RSS

Internetske domene su nekretnine 21. stoljeća

Mon, Mar 16, 2009

eMarketing, ePoslovanje, eSavjeti, eTrziste

Internetske domene su nekretnine 21. stoljeća

Kupoprodaja domena nalikuje trgovanju dionicama i svodi se na jednostavna pravila: danas kupi jefitno, podigni vrijednost domene i sutra je prodaj po višestruko većoj cijeni. Vrijednost domene obično se podiže tehnikama povećanja prometa prema domeni ili registracijom imena koje nosi asocijaciju na poznate robne marke ili opće kategorije. Ekonomski okvir za poslovanje onima koji žive od kupoprodaje domena pružio je razvoj online oglašavanja.

U suvremenom svijetu koji definiraju robne marke što sa svih strana vape za našom pažnjom važi pravilo ime je sve, ime je znak. Zato je najbrži put do zarade zakup domene čiji naziv sadrži poznate robne marke ili asocijacije na njih ili je sam naziv domene takav da bi nekoj kompaniji mogao biti od znatne vrijednosti. Čak se ide toliko daleko da se zakupljuju domene s nazivom poznatih tvrtki s tipfelerima.

Na primjer, ako u browseru ukucate appl.com, mcrosoft.com ili soony.com, otvorit će se stranica s hrpom linkova na srodne proizvode Applea, Microsofta i Sonyja. Takvim siteovima koje ste posjetili zbog tipfelera malo ste podigli posjećenost, omogućivši vlasniku da domenu preproda po višoj cijeni kad dosegne određenu posjećenost. Kupci se uvijek nađu jer uvijek je isplativije zakupiti domenu koju, na primjer, dnevno posjeti prosječno pedeset tisuća otvaranja dnevno.

Dok vlasnici domena s tipfelerima računaju na promet od korisnika koji greškom u browseru utipkaju naziv poznatog sitea, drugi zakupljuju domene koje sadrže nazive robnih marki na čiju popularnost se šlepaju. Na taj način može se u kratko vrijeme prema domeni dobiti nezanemariv broj posjeta.

Najviše se može zaraditi na domenama čiji naziv pokrivaju opće kategorije i djelatnosti, na primjer cardiology.com. Naravno, takve domene ujedno je i najteže registrirati jer su nazivi svih iskoristivih kategorija praktički zakupljeni.

Ekonomski okvir za zaradu na domenama djelomično pruža online oglašavanje. Tehnika je jednostavna, na domeni se postavi jednostavna HTML stranica s korisnim vezama na druge siteove koji pokrivaju zakupljenu kategoriju. Na primjer, na domeni cardiology.com to mogu biti veze prema zdravstvenim i farmacautskim ustanovama, medicinskim portalima, specijaliziranim časopisima o zdravlju i slično.

-

Takve veze u stvari su tekstualni oglasi koje vlasnik domene naplaćuje po kliku. Oglašivačima se ponekad više isplati oglašavati na takvim jednostavnim stranicama nego na recimo Google-u jer je broj konkurentskih oglasa višestruko manji, a pokriva se samo točno određena kategorija.

Da bi ponukali oglašivače na reklamiranje na takvim domenama, njihovi vlasnici moraju ih reklamirati na tražilicama kako bi prvo povećali broj posjeta. Što je veći promet prema domeni, oglašivačima se može naplatiti veća cijenu po kliku.

Rating 4.50 out of 5
[?]
, , , ,

Autor teksta:

eBizMags - ukupno napisanih 269 tekstova na eBizMags.

Svi autori - Što je eBizMags?

Kontaktiraj autora

0 Komentari za ovaj tekst

2 Trackbacks za ovaj tekst

  1. Kakve se domene traže i kako im povećati vrijednost? | eBizMags Says:

    [...] na prodaju zainteresiranim tvrtkama ili postavi na aukciju. “Posao s domenama postao je poput nekretnina. Premda ljudi domenu tretiraju poput robe, zapravo je to internetska nekretnina koju ne možete [...]

  2. Kako SEO može pomoći kod Internet promocije? | eBizMags Says:

    [...] Internetske domene danas su postale nekretninama 21. stoljeća i oko zakupa domena s nazivima sličnima poznatim robnim markama ili domena s općim, ali često korištenim pojmovima, razvila se ekonomija na kojoj pojedinci obrću lijepe svote novaca. U svakom slučaju, proces optimiziranja sitea je sve samo ne trivijalan te iziskuje kreativnost. Posvetite mu stoga dovoljno vremena, truda i energije jer dobrom optimizacijom možete praktički besplatno znatno podići rang vaše stranice u tražilicama i time si osigurati kvalitetnu Internet promociju. Ocjena 3.67 od 5 Internet, kampanja, oglašavanje, projekti, promocija, robna marka, SEO, TM, tražilice [...]

Vas Komentar