RSS

Web: Kako kreirati kvalitetne sadržaje?

Wed, Sep 9, 2009

eMarketing, eSavjeti, eTrziste

Web: Kako kreirati kvalitetne sadržaje?

Zbog povećane internetske konkurencije i nepopustljivih tražilica, više nije nikakvo čudo što vlasnici web biznisa gube svoje poslove, postaju obeshrabreni i padaju sa rang listi. Ostati konkurentan i ponuditi uspješni web projekt nikada nije bilo teže. No, postoji jedna stvar koja može pomoći web poduhvatima da se održe na površini. Ona se zove sadržaj.

Proteklih godina vodila se žestoka debata o tome što je potrebno za dobro rangiranje web stranica kod internetskih tražilica. Jedna stvar je ostala ista, a to je potreba za kvalitetnim i korisnim sadržajem – trebali ste ga prije deset godina, trebate ga i sada. Postoji mnogo načina kako vaš sajt opskrbiti korisnim sadržajem, međutim, pravi izazov je napraviti ga jedinstvenim, čitljivim, interesantnim, informativnim i ažurnim. Evo nekoliko ideja vezanih uz sadržaj koje će vam, nadamo se, pomoći u ostvarivanju ciljeva.

-

Kreirajte uvodnike

Uvodnici su vaš osobni stav o priči ili događaju, a ne objektivni i suhoparni tekstovi kakvi se mogu pročitati u novinama. Uvodnici su hrana za mozak i idealan način za kreiranje mišljenja vaših posjetitelja. Uvodnike možete pisati sami ili pak potaknuti posjetitelje da napišu relevante uvodnike koje ćete staviti na svoju stranicu. Dobar uvodnik vaš će sajt održavati zanimljivim i šarolikim.

Ubacite članke i savjete

Pišite članke ili se pobrinite da ih drugi pišu za vas. Koristite svoje članke kako bi ponudili savjete, činjenice, izvore i informacije koje bi mogle zanimati vaše posjetitelje. Pišite članke s namjerom ukazivanja na određenu problematiku ili rješavanja raznih problema. Čitatelji također vole kada u članke ubacite svoje vlastito mišljenje, ono daje personaliziranost. Obavezno stavite i prohode problema koji će ponuditi korak-po-korak upute kako postići neki cilj ili riješiti neku stvar.

-

Ubacite bazu znanja i rječnik pojmova

Napravite stranicu sa pitanjima i odgovorima i / ili rječnik pojmova. I jedno i drugo će stvoriti sveobuhvatnu bazu podataka relevantnu za tematiku vašeg sajta. Rječnik pojmova je ujedno perfektan način za educiranje vaših posjetitelja i razjašnjenje nejasnoća. Također, kako se pojavljuju nove teme, tako možete proširivati i stranicu pitanja i odgovora. Izvrstan način za sveopće povećavanje sadržaja!

-

Ubacite vijesti

Objavljujte najnovije vijesti koje su relevantne za sadržaj vaše stranice. Jednostavno prenesite postojeću vijest i uz nju napišite kratak sažetak od dvije do tri rečenice. Ispod sažetka postavite link koji će posjetitelje odvesti do kompletnog članka. Zapamtite – ubacujte samo članke koji su svježi i / ili relevantni. Stari ili nevažni tekstovi će rezultirati gubitkom posjetitelja.

-

Ponudite nagradne igre i ankete

Ubacivanje nagradnih igara i anketa posjetiteljima omogućuje interaktivnost sa vašom stranicom. Nagradne igre su posebno učinkovite jer će “zalijepiti” posjetitelje na stranicu i “tjerati” ih da je redovito posjećuju. Također, provođenje anketa dati će vam informacije o vašim posjetiteljima, a možete ih objaviti i na samoj stranici. Ljudi se vole natjecati i izražavati svoja mišljenja. I jedno i drugo nudi izvrsnu mogućnost pribavljanja nove publike, a ujedno i zanimljivog sadržaja.

-

Ubacite intervjue

Pronađite stručnjaka u polju koje obrađujete i zamolite ga za intervju. Postavite set relevantnih i gorućih pitanje kojima ćete zasuti vašeg intervjuenta. Pravilno definirana pitanja osigurat će i kvalitetne odgovore.

-

Ubacite kalendar događanja

Ubacite kalendar koji će sadržavati događaje relevante za vašu stranicu. Npr., ako vodite stranicu za trkače, ponudite kalendar natjecanja iz maratona. Vaši posjtitelji će svakako to znati cijeniti i nastavit će se vraćati po informacije.

-

Ubacite recenzije proizvoda

Ako ste nabavili neki zanimljivi proizvod, odmah o njemu napišite i objavite odgovarajuću recenziju. Ne samo da će to stvoriti dodatni sadržaj, već će povećati i vaš kredibilitet i ustoličiti vas kao relevantni izvor informacija.

-

Ubacite forum

Forum će vaše posjetitelje opskrbiti specifičnim i iskrenim informacijama. Forum je i mjesto gdje će oni ostavljati svoje komentare, mišljenja, pitanja, pa čak i cijele članke.

-

Kreirajte blog

Blogove je danas lako kreirati, nude širok dijapazon izvora informacija u svezi velikog broja tema, a “pauci” internetskih tražilica ih naprosto obožavaju! To je zbog toga što se blogovi obnavljaju u realnom vremenu, te svojim posjetiteljima nude uvijek svježe informacije koje nisu dostupne nigdje drugdje na webu.

Postoji mnogo načina kako vaš sajt opskrbiti korisnim sadržajem, međutim, pravi izazov je napraviti ga jedinstvenim, čitljivim, interesantnim, informativnim i ažurnim.

Rating 4.33 out of 5
[?]
, , , , ,

Autor teksta:

eBizMags - ukupno napisanih 269 tekstova na eBizMags.

Svi autori - Što je eBizMags?

Kontaktiraj autora

0 Komentari za ovaj tekst

5 Trackbacks za ovaj tekst

 1. 10 savjeta: Kako postići bolju čitanost newsletter-a? | eBizMags Says:

  [...] ima osjećaj da će propustiti nešto što mu je neophodno ako ne otvori vašu e-mail poruku. 4. Važnost sadržaja: Kada objavljujete newsletter, da li je njegov sadržaj originalan i bolji od konkurencije? [...]

 2. Kako se ISP-ovi bore protiv spama-a? | eBizMags Says:

  [...] Sadržaj [...]

 3. Par savjeta: Kako povećati posjećenost bloga? | eBizMags Says:

  [...] blog se piše radi čitatelja, a oni su najveći kritičari. Čitatelji brzo uoče oscilacije u kvaliteti pisanja i često prije vas shvate da vas je napustila inspiracija ili da ste pisanju bloga počeli [...]

 4. Koji će elementi poboljšati otvaranje vaših newslettera? | eBizMags Says:

  [...] Sadržaj / vrijednost – Da li je sadržaj vašeg maila originalan i [...]

 5. e-mail marketing: Problemi s blokiranim slikama | eBizMags Says:

  [...] vaš sadržaj bude kvalitetan, relevantan i personaliziran, pa će većina korisnika htjeti vidjeti vaš e-mail i sa slikama, [...]

Vas Komentar