RSS

Kakvu navigaciju ima vaša Internet stranica?

Tue, Dec 29, 2009

eMarketing, ePoslovanje, eSavjeti

Kakvu navigaciju ima vaša Internet stranica?

Povratna navigacija je odlična jer pokazuje gdje se u generalnoj hijerarhiji web stranice nalazi vaša trenutna lokacija te vam pruža prečace za skakanje na viši položaj u hijerarhiji. Za primjer navodimo kako izgleda položaj „prijenosnih računala“ kroz povratnu navigaciju: Naslovna> Hardware> Računala> Prijenosna računala.

Povratna navigacija je znatno bolje rješenje nego „kliknite ovdje“ ili “povratak”. Naime, korištenje izraza poput „kliknite ovdje”, “povratak” ili „više informacija” ne otkrivaju, niti tražilicama niti korisnicima, temu na koju vode kroz ponuđene linkove. Sve što vidite jest mogućnost da kliknete na nešto. Izraz koji je stekao univerzalnu uporabnu vrijednost kroz sistem povratne navigacije jest „home“ ili „naslovna“.

-

Povećajte efekt

Promotrite i amplificirajući efekt povratne navigacije. Niži linkovi u hijerarhiji bit će otvoreni više puta kako bi se došlo do stranice na vrhu ljestvice. Stranica glavne kategorije ili nadkategorije sadrži više internih linkova od stranica u podkategorijama. Stoga stranice koje pokrivaju stotine proizvoda vezane su većim brojem linkova, nego stranice s nekoliko desetaka proizvoda.

Neke Internet stranice radije koriste uzorak otvaranja stranice, nego čistu hijerarhiju. Takav način ima učinak na tražilice. Kakav? Korisnička povratna informacija registrira se kroz URL, a ne preko cookie-a. URL će pak stvoriti višestruke kopije za tražilice što će rezultirati razvodnjavanjem rezultata u Page Rank-u .

Nekoliko potencijalnih radnih okruženja isključuje ovakve povratne veze kroz URL, tražilice selektiraju interne linkove kroz prepoznavanje korisničkog agenta. Drugo radno okruženje dodat će preko JavaScripta parametre koji sadrže povratnu navigaciju do kraja URL-a.

Bilo koji od ova dva pristupa smanjit će dupliciranje i povećat će rangiranje na PageRank-u, s tim da ni jedan ne eliminira deep-linking kroz povratnu navigaciju.

-

Proces odjave i povratna navigacija

Napravite povratnu navigaciju do procesa odjave. Na taj način će korisnici vidjeti iz „ptičje perspektive“ koliko još imaju do kraja procesa. Zavaljujući tome moći će se vratiti i korak unazad i npr. promijeniti način plaćanja ili adresu dostave.

Navigacija za narudžbe mogla bi izgledati ovako: Sadržaj košarice> Adresa za dostavu> Plaćanje> Potvrda> Završetak. S tim da možete drugom bojom označiti korake koji nisu ispunjeni. Zasigurno ćete povećati učinkovitost prodaje.

-

ima li?

Ako vam se sve ovo čini kompliciranim, postoji još jedan način da iskoristite dobrobit SEO-a. Na svakoj online stranici kataloga stavite boldani link na kategoriju uz koju se veže trenutna stranica.

-

Rezimirajmo

Uključite povratnu navigaciju u vaš online katalog i checkout proces, upotrijebite ključne riječi i ne koristite veze uz pomoć clicka u sadržajima s web navigacijom.

Rating 4.00 out of 5
[?]
, , , , , ,

Autor teksta:

eBizMags - ukupno napisanih 269 tekstova na eBizMags.

Svi autori - Što je eBizMags?

Kontaktiraj autora

Vas Komentar