RSS

Na što treba paziti pri odabiru naziva Internet domene?

Tue, Mar 2, 2010

eMarketing, ePoslovanje, eSavjeti, eTrziste

Na što treba paziti pri odabiru naziva Internet domene?

Bez obzira planirate li pokrenuti osobni blog ili višemilijunski web projekt, treba vam domena. O nazivu domene razmišljamo koliko ono, jedan dan, deset dana, najviše petnaest? Nemamo za to strpljenja, a niti prave ideje pa zakupimo što nam prvo padne na pamet, no takva odluka kasnije se često vraća poput bumeranga. Savjeti koji slijede pomoći će vam da osmislite prihvatljiv, samorazumljiv, lako pamtljiv naziv domene. Pritom vam možemo dati samo smjernice, ne i čarobni recept – definitivno ćete morati zagrijati stolicu, uposliti sive stanice i aktivirati svu svoju kreativnost.

-

1. Domena treba biti kratka i sadržavati ključnu riječ

Ako je u nazivu domene sadržana važna ključna riječ koje se često koristi na siteu, bit ćete bolje rangirani u tražilicama. Na primjer, planirate li pokrenuti site za razmjenu fotografija, naziv domene trebao bi sadržavati pojam foto koja će zasigurno biti najvažnija ključna riječ site i nebrojeno puta se pojavljivati u tekstovima. Tražilice će tako već iz naziva domene lakše procijeniti u koju kategoriju bi vaš site spadao.

Ako pokrećete web trgovinu za kozmetičke proizvode namijenjene ženama, domena bijelaruza.com bila bi loš odabir. Pojmovi bijela i ruza nisu ključne riječi koje ćete učestalo koristiti u opisima proizvoda, a tražilice bi po nazivu domene mogle zaključiti da je to site o vrtlarstvu.

Svaki početnik u marketingu će vam reći da ljudi imaju iznimno kratko fokusiranu pozornost kad se susretnu s novom idejom, konceptom ili proizvodom (a vaš site jest proizvod), opći dojam o nečemu stvaramo već u prvih nekoliko sekundi.

Iz tog razloga, korisnicima ponudite kratak, instantno pamtljiv naziv domene. Sve što je duže od jedne riječi ili desetak slova teško se pamti. Na primjer, 4Kotaca.net je kratki, slikoviti naziv koji je lakše upamtiti od npr. Kupoprodajavozila.net.

-

2. Zakupite slične domene, korijenske domene i “tipfelere”

Kad se teškom mukom dosjetite genijalnog naziva domene koji ispunjava sve navedene kriterije, napravit ćete si lošu uslugu ako naziv zakupite samo na, primjerice, .com korijenskoj domeni. Naime, ispostavi li se da je naziv takav da privuče mnogo posjetitelja, ubrzo će se naći predator koji će zakupiti isti naziv na .net i .org korijenskim domenama.

Zašto bi to bio problem? Zato što će na tim domenama postaviti kvazi-stranicu s linkovima na druge siteove, reklamirajući pritom vlastitu domenu na tražilici da privuče posjetitelje, digne posjećenost i potom domenu preproda po višoj cijeni.

To može rezultirati smanjenim brojem posjeta prema vašoj domeni, pogotovo onih korisnika koji se tek maglovito sjećaju njena naziva i nemaju vas spremljene u knjižnim oznakama, već vas traže po sjećanju na tražilici.

Takvu predatorsku tehniku osmislili su lijeni ( ili pametni, ovisno o kutu gledišta ) korisnici koji žive od preprodaje domena. Oni pomno prate registracije novih domena i posjećenost siteova. Čim pronađu posjećenu domenu, odmah će otkupiti preostale korijenske domene, čak i domene sličnog naziva.

To se moglo zorno vidjeti na predstavljanju Appleova revolucionarnog mobitela iPhone kada je na Internetu zakupljena sva sila domena s raznim iphone varijantama u svome nazivu. Vlasnici većine takvih domena nemaju nikakvu namjeru postaviti koristan site, samo osnovnu stranicu kojoj lukavim tehnikama dižu posjećenost da bi domenu kasnije mogli prepordati po višoj cijeni.

Čak se rezerviraju i tipfeleri. Na primjer, pokušajte u browseru ukucati appl.com, mcrosoft.com ili soony.com. Otvorit će se stranica s hrpom linkova na srodne proizvode Applea, Microsofta i Sonyja kojoj ste međutim zbog svog tipfelera malo podigli posjećenost, omogućivši vlasniku da domenu preproda po višoj cijeni kad dosegne određenu posjećenost.

Tko kupuje takve domene, pitate se. Pa korisnici poput vas… Ne biste li vi za svoj site kupili takvu domenu koja u posljednjih godinu dana ima prosječno pedeset tisuća otvaranja dnevno? Nema veze što su posjetitelji korisnici koji u browseru krivo upišu adresu Appleovog, Microsoftovog ili Sonyjevog sitea, brojke su brojke. Predatori računaju na statistiku – za dizanje posjećenosti takvih domena dovoljno je da od milijardu vlasnika računala koliko ih danas ima u svijetu mikroskopski dio dnevno krivo upiše adresu u browseru.

Stoga, ako smislite savršen naziv za domenu, odmah ju registrirajte na svim korijenskim domenama, a po mogućnosti razmislite i o registraciji najčešćih tipfelera.

-

3. Preuzmite domenu koja ističe ili otkupite postojeću

Nismo svi kreativni i maštoviti. Ako niti nakon dugotrajnog mozganja niste u stanju smisliti dobar naziv domene, bilo bi dobro da na tražilici ukucate ključne pojmove koje planirate koristiti na siteu i potom kopate po izlistanim siteovima. Možda nabasate na domenu koja savršeno odgovara vašim potrebama. Tada biste mogli kontaktirati vlasnika i pokušati se s njim dogovoriti da vam za određeni iznos prebaci domenu u vlasništvo.

Šanse su male, ali vrijedi pokušati. Ako je na domeni koju ste pronašli postavljena samo jedna stranica s hrpom linkova namijenjena povećanju posjeta, to je siguran pokazatelj da je njen vlasnik predator. Srećom, takvi razumiju govor novca i u interesu im je da je preprodaju.

-

question

4. Kupili ste lošu domenu? Zakupite bolju!

Tko radi taj i griješi. Desi se da smislite i zakupite domenu da bi nakon par tjedana zaključili da vam se ne sviđa ili vam je u međuvremenu sinuo genijalan, puno bolji naziv. U oba slučaja savjet je isti – kupite drugu domenu.

Ako se vama kao vlasniku ne sviđa domena, zar stvarno mislite da će se svidjeti vašim posjetiteljima? Isto tako, ako vam drugi govore da je novi naziv koji ste smislili puno bolji, nemojte škrtariti na vlastitu štetu – zakupite novu domenu.

Naravno, lako je zakupiti drugu domenu ako na staroj još niste niti postavili site, no što ako već godinu dana na lošoj domeni imate site s kakvom-takvom posjećenošću i najednom se sjetite genijalnog naziva? Savjet je isti – zakupite novu domenu i preselite site na nju, ali tada obratite osobitu pozornost na naš posljednji savjet.

-

5. Preselili ste site na novu domenu? Obavijestite tražilice!

Nakon što zakupite bolju domenu i na nju preselite site, obavezno o promjeni naziva domene i preseljenju sitea obavijestite vodeće svjetske tražilice kako bi u svojim bazama imale nove, ažurirane informacije o novom siteu.

Nipošto nemojte zanemariti taj važan korak. Često vlasnici domene presele site, no u tražilicama je i dalje izlistan stari site na staroj adresi ili – što je još gore – izlistana su oba sitea, jedan na staroj i drugi na novoj domeni, premda ste na staroj domeni izbrisali site.

O takvim promjenama tražilice možete obavijestiti putem posebnih formi za registraciju sitea i ažuriranje informacija o siteu ili tako da pošaljete upit službi za korisnike i zatražite ih detaljne informacije o proceduri.

Lako pamtljiva domena samu sebe promovira. Naziv vašeg sitea ujedno je i njegovo robno ime, ono predstavlja važan dio identiteta, a može biti i puno više od toga.

Rating 4.60 out of 5
[?]
, , , ,

Autor teksta:

eBizMags - ukupno napisanih 269 tekstova na eBizMags.

Svi autori - Što je eBizMags?

Kontaktiraj autora

3 Komentari za ovaj tekst

 1. theSecret komentira:

  Hvala na zanimljivom članku. Ovih dana tražim domen na engleskom jeziku, ali je neverovatno kako su svi iole normalni nazivi zauzeti. Probao sam bar sto varijanti sa ključnom reči koja me zanima. Na srpsko-hrvatskom jeziku ima još uvek dobrih opcija, ali engleski je pretrpan. Naravno, tražio sam isključivo .com. Da li neko može da mi odgovori zašto je baš .com toliko značajniji (i da li je uopšte) od npr. .net, .info, .org…

 2. Sinisa Begovic komentira:

  Mozda bi vam mogli biti interesantni sljedeci linkovi http://www.ebizmags.com/domene-nacionalno-dobro-ili-marketinski-alat/ i http://www.ebizmags.com/tag/domene/

 3. theSecret komentira:

  Hvala puno na linkovima. Ali pošto redovno pratim Vaš websajt, sve sam to već pročitao.

  I moram da se pohvalim da me je komentar koji sam ovde napisao podstakao da nađem odličnu ključnu reč za domen, koji je nekim čudom bio slobodan. Dakle, uspeo sam da nađem savršen domen za 9$ :-)

  Pozdravljam Vas i samo nastavite sa dobrim člancima

Vas Komentar