RSS

Izgradite dobru karmu

Fri, Oct 24, 2008

eMarketing, eSavjeti, eTrziste

Izgradite dobru karmu

Religija bi mogla jednog dana postati temelj za novu globalnu etiku u korporacijama, a izuzetno je korisna u web 2.0 kontekstu. Temelji su poznati: suzdržite se od nedoličnog ponašanja i laganja, činite dobro i pomažite drugima. Vaša karma, dobra ili loša, na internetu se vraća i proganja vas. Sve što ste ikad napisali, objavili, rekli i napravili ostaje godinama zabilježeno na internetskim poslužiteljima. Što to znači?

To znači da bilo tko na tražilici može iskopati sve vaše internetske aktivnosti da bi donio mišljenje o vama. Treba li vam da vas na internetu prati loš glas? U stvarnome životu to vam može prouzročiti mnoge probleme. Osobe koje dođu na loš glas prisiljene su preseliti u drugi grad gdje otpočnu novi život, dok neugodnu prošlost ostavljaju iza sebe. Na internetu ne možete otići u drugi grad, a neugodna prošlost zauvijek je zabilježena na poslužiteljima. Budite dobri…

Međutim, nije lako biti dobra osoba i tako se ponašati na internetu. Ako govorimo o kompaniji, a ne o pojedincu, tada se morate vrlo ozbiljno zapitati: može li se naša tvrtka nositi s takvom razinom otvorenosti, možemo li bez zadrške reći da će svi naši djelatnici poštovati korisnike i dati sve od sebe da se prema njima odnose fer, rade pravu stvar i nikada ne lažu? U takvom kontekstu marketing prestaje biti uvjeravanje ljudi i nagovaranje na kupnju te postaje otvoreni, iskreni razgovor.

U web 2.0 svijetu marketinške aktivnosti usmjerene su na kreiranje virtualnih mjesta gdje vaši korisnici mogu slobodnu razmjenjivati mišljenja, kritizirati vaše proizvode, postavljati upite i slično. Vi kao stručnjak za web 2.0 marketing morate svojim korisnicima omogućiti dvosmjernu komunikaciju i normalan tok razgovora, bez prisile, nagovaranja, cenzure ili prodavanja magle.

Zapamtite: vaš posao u web 2.0 svijetu je da pravodobno, jasno i konkretno dajete odgovore na upite korisnika i potičete ih da surađuju s vama. U isto vrijeme prema korisniku morate uvijek i bez iznimke biti iskreni, dobronamjerni, skromni i uljudni. U web 2.0 svijetu najčešće vas vrednuju prema vašem posljednjem postignuću, a kvaliteta i imidž vaše tvrtke procjenjuju se kroz ukupno zadovoljstvo korisnika vašim uslugama ili proizvodima.

Rating 4.33 out of 5
[?]
, , , ,

Autor teksta:

eBizMags - ukupno napisanih 269 tekstova na eBizMags.

Svi autori - Što je eBizMags?

Kontaktiraj autora

1 Komentari za ovaj tekst

  1. milos komentira:

    Jednostavno je tako, interent je globalni fenomen i ako se i makar gde pojavi los glas, moze biti vise nego negativno za samu kompaniju, tako da dragi moji budite odgovorniji u virtuelnom svetu….

Vas Komentar