RSS

Internet Vam omogućava besplatno promoviranje

Mon, Feb 9, 2009

eMarketing, eSavjeti

Internet Vam omogućava besplatno promoviranje

Vaša online promocija ne mora nužno biti plaćena. Zapravo, pojedinci koji samostalno vode internetski posao i manje tvrtke će za prvih nekoliko kampanja tražiti upravo rješenja koja ih “najmanje koštaju” ili ih “uopće ne koštaju”. Iznenadili biste se koliko mnogo toga možete učiniti za vlastitu promociju bez uložene kune u internetsko oglašavanje. Jedna od osnovnih stvari koju možete odmah napraviti za promociju svog posla je optimiziranje sitea za tražilice i određene aktivnosti putem kojih ćete pozicionirati vaš site kao robnu marku, a sve što vam za to treba je mnogo volje i malo slobodnog vremena. Naravno, s vremenom ćete iscrpiti mogućnosti besplatne promocije i tada vam ne preostaje drugo nego da uplovite u vode plaćenog internetskog oglašavanja.

-

Vrijedi li pokrenuti promociju utemeljenu na usmenoj predaji?

Vrlo učinkoviti način promocije je onaj kada vi date samo početni impuls, a korisnici potom dalje sami prenose vašu poruku. Takav način promocije u koji su uvučeni i vaši korisnici naziva se viralnim marketingom, iz razloga što korisnici šire vaše poruke poput virusa. Pomno osmišljena promotivna poruka pretočena u intrigantnu informaciju može vam pomoći da korisnici počnu o vama umjesto vas širiti dobar glas, a viralni marketing svakako predstavlja jeftin, gotovo besplatan prečac do masovne promocije.

Međutim, doista nije lako potaknuti korisnike da šire vaše reklamne poruke. To iziskuje ili doista revolucionaran proizvod i uslugu o kojoj će korisnici sami pričati kao o hvalevrijednom novitetu ili izuzetno kreativno postavljanu kampanju. Dobar primjer za oba slučaja su Google i Apple, dvije kompanije kontinuirano prisutne u medijima zahvaljujući njihovoj sposobnosti da neprestano predstavljaju revolucionarne nove proizvode i usluge, ali i da evolucijske pomake vješto upakiraju u dojmljive, efektne marketinške poruke koje kod korisnika zapravo potiču dojam da se dešava nešto važno i veliko… a zapravo je riječ o novitetu koji bi inače zaslužio možda tek pasus ili dva na zadnjoj stranici novina. Koliko su te dvije kompanije postigle takvim načinom promocije vidi se iz njihovog spominjanja u medijima, čak i hrvatskim. Tako ne prođe tjedan, a da se Google i Apple ne pojave u dnevnim novinama gdje često osvanu i na naslovnici novina.

-

Stoga, započnite svoj prvi korak u provođenju marketinških aktivnosti i kreirajte plan. On je, dakako, vrlo važan, s dalekosežnim posljedicama, stoga mu morate posvetiti maksimalnu pozornost. Da biste pronašli odgovore na nejasna Vam pitanja računajte na dodatno potrebno vrijeme i određenu dozu istraživanja koja će vam biti potrebna da biste mogli iscrtati sve željene smjernice.

Rating 4.00 out of 5
[?]
, , , ,

Autor teksta:

eBizMags - ukupno napisanih 269 tekstova na eBizMags.

Svi autori - Što je eBizMags?

Kontaktiraj autora

0 Komentari za ovaj tekst

2 Trackbacks za ovaj tekst

  1. Internet stranica je robna marka | eBizMags Says:

    [...] bez znatnih ulaganja, čak i na Internetu. No, zato možete malim ili vrlo skromnim ulaganjima, ponekad čak i besplatno, postići visoku razinu prepoznatljivosti. Proces kreiranja vašeg branda na Internetu zapravo je [...]

  2. Što je viralni marketing? | eBizMags Says:

    [...] Internet Vam omogućava besplatno promoviranje [...]

Vas Komentar