RSS

Kako odabrati SEO stručnjaka?

Sun, Aug 22, 2010

ePoslovanje, eSavjeti

Kako odabrati SEO stručnjaka?

Vaše stranice su loše pozicionirane na Googleu? Vama treba SEO stručnjak. No, kako odabrati pravu tvrtku ili osobu? Donosimo vam šest savjeta za koji će vam pomoći da ne angažirate krivu tvrtku.

1. ne vjerujte tvrtki koja vam jamči top ranking

SEO nije potpuno egzaktna nauka, a pozicioniranje ovisi i o kontinuitetu i stažu vaših stranica. Stoga ne vjerujte kada vam netko obećava da ćete biti u samom vrhu Google pretraživanja. No, tvrtka vam može jamčiti da ćete generirati promet putem plaćenih alternativa poput PPC (pay-per-click) kampanji, ali ne i isključivo zahvaljujući SEO optimizaciji.

2. raspitajte se o realističnim ciljevima

Ne možete očekivati određene rezultate do nekog datuma, ali se možete raspitati o rezultatima tvrtke/savjetnika s prijašnjim klijentima sličnog profila.

3. tražite objašnjenje planova za vašu SEO kampanju

Ako ne dobijete razuman odgovor, ili vam odgovore u stilu „mi poznajemo SEO tajne) potražite drugu tvrtku. Ako vam tvrtka ili savjetnik ne mogu objasniti što će raditi, ili nisu dovoljno stručni ili će koristiti nedozvoljene prečice zbog kojih bi ste mogli kasnije imati problema.

4. potražite mišljenja o tvrtki

Zatražite dopuštenje da kontaktirate prijašnje klijente. Na taj način možete mnogo saznati o tvrtki. Jesu li zadovoljni s obavljenim poslom? Jesu li rokovi ispoštovani? Je li bilo problema itd.

5. uvjerite se da ćete postati vlasnici svih accounta, domena, sadržaja…

Ako SEO tvrtka ili specijalist naprave mikro stranice i blogove, distribuiraju video klipove i kreiraju sadržaj vi bi ste trebali biti legalni vlasnici svega navedenog.

6. tražite uvid u uzorke izvještaja

Odredite minimalni nivo i učestalost izvještaja kojeg ćete dobivati od vašeg budućeg SEO specijalista. Oskudni i rijetki izvještaji (svakih par mjeseci, recimo) nisu prihvatljivi. Trebate znati na što trošite novac, kakva vam je profitabilnost, promet. Tražite uvid u detaljne analize (računalne i ljudske) vaše plaćene SEO kampanje.

Rating 4.00 out of 5
[?]
, , , , ,

Autor teksta:

eBizMags - ukupno napisanih 269 tekstova na eBizMags.

Svi autori - Što je eBizMags?

Kontaktiraj autora

0 Komentari za ovaj tekst

1 Trackbacks za ovaj tekst

  1. Online Marketing - vodič za ulaganje | eBizMags Says:

    [...] li bolje potrošiti većinu budžeta na SEO otpimizaciju? Ili su socijalne mreže poput Facebooka bolje rješenje? Treba li video produkcija [...]

Vas Komentar