RSS

Jesu li Flash i SEO smrtni neprijatelji 1.dio

Thu, Oct 14, 2010

eDukacija, ePoslovanje

Jesu li Flash i SEO smrtni neprijatelji 1.dio

Nove tehnologije, pritisak korisnika te promjene u dizajnu robota i enginea pretraživača omogućili su pretraživanje, rangiranje i prikaz stranica u potpunosti izrađenih u Adobe Flashu.

Flash bazirane stranice postavljaju velike zahtjeve pred pretraživačke engine zbog svoje grafičke prirode. No, Flash više nije barijera dobrom rangiranju; danas je moguće imati Flash stranice koje su dobro pozicionirane na Googleu. U ovom članku ćemo pobliže objasniti kakve probleme imaju tražilice s Flash stranicama, te opisati što trebate napraviti da olakšate njihovo indeksiranje.

Zašto je Flash problematičan?

Pretraživači imaju dva problema: pročitati sadržaj Flash stranica, te odrediti reference i linking na Flash sadržaj. Pretraživačima je problematično čak i pročitati tekstualni sadržaj unutar SWF datoteka. Dodatno, pretraživači ne mogu linkati nazad na sadržaj čak i kada ga pronađu jer Flas stranice često donose mnogo interaktivnog sadržaja, poput specifikacija proizvoda, opisa, košarice za kupnju… A sve to na jednom linku, bez potrebe za reloadanjem browsera. Sav je sadržaj na www.primjer.com, ne postoji www.primjer.com/proizvod.

Stoga kada pretraživač prepozna neki proizvod, sve što može jest vratiti link na početnu stranicu, a ne na taj proizvod.
Ovo je ključno za SEO jer čak i kad Google, Bing ili Yahoo – tri najveća i najbolja pretraživača – indeksiraju stranice, korisnik koji dobije link na njih neće biti sretan jer će ga pretraživač uvijek dovesti na početnu stranicu.

Je li stoga najbolje odustati od Flasha i vratiti se na HTML tablice? Ne. Razvoj softvera doveo je do mogućnosti kreiranja Flash stranica koje pretraživači mogu relativno lako indeksirati.

Google razumije Flash

Već gotovo dvije godine Google je u stanju raspoznati sadržaj unutar Flash datoteka, a prošle godine je Adobe najavio da surađuje s Google i Yahoo pretraživačima na headless Flash Playeru koji prikazuje gotovo sav tekstualni sadržaj Flash aplikacija. S nadimkom Ichabod, headless player je otključao SWF datoteka pretraživačima baš kao što je prije nekoliko godina to odrađeno s PDF datotekama, koje su također bile nečitljive tražilicama.
Dodatno, Google je najavio tijekom ljeta prošle godine da od tada indeksira eksterni sadržaj koji SWF datoteke pozivaju na RIA stranice. To znači da kada SWF datoteka učita sadržaj iz druge datoteke – tekstualne, HTML, XML ili neke druge – Google je također u stanju pročitati njen sadržaj.

Rating 4.50 out of 5
[?]
, , , ,

Autor teksta:

eBizMags - ukupno napisanih 269 tekstova na eBizMags.

Svi autori - Što je eBizMags?

Kontaktiraj autora

Vas Komentar