možete naplatiti i sve troškove.
  • Budite realni, zapitajte se da li možete zaraditi obzirom na ono što je tržište spremno platiti u određenom trenutku za vaš(e) proizvod(e)? Ako je odgovor – ne – onda je, na žalost, vaše istraživanje završilo. Nemojte potrošiti dragocjeno vrijeme i novac uzalud, nego jednostavno odaberite drugi proizvod ili smislite nešto drugo.

-

cijena-proizvoda

  • Testirajte prodaju proizvoda kako biste otkrili po kojoj cijeni bi se najbolje prodavali. Možda zvuči banalno i nesofisticirano, ali ako ljudi prihvate cijenu probajte naplatiti više. Isto vrijedi i u suprotnom slučaju.
Rating 4.25 out of 5
[?]
, , , , , ,

Autor teksta:

eBizMags - ukupno napisanih 269 tekstova na eBizMags.

Svi autori - Što je eBizMags?

Kontaktiraj autora

Vas Komentar