RSS

eCommerce: Jesu li i Vas profilirali?

Mon, Feb 23, 2009

ePoslovanje, eSavjeti, eTrziste

eCommerce: Jesu li i Vas profilirali?

Oko tehnologija koje kopaju po dosadnim statistikama i log datotekama razvila se industrija vrijedna milijarde dolara u kojoj su se usko povezali vlasnici siteova i oglašivači. Trenutno najkontroverznija tehnika koja se koristi u online marketingu je tzv. “ciljano profiliranje” (Behavioral Targeting). Riječ je o praćenju siteova koje posjećujete te kreiranju profila u kojem se na temelju analize prikupljenih informacija procjenjuju vaši interesi, navike, proizvodi koji bi vas mogli zanimati i slično. Tada se na siteovima koje posjećujete prikazuju relevantni oglasi u kojima se oglašavaju samo proizvodi koji se uklapaju u vaš profil.

Kod tradicionalnih oblika oglašavanja oglašivač nema mogućnost da na taj način zasebno analizira i procijeni svakog potrošača i potom mu servira odgovarajući oglas. Na primjer, kod tiskanog oglašavanja ili televizije oglašivač odabire novine ili televizijsku emisiju čiji gledatelji spadaju u ciljanu skupinu njegove oglasne kampanje. Međutim, oglašivač je naprosto lišen mogućnosti da analizira navike i interese svakog gledatelja ili čitatelja ponaosob te u skladu s time prikaže njemu relevantan oglas. Dok kod tradicionalnog oglašavanja marketingaši ciljaju skupinu koja generalno zadovoljava profil potencijalnog kupca, u online svijetu tehnologija im omogućuje da profiliraju svakog korisnika ponaosob.

U digitalnom dobu osobni identitet poprima sasvim novo značenje. Što je najparadoksalnije, naše osobne informacije, poput imena, adrese ili dobi, oglašivačima više nisu toliko zanimljive i ustupaju mjesto naizgled bezopasnim statističkim pokazateljima o stranicama koje posjećujemo i sadržajima koje pretražujemo.

Suvremene tehnike ciljanog profiliranja pogoduju ne samo oglašivačima, već i samim korisnicima. Prema idealnom scenariju, korisnici bi trebali primati samo one komercijalne poruke koje odgovaraju njihovim interesima, a online zabavni sadržaji i informacije bili bi besplatni.

Kompanije koje se bave ciljanim profiliranjem i oglašavanjem tvrde da radi zaštite privatnosti nikad ne povezuju profil korisnika s nejgovim stvarnim imenom i adresom. Međutim,  online će tehnologije poticati korporacije da akumuliraju sve više informacija o interesima korisnika, bilo na internetu ili u offline svijetu.

Veliku opasnost predstavlja mogućnost da se profil korisnika poveže s privatnim informacijama, poput geografske lokacije, do kojih kompanije mogu doći jer mobitel koji koristimo može otkriti našu geografsku lokaciju, kao i financijske transakcije koje obavljamo kada, na primjer, kreditnom karticom plaćamo račun u trgovini.

Premda marketinškim stručnjacima nikad dosta korisnih informacija o potencijalnim kupcima, vjeruje se da kompanije danas nemaju zakonsko uporište niti tehničke mogućnosti da bi na takav način nadzirale korisnike i neovlašteno sakupljale informacije o njima.

Valja znati da već danas ciljano profiliranje kupaca o nama samima otkriva znatno više informacija negoli smo toga svjesni. Na primjer, korisnik koji u web trgovini pregledava različite modele automobila vjerojatno je potencijalni kupac. Dovoljno je pogledati log datoteke web poslužitelja i povezati informacije u smislenu sliku. Da li je kupca zanimao obiteljski automobil? Ili je pregledavao vozila na hibridni pogon, što daje naslutiti da ga zanima zaštita okoliša? Je li kupac u sklopu dodatne opreme pregledavao sigurnosna sjedala za djecu?

Kupac koji je u online trgovini razgledavao automobile automatski je profiliran a da toga nije niti svjestan. Što je najbolje, njegov profil može sadržavati informacije o interesima nevezanima uz automobile. Na primjer, iz gornjih odgovora moglo bi se zaključiti da kupca ne zanima samo najnoviji Volvo ili Honda, već možda i biorazgradive pelene. Napredni algoritmi za analizu to su mogli zaključiti jer se kupac zanimao za vozila na hibridni pogon, što daje naslutiti da ga zanima zaštita i očuvanje okoliša.

Jednom kad postoji iscrpna baza podataka o navikama i interesima korisnika, iz nje se mogu izdvojiti ciljane skupine korisnika sa sličnim interesima.

Rating 3.75 out of 5
[?]
, , , , ,

Autor teksta:

Sinisa Begovic - ukupno napisanih 69 tekstova na eBizMags.

Kroz svoju 12 – godišnju menadžersku karijeru konstantno se usavršava i radi na kompleksnim ICT sustavima s usmjerenjem na poslovni, idejni i funkcionalni aspekt. Sudjelovao je u stvaranju velikog broja e-projekata, pa tako i prvog WebShop-a u Hrvatskoj s integriranim kartičnim plaćanjem. 3 godine za redom bio je Predsjednik žirija nacionalnog natječaja Vidi Web Top 100. Kroz svoj radni vijek obnašao je funkcije project managera, direktora marketinga, izvršnog direktora , a na regionalnoj razini voditelja Web & eCommerce odjela najveće tvrtke u JIE Regiji za proizvodnju i distribuciju računala i potrošačke elektronike. Odjel je osmislio i upravljao s nekoliko desetaka poznatih brand portala, te s nekoliko eCommerce sustava koji su ostvarivali višemilijunske promete i uspješno opsluživali tisuće zadovoljnih partnera diljem Regije. 1999. diplomirao novinarstvo, a nekoliko se godina kasnije usavršava na MBA postdiplomskom studiju Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, te magistrira na MBA postdiplomskom studiju, University of Gloucestershire u Velikoj Britaniji. Utemeljitelj je tvrtke Empiria Magna, koja se bavi konzultantskim uslugama s područja eBusiness-a, te je vlasnik prvog Internet magazina u JIE regiji, također s područja e-poslovanja www.eBizMags.com. Sada radi na poziciji direktora sektora e-prodaje tvrtke Magma d.d.

Kontaktiraj autora

0 Komentari za ovaj tekst

6 Trackbacks za ovaj tekst

 1. Traži traži, pa ćeš naći! | eBizMags Says:

  [...] iz razloga što tako tvorite bazu najtraženijih pojmova već što ćete pregledom jedne takve baze razumijeti vaše posjetitelje, uočit ćete „greške“ koje oni unose u tražilicu, odnosno uočit ćete i greške vašeg [...]

 2. Što je dobar e-commerce? | eBizMags Says:

  [...] kao i kod realne kupovine, veoma je korisno pratiti ponašanje pojedinih kupaca. Analizirajte što kupuju, što ne kupuju, pratite ih po sajtu, mjerite vrijeme koje su proveli na [...]

 3. Što u marketingu znači „Ciljana publika“? | eBizMags Says:

  [...] “Ciljana publika” je pojam koji definira skupinu ljudi koji kupuju vaše proizvode ili koriste vaše usluge. To je umjetna segmentacija potrošača, grupiranih po karakteristikama koje ih prepoznaju kao potencijalne klijente. Vaše marketinške poruke bit će uspješnije ako znate koja je vaša ciljana publika. [...]

 4. Online metode: Poboljšajte svoju e-mail kampanju | eBizMags Says:

  [...] Podjela korisnika na bazi njihovih dosadašnjih radnji jedna je od glavnih želja svakog e-mail markentigaša. Zašto? Razlog je prilično jednostavan, takva podjela donijela bi pojedinačno najbolje rezultate od svih ovdje nabrojanih radnji za poboljšanje efikasnosti vaše kampanje. Primjeri podjele na bazi ponašanja uključivali bi slanje mailova korisnicima koji jesu ili nisu otvorili određene mailove, koji su kliknuli na određeni link, posjetili vaše web stranice ili naručili specifični tip proizvoda. Zvuči sjajno, a što je najbolje to u praksi i nije tako teško postići, uz malo strategije i dodatnog napora. Dobar start jest slanje follow-up mailova korisnicima koji nisu otvorili vaše zadnje mailove, ili onima koji su kliknuli određeni link… [...]

 5. Ukratko: Prednosti i nedostaci e-Trgovine | eBizMags Says:

  [...] osobni podaci neće biti prodani drugoj tvrtci za marketinške svrhe. Drugi su pak oprezni zbog tehnologije koja prati njihova kretanja na Internetu – stranice koje posjećuju i bilježenje artikala koji su kupljeni tim [...]

 6. Zaljubljeni u proizvod: Prodaja protiv Prodaje | eBizMags Says:

  [...] prodajnom procesu postoje dvije važne vrste informacija – informacije o kupcu kojem se prodaje i informacije o proizvodu koji se prodaje. Omjer i važnost ove dvije informacije [...]

Vas Komentar