RSS

Internet TV – pogled u budućnost

Thu, Sep 11, 2008

ePoslovanje, eTrziste

Internet TV – pogled u budućnost

Dobro, što je s tom televizijom? Unatoč tehnološkom napretku, Internetu, sveopćoj digitalizaciji, računalima, umrežavanju i moćnim konzolama nove generacije, nije li čudno da je najmoćniji medij današnjice ostao gotovo identičan prvobitnom izumu? Premda je crno-bijelo televizija u međuvremenu dobila boju, a nisku razlučivost konačno je zamijenio HD standard, višekanalni zvuk i digitalno emitiranje, osnovna ideja linearnog emitiranja i konzumiranja programa ostala je ista. Tako se i dalje od gledatelja očekuje da poput krumpira sjede na kauču i pasivno čekaju da se na kanalu u točno određeno vrijeme pojavi serija, onako kako je to zamislila TV kuća koja emitira program. A prema toj đavoljojj zamisli, dok čekamo na omiljenu seriju trebali bi, htjeli mi to ili ne, odgledati nepregledne reklame za mobilne usluge, telefonske pakete, prigodne akcije u trgovačkim centrima te neizbježne čarobne krpe i čudotvorna sredstva za čišćenje. Premda na prvi pogled izgleda kao da se s televizijom ništa ne događa, taj ona upravo prolazi kroz najveću transformaciju od njena izuma.

Joost je dosad najozbiljniji pokušaj da se putem Interneta na ekrane naših računala dovede prave televizije. Bilo je dosad nekoliko jalovih pokušaja da se to ostvari, no svi su propali iz dva razloga: video je bio trzav, veličine poštanske markice i loše kvalitete, a programi koji su se nudili nisu imali nikakve veze s kvalitetnim sadržajima na koje smo navikli kod klasične televizije. Joost u ta dva aspekta nadmašuje sve dosad viđeno, a to nije nimalo čudno ako se zna da ovaj projekt podupire krupna investicija i mozgovi poput Janusa Friisa i Niklasa Zennstroma. Ovaj kreativni dvojac osmislio je softver za Internetsko telefoniranje Skype koji je krajem 2005. prodan aukcijskom portalu eBay za nevjerojatnih $2,6 milijardi i popularni peer-to-peer program Kazaa koji je 2001. prodan australskoj kompaniji Sharman Networks. Dakle, ovo nije hobistički projekt dokonih programera, iza Joosta stoji ozbiljan kapital i ljudi koji dokazano znaju osluhnuti puls Interneta i osmisliti sljedeću veliku inovaciju.

joost

Televizija, najjači medij koji je ljudski um osmislio, prolazi kroz svoju najveću i najuzbudljiviju promjenu koja se upravo odvija na interentu. Premda se ono što će televizija budućnosti pružati tek nazire, jedno je sigurno – današnji klinci neće pasivno sjediti na kauču poput krumpira, čekajući da se na programu pojavi njihova omiljena serija.

Joost je prva prava Internetska televizija koja vam omogućuje da putem Interneta gledate prave, komercijalne programe gdje god želite i kad god želite, što je mogućnost koju klasična televizija ne može pružiti zbog tehnoloških ograničenja. Po prvi puta na zaslonu računala možete putem širokopojasne veze od 1 Mbit uživati u premium televizijskom programu s iznimnim interaktivnim mogućnostima, preko cijelog ekrana, bez trazanja i u 25 sličica po sekundi. Za iznimnu kvalitetu slike Joosta zaslužna je H.264 MPEG-4 tehnologija sažimanja koja se zbog prilagodljivosti i visoke kvalitete koristi za sažimanje videa na HD-DVD i Blueray diskovima, satelitskim, zemaljskim i kabelskim TV programima, na Internetu za distribuciju trailera u HD razlučivosti, na mobitelima i uređajima poput iPoda i Apple TV-a itd.

Nakon što preuzmete i instalirate besplatan program te kreirate Joost korisnički račun, pojavit će se pristupačno i pregledno sučelje s interaktivnim mogućnostima koje pruža spoj televizije i Interneta. Tako u Joostu možete birati kanale na preglednom interaktivnom vodiču, stvarati popis omiljenih kanala, ocjenjivati pojedine emisije, razmjenjivati poruke s drugim korisnicima koji gledaju istu emisiju, tražiti emisije ili kanale prema nazivu itd. Joost vam daje nevjerojatnu fleksibilnost i odmak od koncepta linearnog gledanja programa. Odsad više ne morate glumiti krumpir na kauču i čekat da se na telki pojavi nešto zanimljivo, jednostavno odaberite kanal koji želite gledati i onda s popisa emisija dostupnih tog dana odaberite što želite gledati.

Joost je s IM mogućnostima i listom kontakata zakoračio u vode društevnog umrežavanja (social networking), no to je tek početak jer autori najavljuju da će u sljedećoj inačici aplikacije ove mogućnosti biti znatno proširene. Za nadobudne programere najavljen je i SDK za razvoj widgeta koji će proširiti osnovnu funkcionalnost Joosta.

Kako Joost ima potpisane ugovore o Internetskoj distribuciji sadržaja s najvećim TV kanalima, ponuđeni su mnogobrojni komercijalni programi poput CNN-a, National Geographica ili MTV-a, a broj dostupnih kanala povećava se iz dana u dan, ovisno o dinamici kojom poslovodstvo Joosta sklapa nove ugovore s vlasnicima TV sadržaja. Osim nekoliko zvučnih programa, Joost nudi više od stotinu manjih kanala na engleskom jeziku iz područja poput glazbe, sporta, dokumentaraca o prirodi, tehnologiji, svijetu slavnih i poznatih, filmovima itd.

Zasad je neizvjesno ima li Joost razrađen poslovni model koji bi potaknuo velike TV kuće poput američkih mreža CBS, NBC i ABC, britanskog BBC-a ili njemačkog RTL-a da svoj program licenciraju za Internetsku distribuciju putem Joosta, što bi korisnicima Joosta omogućilo da prate nove epizode CSI-a ili Sopranosa u isto vrijeme kada se one emitiraju na klasičnoj televiziji. Kako trenutno stoje odnosi snaga, zasad ne postoji mogućnost da dođe do takvog dogovora. To bi se uskoro moglo i promijeniti jer su se na programima emitiranim putem Joosta počeli reklamirati neki od uglednih, velikih oglašivača.

Za nas u Hrvatskoj situacija s Joostom nameće dodatna ograničenja jer naša zemlja niti je Amerika niti članica Europske unije, što znači da vam putem Joosta neće biti dostupan jedan dio najkvalitetnijih emisija i programa. Nažalost, ne postoji način da se to zaobiđe jer Joost zna iz koje zemljopisne regije se spajate i daje vam samo one programe za čije prikazivanje u regiji iz koje dolazite je otkupljeno pravo prikazivanja.

Unatoč ograničenjima na malim tržištima poput hrvatskog, Joost je korak u pravom smjeru ka budućnost televizije i dokaz da klasična televizija ustupa mjesto novom konceptu – interaktivna televizija kad god želite, gdje god želite, na kojem god uređaju želite. Čak i ako zanemarite nedostupnost najpoznatijih kanala, Joost i dalje nudi veliki izbor korisnih i zanimljivih televizijskih sadržaja koji će povećati širinu vašeg televizijskog “obrazovanja” i pružiti vam više od dosadnih domaćih programa ili gomile satelitskih kanala na njemačkog, francuskom i talijanskom jeziku.

Ocjena 4.00 od 5
, , ,

Autor teksta:

Kristijan Zibreg - ukupno napisanih 13 tekstova na eBizMags.

Kristijan Žibreg se bavi medijima, marketingom i odnosima s javnošcu petnaest godina. Karijeru je započeo kao urednik prvog hrvatskog magazina za videoigre "Hacker", a kasnije je radio kao voditelj interaktivnih projekata u Algoritmu, urednik tehnoloških priloga u news magazinu Nacional i direktor vlastite marketinške agencije. Danas radi kao konzultant za medije i interaktivne tehnologije. U slobodno vrijeme ureduje tehnološki portal TGDaily.com za koji piše analize te inovativne priče o online tehnologijama i Appleovim gadgetima koje rado koristi.

Kontaktiraj autora

1 Komentari za ovaj tekst

  1. Neno komentira:

    Pročitao… odličan članak!

2 Trackbacks za ovaj tekst

  1. Publika više nije pasivna | eBizMags Says:

    [...] takvi uređaji automatski detektiraju oglasne termine i preskaču ih. Dodajmo tome i činejnicu da Internetska, mobilna i IP televizija upravo postižu komercijalnu upotrebljivost i isplativost i postaje jasno zašto dolazi do [...]

  2. SpaceTime: 3D surfanje Internetom | eBizMags Says:

    [...] ne idu van bez iPoda u džepu i skejta pod rukom, a jedina televizija koju gledaju je YouTube ili Joost. Vjerojatno će ideju surfanja u tri dimenzije odmah u startu, s izrazom gađenja na licu, odbiti [...]

Vas Komentar