RSS

Je li Wolfram Alpha loša vijest?

Wed, May 27, 2009

ePoslovanje, eSigurnost

Je li Wolfram Alpha loša vijest?

Sve i da ste spavali produljeni zimski san, niste mogli zaobići sasvim svježu tražilicu, po stažu i pristupu – Wolfram Alphu. No, u konačnici, to bi moglo donijeti gomilu problema vlasnicima web stranica koje proizvode svoj sadržaj i od toga žive…

Treba priznati, Wolfram Alpha je dobra ideja. Tražilica koja će vam umjesto milijun linkova s potencijalnim rješenjem ponuditi jedan, precizan odgovor, često potkrijepljen brojnim grafikonima. No, Alpha je najnoviji izdanak trenda pametnih tražilica. Primjerice, Google sa svojim Rich Snippetsom dodaje djelove kodova na web stranice koji Google-u šalju precizan sadržaj stranica, a Google Squared pokušava isto što i Wolphram Alpha. Oba su pametna, ali i vrlo zabrinjavajuća!

Nema sumnje da tražilice postaju sve pametnije, što je općenito govoreći dobro. No, s time dolazi i takozvani Mission Creep: one odrađuju sve veći dio posla. U stara dobra vremena tražilice su bile „glupave“ indeks mašine, koje nisu znale ništa drugo osim gdje se što nalazi. No, danas žele biti baze znanja. Umjesto da vam pokažu gdje da potražite odgovor, one vam ga daju, te time žele postati odredište, umjesto da vas vode do drugih stranica. To je velika razlika, posebice za vlasnike web stranica.

Pogledajmo primjerice Google, te ukucajte eurovision, u cilju da saznate pobjednika tog zadnjeg, pomalo otužnog muzičkog spektakla. Pobjednik je izlistan na samom vrhu, jer je Google integrirao rezultate različitih vijesti u glavno pretraživanje. Ukoliko tražite neku adresu, dobit ćete je odmah – zahvaljujući Google Mapsu. Ukoliko poželite definirati riječ, provjeriti vrijeme, saznati koliko je sati “preko bare”… shvatili ste.

-

Pretraživači ili svemoguće baze?

Ono što je opasno u ovakvom načinu rada jest što su sve te informacije potekle s nekih stranica. U suštini, pretraživač „krade“ promet s najboljih specijaliziranih stranica! Dok su pretraživači bili samo ono što im ime kaže, mnogi su bili na dobitku. Stranice su profitirale, jer im je rastao promet koji su mogle unovčiti putem reklama. Pretraživači su također bili na dobitku jer su mogli prodavati reklame u rezultatima pretraga. No, od kada su se pretraživači opametili i ponudili odgovore, ne donose više promet stranicama. A to znači samo jedno – manje posjetitelja, manje novaca od reklama. Ukoliko webmasteri nisu oprezni, tehnologije poput spomenutih Snippletsa mogu dodatno pogoršati stvari.

Recimo da imate stranice s recenzijama igara. Tko će čitati cijeli review, ukoliko vam „Tražilica nove generacije“ ponudi završnu ocjenu i kratak sadržaj / rezime? U konačnici cilje je organizirati sve svjetske informacije – dakle ne više indeksirati, nego organizirati. Ukoliko imate stranice s informacijama, pitanje je vremena kada će Tražilica posegnuti za njima. A tada ćete imati dva izbora: dopustiti joj krađu ili zabraniti pristup; što bi s vremenom moglo rezultirati nevidljivošću vaših stranica na Tražilicama!

Trenutno, možemo se samo nadati da se takve najcrnje prognoze neće ostvariti. Tražilice su stasale iz slatkog mladog tigrića u poveliku zvijer. Ostaje nam samo nada da nas jedan dan, kad tigrić skroz odraste, neće pojesti…

Rating 4.60 out of 5
[?]
, , , , , ,

Autor teksta:

eBizMags - ukupno napisanih 269 tekstova na eBizMags.

Svi autori - Što je eBizMags?

Kontaktiraj autora

Vas Komentar