RSS

Individualni ili Team Coaching? Ili kombinacija oba?

Wed, May 13, 2009

eDukacija, ePoslovanje, eTrziste

Individualni ili Team Coaching? Ili kombinacija oba?

Školovana kao inženjer, odgajana u korporacijama – godinama sam dosljedno trenirana da nikad ( doslovno nikad! ) ne zaboravim postaviti pitanje profitne efikasnosti svojih odluka.

Mjerljivost rezultata oduvijek je bila nešto što se ne pregovara i vremenom sam postala pravi virtuoz umjetnosti upravljanja učinkom.

“What get’s measured get’s done”*. Mjerenje napretka u ostvarenju ciljeva temeljni je postulat upravljanja tržišnim poslovanjem organizacija.

(*engl: »Sve što je mjereno, biti će i učinjeno»)

Kako definirati učinak? Kako znati što je zaista bitno i što zaista čini razliku u uspjehu kompanije? U što investirati, na čemu štedjeti?

Sve je počelo kao relativno jednostavna matematika. Broj prodanih proizvoda, razlika u cijeni, postotak rasta prihoda, broj reklamacija, brzina dostave, broj bug-ova u aplikaciji …. sve se to, uz manje ili više truda i zavrzlama, nekako i dalo «izbrojati».

A onda smo poželjeli izmjeriti motivaciju. I kreativnost. I proaktivnost. I spremnost na suradnju. Zato što je to važno. Zato što smo naučili da su to vrijednosti i kompetencije od presudnog značaja za dugoročni opstanak i rast svake tvrtke. A sve – nedodirljive! Nemjerljive!

Pa kako ćemo onda upravljati njima? Kako ćemo znati kako razvijati svoju sposobnost učenja i rasta?

Tehnologija je smanjila i ubrzala svijet …. Udaljenosti se više ne mjere kilometrima nego vremenom. Svakodnevno žongliramo sve većim brojem informacija i odluka. Sve veći dio dana provodimo u nedodirljivom, «virtualnom» prostoru globalnog poslovanja (danas dodatno začinjenog recesijom) u kojemu je jedina stalnost – promjena.

Klasična edukacija u smislu stjecanja novih znanja, čak ni cjeloživotna, više nije dovoljna. Ključ uspjeha ( ili opstanka? ) u takvom je svijetu naša sposobnost da se mijenjamo. Sposobnost da zaboravimo staro znanje, eksperimentiramo s novim pristupima starim situacijama, prepoznamo bit (suštinu), održimo fokus, u preprekama vidimo prilike, preuzmemo odgovornost, djelovanjem pomičemo granice…. I sve to ne samo kao pojedinci, već i kao sustavi.

-

Kao “tajna formula”, recept za razvoj tih ključnih novih kompetencija, u terminologiji organizacijskog razvoja sve je prisutniji – coaching. Coaching kao strukturirani proces i metoda razvojnog rada koji aktivira potencijal pojedinaca i timova, te vještina coaching-a kao jedna od ključnih vještina novih, transformacijskih lidera.

Coaching programi sve češće pronalaze svoje mjesto među projektima i inicijativama usmjerenim na razvoj menadžementa, razvoj talenata i upravljanje karijerom u organizacijama.

Pod coaching-om se pri tome još uvijek najčešće podrazumijevaju individualni programi takozvanog Executive coaching-a, dok se Team coaching* kao metoda razvojnog rada relativno rijetko spominje u poslovnoj praksi našeg podneblja.

( *Pojam Team coachinga ovdje se odnosi na primjenu principa i metodologije coachinga u grupnom, radioničkom radu na usklađivanju razvoju suradnje unutar tima. )

A upravo je kombinacija individualnog i team coaching-a ono što će optimizirati efikasnost Vašeg ulaganja u projekte organizacijskog razvoja !

Zašto je to tako raspravit ćemo u sljedećem članku.

Rating 4.33 out of 5
[?]
, , , ,

Autor teksta:

Adrijana Strnad - ukupno napisanih 3 tekstova na eBizMags.

Diplomu za coaching stekla je u Londonu na Coach U ( www.coachinc.com ) programima za korporativni coaching, gdje je završila i postdiplomsko obrazovanje ( Advanced Corporate Coaching Program ) iz područja primjene coachinga u organizacijskom okruženju. Licencirani je facilitator programa Vještine coachinga za menadžere ( The Coaching Clinic ) Aktivna je članica ICF-a, ( International Coaching Federation, www.coachfederation.org ) i prvi coach u Hrvatskoj i Regiji ( zemlje bivše Jugoslavije, Bugarska, Mađarska ) certificiran prema standardima svjetske strukovne udruge za coaching, te suradnik medjunarodne mreže trenera i savjetnika u području organizacijskog razvoja ( www.snowballtraining.com ). Kao dipl. ing industrijske elektronike, završila je postdiplomski studij poslovnog upravljanja ( DSM ) pri FER-u u Zagrebu, veći broj programa za razvoj i usavršavanje Menadžmenta pri MCE Europe ( strateško upravljanje tržišno vođenim organizacijama, strateški marketing, vještine upravljanja ljudima ) i Perfect Training Austria ( intuitivno i efektivno vođenje ), kao i dvogodišnji program Škole za Osobni i organizacijski razvoj u Puli.

Kontaktiraj autora

0 Komentari za ovaj tekst

2 Trackbacks za ovaj tekst

  1. Team Coaching: Kombinacija grupnog i individualnog rada je dobitna | eBizMags Says:

    [...] se na promjenama radi i osobno i timski – put do rezultata lakši je i brži, Vaše ulaganje efikasnije, a učinak održiv i [...]

  2. Kvalitetnim Coaching-om do uspjeha | eBizMags Says:

    [...] i nemaju s kime voditi otvoren i iskren dijalog. „“Coaching“ – refleksivni dijalog „jedan na jedan“ je upravo ta podrška menadžerima – refleksivan i otvoren, povjerljiv dijalog koji se odvija [...]

Vas Komentar