RSS

Kako do kartičnog e-poslovanja?

Thu, Jul 2, 2009

ePoslovanje, eSavjeti, eTrziste

Kako do kartičnog e-poslovanja?

Postoji nebrojeno mnogo pitanja na koja morate dati odgovor prilikom razvijanja weba sa e-commerce elementima, kao npr. kako će izgledati shop, kako ga uklopiti s postojećom poslovnom aplikacijom, kakav pristup za virtualnu košaricu primjeniti i jedno od najvažnijih pitanja – kako implementirati online kartičnu naplatu?

Naravno, nisam postavio pitanje – koje sve načine plaćanja omogućiti na shopu? Smatram da smo i mi u ovoj regiji otišli već dovoljno daleko da razmišljamo u skladu s vremenom, da se (kao i uvijek) borimo s konkurencijom koja je u ovom vrlom e-svijetu daleko veća od onih nekoliko lokalnih trgovina s kojima smo se do nedavno borili za kupce.

Dakle, kartice su obavezne, tu nema više govora, ostaje samo pitanje koje još načine plaćanja omogućiti korisnicima, no na to ćete pitanje lako naći odgovor.
Naime, plaćanje karticom online daje više povjerenja u trgovinu kao takvu, dok na žalost još uvijek veliki broj kupaca sama ikonica sa logotipima kartica obeshrabruje jer se boje “onog nečeg”.
Da bismo okrenuli priču u našu korist, tu smo da konstantno educiramo kupce, stoga ne škrtarite sa prostorom na webu, ne plaćate ga kao oglasni prostor u tiskanim medijima po cm2, ili još gore kao m2 unajmljenog poslovnog prostora. Znam da je zlatno pravilo – manje je više, no ovo su elementi gdje ipak moramo dati više napora i prostora da pridobijemo traženu publiku.

Postave li vam kupci pitanje (a ne neće :) ) je li moja kartica sigurna na vašem web shopu, postavite im protupitanje – znate li što konobar radi s vašom karticom u restoranu kada ode naplatiti? Dovoljno je da prepiše osnovne podatke s kartice i vrati vam je, a vi ste tada puni sigurnosti jer je vaša kartica opet u vašem novčaniku, daleko od Interneta…

Kartičnom naplatom gradite i sigurnost sebe kao vlasnika trgovine. Kako? Zamislite da ste kupcu poslali naručeni artikl sa oznakom “plaćanje pouzećem”. No, u međuvremenu kupac se predomislio i ne želi preuzeti paket. Vama će se paket vratiti, no bit ćete na gubitku jer ste platili poštarinu. Dakle, karticama si osiguravate naplatu, no nemojte to zlorabiti!

Odgovor na pitanje iz naslova

Imao sam prilike raditi na integraciji kartičnog poslovanja na jednom od najvećih web shopova u Hrvatskoj (Algoritam.hr) koristeći također jedan od prvih “domaćih” sustava za online naplatu – T-Com Pay Way, payment gateway.
Ubrzo nakon Pay Way-a, niknulo je još nekoliko domaćih projekata koji nude istu uslugu. Na žalost nisam ih imao prilike isprobati, no ovako odokativno rečeno, nakon brzih uvida u opis usluge, svi oni rade na sličnom (jednostavnom) principu. Razlike su manje – više u tehničkim detaljima te naravno cijeni korištenja usluga. Koga ćete odabrati ovisi o vama, no ipak, potražite odgovore na neka od sljedećih pitanja, a zatim odaberite uslugu koja najviše odgovara vašem eposlovanju:

 • koje kartice su podržane ?
 • koji su zahtjevi za moju trgovinu ?
 • da li imam mogućnost storniranja, odnosno da li imam potpunu kontrolu nad transakcijama ?
 • koliki su troškovi usluge ? (jednokratni tzv. setup, mjesečna pretplata, % po transakciji, itd.)
 • koje sigurnosne sustave koristi sustav naplate ? (MasterCard SecureCode, Verified by Visa – 3D Secure)
 • brzina obrade transakcije ?
 • da li kupci prilikom plaćanja moraju proći kroz postupak registracije ?
 • imate li 24/7 sustav podrške ?

Također, posavjetujte se i sa osobama koje razvijaju vašu web shop aplikaciju, vjerojatno će vam znati dati kakav savjet više, ili još bolje preporučiti pojedini sustav iz iskustva.

Evo i primjer kako već spomenuti T-Com Pay Way sustav funkcionira:

 • korisnik na checkout stranici klikne Plati karticom. Zatim korisnika preusmjeravamo na T-Com sigurni poslužitelj. Upravo iz ovog razloga vaš web shop ne mora imati SSL certifikat.
 • prilikom preusmjeravanja korisnika, u Pay Way sustav smo prenijeli korisničke podatke našeg kupca, kako ih ne bi morao ponovo unositi.
 • korisnik tada, na T-Com poslužitelju, unosi samo podatke o kartici te klikne Naplati. Nakon nekoliko sekundi, nakon uspješne autorizacije kartice, korisnika se preusmjerava natrag na vaš web shop na stranicu gdje mu zahvaljujete na kupovini. Naravno, ukoliko autorizacija nije bila uspješna, korisnik ostaje na T-Com stranici sa porukom o neuspješnoj transakciji koju može ponoviti u slučaju da je upisao krive podatke s kartice.
 • kao što smo spomenuli, kartica je autorizirana, no u ovom trenutku nije “skinut” novac s kartice, dakle nismo ništa još naplatili od kupca. Ovo je neophodno ukoliko nemate sinhroniziran web shop sa ERP-om o stanju skladišta jer se može dogoditi da je kupac naručio nešto što ne možete isporučiti. Uglavnom, nakon što ste provjerili stanje skladišta te pripremili paket za slanje, otvarate administracijsko sučelje Pay Way sustava te ručno pokrećete proceduru za naplatu.

karticno placanje

Meni osobno, a i iz iskustva mojih klijenata, ovakav se način online naplate čini vrlo pogodnim, pogotovo za naše tržište gdje e-kupovine ipak nisu još dovoljno zrele.
Jedna od najvećih prednosti ovakvog sustava jest činjenica da se o cjelokupnoj sigurnosti transakcije, odnosno o čuvanju podataka kartice, brine provjereni sustav. Stoga vi tj. vaša tvrtka ne preuzima odgovornost za taj dio. Još jedna od prednosti jest i činjenica da se pružatelj ove usluge brine o nadograđivanju sustava, poboljšavanju njegove efikasnosti i sigurnosti. Njima je to svakako u interesu jer i oni sami imaju svoju konkurenciju, a s obzirom da se ovdje radi o vrlo delikatnoj stvari – o sustavu se brinu s maksimalnom pažnjom.

Evo nekoliko poznatijih “domaćih” pružatelja usluge online naplate:

Osim ovih domaćih, razmotrite i korištenje nekih stranih rješenja, kao npr:

Neki od ovih stranih rješenja nude jednostavniju i svakako bržu integraciju sustava u vaš web shop, no imajte na umu da oni pak nemaju lokaliziranu stranicu za unos podataka o kartici, što s jedne strane stvara problem kod kupaca koji ne poznaju strani jezik, a s druge strane ne djeluje profesionalno. No, u svakom slučaju, bacite oko na njihovu ponudu, pa ako ništa drugo moći ćete kasnije domaćem pružatelju usluge ukazati na neke mogućnosti koje biste voljeli vidjeti i u njihovom sustavu. Uostalom, ukoliko je vaša ciljana publika “worldwide”, tada ćete zasigurno razmotriti sva rješenja.

Ocjena 4.75 od 5
, , , , , , , , ,

Autor teksta:

Darko Martić - ukupno napisanih 11 tekstova na eBizMags.

Iako od malena fasciniran modernim tehnologijama pokušava ih spustiti na niži odnosno jednostavniji nivo, smatrajući da ne smijemo biti robovi tehnologije već da istu koristimo isključivo kao alat za jednostavnije rješavanje problematike. Stručno obrazovanje završava na Tehničkom veleučilištu u Zagrebu uz koje od samog početka započinje i sa prvim zaposlenjima na kojima stiče kvalitetna radna iskustva. Od kraja 90-ih pa sve do danas usmjerava se na razvoj e-projekata započevši u mladim danima kao dizajner-programer kako bi s vremenom nadopunio znanje širim vještinama tog područja kao što su SEO, usability, arhitektura web odredišta, itd. Trenutno radi kao Savjetnik za dokumentacijske sustave u King ICT na razvoju enterprise-level DCTM rješenja baziranih na web tehnologijama. www.martic.net

Kontaktiraj autora

2 Komentari za ovaj tekst

 1. Riba komentira:

  Iz našeg iskustva domaći klijenti su još uvijek jako sumnjičavi prema naplati robe (a posebice usluga kao u našem slučaju).
  U Locusto aukcije portal jedini na tržištu smo implementirali online naplatu usluga preko RBA e-ToMiTreba servisa, no unatoč našem naglašavanju koristi koje taj način nosi (trenutno osvježavanje stanja na korisničkom računu i činjenica da uplatitelj ne plaća nikakvu proviziju), čini se da mora proći još neko vrijeme prije nego ovakav način naplate postane normalan i općeprihvaćen.

 2. Pero komentira:

  Neki od navedenih “domaćih” pružatelja usluge su krajnje neprofesionalni i nepouzdani što u konačnici može jako loše utjecati na krajnje korisnike usluga.

5 Trackbacks za ovaj tekst

 1. Segmentirajte svoje kupce i saznajte više | eBizMags Says:

  [...] su najprodavaniji proizvodi i u kojem danu? Kako kupci plaćaju? Odustaju li od kupnje kada treba unijeti broj kreditne kartice? Kako reagiraju na programe vjernosti i besplatnu [...]

 2. Online plaćanje: Alternativa kreditnim karticama | eBizMags Says:

  [...] kojima banke radi niske kreditne sposobnosti te malih ili neredovitih primanja ne odoravaju kreditne kartice. Ne samo to, mnogi od njih uopće nemaju otvoren bankovni račun jer se koriste isključivo [...]

 3. Ukratko: Prednosti i nedostaci e-Trgovine | eBizMags Says:

  [...] velikom broju ljudi najčešća prepreka za online kupovinu predstavlja sigurnost same web stranice, zaštićenost broja kreditne kartice i ostalih podataka koje bi mogli iskoristiti razni hackerski [...]

 4. Razvoj Interneta otvorio je nove poslovne dimenzije | eBizMags Says:

  [...] kupnju / prodaju proizvoda on-line. On može uključivati različite podsustave – prihvaćanje kartičnog plaćanja, primanje narudžbi i sl. Sve to omogućuje tvrtkama učinkovitiju prodaju. Većina zaposlenika u [...]

 5. Web analytics: navike posjetitelja, drugi dio | eBizMags Says:

  [...] stranica nije sigurna? Mali previd na serveru koji se lako otkloni, jer nitko neće ostaviti broj kreditne kartice na stranicama bez SSL certifikata. Nakon toga će sigurno porasti broj [...]

Vas Komentar