RSS

Jesu li Flash i SEO smrtni neprijatelji 2.dio

Fri, Oct 15, 2010

eDukacija, ePoslovanje

Jesu li Flash i SEO smrtni neprijatelji 2.dio

Sada, nakon što Google (i drugi pretraživači) napokon mogu pročitati Flash sadržaj, ta tehnologija više nije prepreka indeksiranju sadržaja.
Danas Google zna odraditi sljedeće:

  • Indeksirati tekstualni sadržaj koji se prikazuje u interakciji korisnika sa datotekom. Google zna klikati po Flashu baš kao i korisnik, te čitati što se ispisuje
  • Otkrivati linkove unutar Flash datoteka
  • Učitati vanjski sadržaj i povezati ga s parent datotekom
  • Podržava uobičajene JavaScript tehnike koje se koriste uz Flash datoteke, poput SWFObject i SWFObject2
  • Indeksirati stranice skriptirane s ActioScriptom

Sada kada točno znamo što Google može, vrijeme je za SEO Flash datoteka i stranica.

Poseban SEO za Flash?

Postoji mnogo stvari koje Flash dizajneri trebaju napraviti da bi poboljšali SEO rezultate. Velika većina tih stvari je identična onima koje bi radili kod SEO optimizacije „normalnih“ HTML stranica. Dodajte naslove, H1 tagove, pazite na sadržaj itd.

Sada više nije toliko bitno radite li SEO za Flash ili HTML, dobar SEO počnite razmatrati prije nego što uopće krenete raditi stranice.

Drugi problem s Flash stranicama su bili linkovi, no i to je riješeno. Želite li imati linkove na svakoj stranici Flash weba, to nije problem uz pomoć programa poput Asuals SWF Adress, dobit ćete funkcionalnost na koju su korisnici navikli – direktno na određeni sadržaj.

Flash više nije SEO bauk

Lijepo je vidjeti da su glavni problemi s Flash stranicama i SEO optimizacijom riješeni. Indeksiranje, rangiranje, linkovi – sve radi gotovo identično kao na HTML stranicama. No to ne znači da je SEO optimizacija identična; većina Flash dizajnera morat će imati na umu ove činjenice kod kreiranja sadržaja žele li da njihov web bude vidljiv na pretraživačima.

Uostalom, još uvijek postoje problemi za SEO na Flashu. Primjerice, cijeli vaš Flash sadržaj može pretraživačima izgledati kao jedna stranica…

Rating 4.00 out of 5
[?]
, , , ,

Autor teksta:

eBizMags - ukupno napisanih 269 tekstova na eBizMags.

Svi autori - Što je eBizMags?

Kontaktiraj autora

Vas Komentar