RSS

Kako do oglašivača?

Fri, Aug 1, 2008

eMarketing, eSavjeti

Kako do oglašivača?

Imate Internet stranicu koju svi hvale i sad biste željeli prodati oglasni prostor, ali agencije i oglašivači uporno vas odbijaju s obrazloženjem da niste ‘u statistikama’? Vaša tvrtka uložila je znatna sredstva u novi web shop, no vi kao direktor tapkate u mraku jer ne znate što vaše posjetitelje zanima, koliko vremena provode na pojedinim sekcijama i zašto u posljednji tren odustaju od npr. kupnje? Statistika, analitika, posjećenost, agencije, oglašivači… Dobrodošli u online istraživanja, moćan alat koji na takva pitanja daje egzaktne odgovore.

Posjećenost sitea i struktura posjetitelja osnovni su parametri koji vam trebaju da biste mogli odrediti cijenu oglasnog prostora na siteu. Ujedno, ta dva parametra su jedino što zanima potencijalnog oglašivača. Premda se za izradu analitike posjećenosti možete poslužiti nekim od specijaliziranih alata kao što su Webalyzer ili AWStats koji iz log datoteka web poslužitelja izvlače zapise o posjećenosti, trebate imati na umu da u Hrvatskoj oglašivači i njihove marketinške agencije nisu sklone vjerovati tako obrađenim podacima. Kako se onda oboružati čvrstim pokazateljima o posjećenosti koje oglašivač neće smatrati nepotpunima, nepouzdanima i pristranima?

Prije odgovora na to pitanje treba znati kako funkcionira marketinška agencija koja savjetuje klijente i zakupljuje za njih oglasni prostor u medijima. Dakle, da bi mogla svome klijentu preporučiti optimalan izbor medija kroz koje će oglas doprijeti do željene ciljane publike, marketinška agencija provodi ili naručuje istraživanja čitanosti, slušanosti, gledanosti ili, u slučaju online medija, posjećenosti medija. Agencije za istraživanje tržišta specijalizirane su za takvu vrstu istraživanja i redovito ih provode, a precizne pokazatelje o popularnosti medija koje otkriju istraživanjima prodaju marketinškim agencijama.

Rezultati istraživanja popularnosti online medija predstavljaju izvor znanja za analitičare internetskog tržišta, a ujedno marketinškim agencijama omogućuju da slijede trendove medija koji se najbrže razvija. Stručnjaci za planiranje zakupa medija, ili media planeri, ubacuju podatke o posjećenosti medija u specijalizirani softver za planiranje zakupa medija kao što je Arianna.

Media planneri se koriste Ariannom da bi odabrali optimalan miks medija koji će zadovoljiti ciljeve oglasne kampanje klijenta. Kako softver izrađuje preporuke medija na temelju analitike posjećenosti koju provode agencije za istraživanje tržišta, kao vlasniku sitea prioritetno bi vam trebalo biti da u tim istraživanjima dobro kotirate jer tako imate čvrste argumente kad treba oglašivača ili njegovu reklamnu agenciju uvjeriti da vas ubace u svoje reklamne budžete.

worry

Nikakva uvjeravanja ili rezultati iz Webalyzera ili AWStatsa ne pomažu da potencijalnog oglašivača i njegovu marketinšku agenciju uvjerite u posjećenost sitea. Jedino što vam može pomoći je da analizirate vaše posjetitelje i poradite na sadržaju. Čim se vaš site pojavi “na radaru” u ovlaštenim online istraživanjima, poput gemiusAudience i gemiusTraffic, agencije će vas preporučiti svojim klijentima.

Rating 3.50 out of 5
[?]
, , , , ,

Autor teksta:

eBizMags - ukupno napisanih 269 tekstova na eBizMags.

Svi autori - Što je eBizMags?

Kontaktiraj autora

Vas Komentar