RSS

Jeste li spremni imati korporativni blog?

Wed, Oct 7, 2009

eMarketing, ePoslovanje

Jeste li spremni imati korporativni blog?

Danas svi znamo što su blogovi, a mnogi od nas ih i sami pišu. Razlog tome je što su se u posljednjih nekoliko godina blogovi razvili od jednog osobnog oblika komunikacije na Internetu do vrlo utjecajnog poslovnog medija. Bez obzira što postoje mnoge rasprave o tome da li su danas blogovi kao forma „izumirući“, činjenica je da takve evolucije u stvaranju novog poslovnog modela nije bilo jako dugo.

Blogovi se koriste i u e-trgovini. Velik broj e-trgovaca pridružio se kreiranju vlastitih blogova. Ako želite jeftin i učinkovit alat u marketingu, u odnosima s kupcima, u medijskim kontaktima i prodaji – blog vam treba. Plus, aplikativna platforma puno je jednostavnija od one koju zahtjevaju kompleksni website-ovi.

No, prije nego što se upustite u ovaj način marketinga, postoje neki elementi koje biste trebali razmotriti:

-

Zašto uopće imati blog?

Nemojte se time baviti samo zato što ste na našoj stranici pročitali kako je Blog dobra stvar. Osmislite njegovu svrhu. Npr. da li ćete ga koristiti kao marketinški kanal ili će vam služiti za update informacija o vašoj tvrtci?

Mnogi trgovci koriste svoj blog isključivo u marketinške svrhe jer smatraju da ima pozitivan utjecaj na prodaju, čak daju veću vjerojatnost kupnji proizvoda od strane slučajnih posjetitelja, nego od onih koji direktno dolaze na blog.

-

Na koji način i kome ćete se obraćati?

O čemu ćete pisati? Koje teme ćete pokrivati? Kakav će ton imati vaš blog? Da li će biti duhovit i prisan ili direktan i informativan?

Vaš pristup utjecat će na klijentelu koju želite privući. Očito, prva stvar kod pisanja bloga su vaši čitatelji, tj. čitatelji koje biste htjeli privući.

-

Tko će pisati tekstove?

Blogovi, posebno poslovni blogovi, zahtijevaju vrijeme i promišljanje. Za pisanje je bitno da se radi o autoru koji poznaje stil blogova. Naravno, bloger će u svoje tekstove utkati svoju osobnost, stoga morate naći autora koji zna kako diše vaša tvrtka, tako da se njegov stil pisanja uklapa u vaše poslovanje.

Očigledno je da bi idealan kandidat za pisanje bio netko unutar tvrtke. Razmislite imate li u svom timu osobu kojoj biste mogli povjeriti ovaj zadatak?

-

jeste_li_spremni

Jeste li spremni na kritike?

Blogosfera je dostupna za sve vrste komunikacije. Slikovito rečeno, radi se o dvosmjernoj ulici. Dodavanjem komentara na blog platforme, čitatelji mogu reagirati na sve što ste rekli. S tim da morate biti svjesni da njihovi odgovori neće nužno biti blagonakloni. Čak, ovisno o iskustvu s vašom tvrtkom, mogu biti prilično zajedljivi. Nije svaka tvrtka spremna za takav sirov i needitiran sadržaj na svojim službenim stranicama.

Prije nego što odlučite postaviti blog, morate biti spremni i na loše aspekte koji dolaze u paketu s dobrim stranama, i imati plan kako ćete se oglasiti na takve, negativne komentare.

U svakom slučaju, nemojte se previše uzrujavati. Većina komentara neće biti zlonamjerna. Većina će ih biti u obliku pitanja, a drugi će zasigurno imati pozitivne namjere. Sa stajališta PR-a, blogovi su izraz poštovanja spram vaših klijenata budući da ste spremni poslušati i uvažiti ono što vam imaju za reći. Daju ljudska obilježja vašoj tvrtci, što teško može neka druga Internet forma.

Rating 4.33 out of 5
[?]
, , ,

Autor teksta:

eBizMags - ukupno napisanih 269 tekstova na eBizMags.

Svi autori - Što je eBizMags?

Kontaktiraj autora

0 Komentari za ovaj tekst

2 Trackbacks za ovaj tekst

  1. Nedosljedan korporativni blog nema svrhu | eBizMags Says:

    [...] najpoznatijih poslovnih blogova koji dnevno privlače i do 10.000 posjetitelja. Vođenje poslovnog bloga tvrtke idealan je način da uz skromna ulaganja potaknete interes korisnika za vašim proizvodima i [...]

  2. O vašoj kompaniji ni traga na Internetu? Blog može pomoći… | eBizMags Says:

    [...] samo zato što ste zaključili kako je Blog dobra stvar. Osmislite njegovu svrhu. Zapitajte se na koji način i kome ćete se obraćati? Tko će pisati tekstove? I na kraju krajeva… jeste li spremni na kritike? Ocjena 4.00 od 5 [...]

Vas Komentar