RSS

Kako napraviti pozitivan viralni marketing?

Thu, Dec 18, 2008

eMarketing, ePoslovanje, eSavjeti, eTrziste

Kako napraviti pozitivan viralni marketing?

Internet je vrelo informacija, a za snažno jačanje robne marke putem viralnog marketinga važno je stvoriti kvalitetnu informaciju koja će se puno puta citirati i dalje prenositi. Za to ne postoji bolji način od kreiranja diskretnog newslettera u kojem se jezgrovito opisuju sve pozitivnosti vaše robne marke. Glavni cilj je da vas javnost počne percipirati kao izvor relevantnih informacija iz područja kojim se bavite. Newsletter stoga mora biti srdačan, jasan I gotovo osoban, a najbolje ga je distribuirati putem emaila svim korisnicima koji se na njega prijave. Ako ovaj savjet kombinirate s nekom nagradom ( na primjer, poklonite korisnu knjigu u elektroničkom obliku ) svakom korisniku koji se prijavi na newsletter, postići ćete još bolje rezultate.

-

Veze

Korištenje veza može se promatrati kao ugrađena ‘usmena predaja’: zapravo je to jednostavna, besplatna metoda povezivanja s drugim stranicama na Internetu, člancima i blogovima. No, tek kad se siutacija okrene veze postaju moćno marketinško oružje tj. kada drugi siteovi ili korisnici, a osobito čitani portali ili blogeri, u svojim porukama, online korespodenciji ili člancima objave vezu prema određenoj sekciji vašeg sitea. Ako netko na svome portalu ili blogu objavi pozitivnu recenziju vašeg proizvoda i tekst poprati vezom prema dotičnom proizvodu na vašem siteu, mnogi korisnici će vezu slijediti i tako dospjeti na vaš site. Zato bi bilo dobro da za vaše najvažnije proizvode ili usluge kreirate lako pamtljive linkove, poput www.mojatvrtka.com/nazivproizvoda ili sl. Na web poslužitelju možete tako kreirane veze eventualno dalje preusmjeriti na pravu, dugačku URL adresu koja je nazgrapna za upisivanje i teška za pamćenje.

-

Besplatni sadržaji i usluge

Ljudi obožavaju raspravljati s prijateljima o izvrsnoj novoj online usluzi koja je usto još i besplatna! Svi se vrlo dobro sjećamo nevjerice, a potom i viralne usmene predaje besplatne Hotmail webmail usluge ili Geocities web servisa koji je prvi korisnicima ponudio besplatno postavljanje vlastitih stranica. Hotmail i Geocities su uz vrlo malo uloženih sredstava dobili golemu promociju jer su nudili tada napredne, inovativne usluge potpuno besplatno, a to je najbrži način da korisnici počnu o tome raspravljati sa svojim prijateljima. Premda danas primamljivost besplatnih usluga ipak malo opada kako Internet sazrijeva, još se uvijek radi o moćnom upravljaču ponašanja potrošača. Prema tome, dajte korisnicima neki koristan sadržaj ili uslugu besplatno, a viralni marketing će odraditi svoje.

-

primjer

Naučite iz primjera Hotmaila

Hotmail je bio pionir viralnog online marketinga. Uspjeh tog webmail servisa nije se temeljio samo na tome što je bio besplatan jer se online promocija Hotmaila temeljila na viralnom marketing u. Svaki put kada bi korisnik Hotmail email adrese poslao nekome poruku, Hotmail bi na njenom dnu automatski dodao tekst sadržaja “Nabavite svoj privatni, besplatni e-mail na http://hotmail.com.”. Premda je to danas smiješno jer je online oglašavanje prodrijelo u aposlutno sve sfere Interneta, tada je to bio inovativan, dotad neiskorišteni način promoviranja. Svaka poslana email poruka ujedno je bila i reklama za Hotmail.

Rating 4.50 out of 5
[?]
, , , ,

Autor teksta:

eBizMags - ukupno napisanih 269 tekstova na eBizMags.

Svi autori - Što je eBizMags?

Kontaktiraj autora

1 Komentari za ovaj tekst

  1. petar komentira:

    Bi bilo mnogu dobro koga bi mozele da gi istaknete zakonskite osnovi za upotreba i sproveduvanje na viralniot marketing,i dali toa e vo sklop so zakonite vo nasata drzava.

1 Trackbacks za ovaj tekst

  1. Što je viralni marketing i kako funkcionira? | eBizMags Says:

    [...] Kako napraviti pozitivan viralni marketing? [...]

Vas Komentar