RSS

e-Trgovina: Koliko su vam kupci lojalni?

Fri, Nov 27, 2009

eMarketing, ePoslovanje, eTrziste

e-Trgovina: Koliko su vam kupci lojalni?

Postoje razni komplicirani načini za izračunavanje lojalnosti kupaca. No, jednostavan način da se izračuna njihova lojalnost je pomnožiti prosječnu prodaju sa prosječnom posjećenošću. Na primjer, ako prosječan iznos košarice u trgovini iznosi 500,00 kn, a prosječni kupac napravi narudžbu 6 puta godišnje, vrijednost ( ali i lojalnost ) tog kupca je 3.000,00 kn godišnje ili 15.000,00 kn u pet godina.

Ako zaračunate 20 posto više, da li biste riskirali profit od 600,00 kn godišnje ili biste radije zadržali vjernog kupca? Koji je prosjek vaših troškova da steknete lojalnog kupca i da li ga se isplati zadržati? Da li vas više košta pridobivanje i zadržavanje kupca, nego što imate zaradu? Manje? To su pitanja koja si možete i trebate postaviti jednom kad odredite kakve kupce želite.

Ne postoji ”čaroban broj” koliko kupaca treba steći, i koliko ih treba zadržati tj. napraviti lojalnima. Naime, vrlo vjerojatno ćete potrošiti nešto više kako biste pridobili kvalitetnog i stvarnog kupca, nego samo potencijalnog „prolaznika“. Prilikom izračunavanja koliko prosječan kupac vrijedi za vaš posao,otkrit ćete poznato pravilo 80:20 tj. 80 posto prihoda dolazi od 20 posto vaših regularnih i odanih kupaca.

Pri određivanju koliko želite potrošiti na bilo koju marketinšku kampanju prvo biste trebali promisliti koju vrstu kupaca želite privući. Navesti kupca na jednokratnu kupovinu nije cilj većine vlasnika (on line) trgovina. A, opet, većina njih ne pokušava kalkulirati kako zadržati kupca i tako ga pretvoriti u lojalnog kupca. Ako već mislite uložiti u pay-per-cilick (PPC) kampanju, kako i koliko u nju uložiti? Ako planirate koristi metodu ključnih riječi, koje su temeljne za privlačenje kvalitetnog kupca?

-

kupci

Zadržati odnos s kupcem

Nakon što dobijete kupca za vaš proizvod ili uslugu, tek slijedi teži dio – izgradnja odnosa. Kroz taj odnos stvara se međusobna veza. Uvijek je dobro stjecati nove kupce, ali je isplativije zadržati postojeće koliko god se to, možda, u prvi tren činilo skuplje.

Držite se pravila da je u konačnici jeftinije zadržati kupca, nego naći novoga. Uvijek je profitabilnije ponoviti dobar posao, a najbolji promotor kvalitetnog poslovanja je upravo – zadovoljan kupac.

Za izgradnju odnosa s kupcima komunikacija je neophodna, pa bi vrlo štetno bilo da ne koristite e-mail na najučinkovitiji mogući način. Kreirajte newslettere i omogućite svojim kupcima da budu u toku s novitetima u vašoj ponudi, šaljite im promotivne kupone i druge pogodnosti koje će ih konstantno vraćati na vašu stranicu. E-mail je izuzetno pogodno sredstvo za prenošenje reklame putem forwardiranja newslettera s vašim porukama. Ako kao kupac naiđemo na proizvod koji nas je oduševio, vrlo vjerojatno ćemo to i razglasiti među prijateljima.

Vaša kampanja može privući potencijalnog kupca, ali ono što će ga potaknuti da vam se vrati su vaši proizvodi i usluge koje nudite, te način na koje ih nudite.

Rating 4.00 out of 5
[?]
, , , , , ,

Autor teksta:

eBizMags - ukupno napisanih 269 tekstova na eBizMags.

Svi autori - Što je eBizMags?

Kontaktiraj autora

0 Komentari za ovaj tekst

1 Trackbacks za ovaj tekst

  1. Odluke kupaca nisu uvjetovane racionalnim razmišljanjem? | eBizMags Says:

    [...] i marketingom: Kako kupca u današnje vrijeme vrlo dinamičnih promjena trendova i potreba učiniti lojalnim te redovitim? Ocjena 4.33 od 5 komunikacija, korisnici, kupnja, poslovanje, segmentacija, [...]

Vas Komentar