RSS

Ima li smisla iznajmljivati internetske domene?

Wed, Mar 25, 2009

eMarketing, ePoslovanje, eTrziste

Ima li smisla iznajmljivati internetske domene?

Mnogi su od nas barem jednom kupili neku domenu samo zato jer je bila slobodna, bez namjere da je neposredno koristimo. Čekanje pravog trenutka da se projekt započne ili domena proda za mnogo više novca nerijetko se oduži u nedogled, a produživanje domene pretvara se u nepotreban trošak novca, ali i vremena. Iznajmljivanje internetske domene nije raširen koncept. Ima za to mnogo razloga, no to ne znači da ga ipak nema, te da koncept nije vrijedan razmatranja.

-

Iz perspektive vlasnika domene

Mnogi su od nas barem jednom kupili neku domenu samo zato jer je bila slobodna, bez namjere da je neposredno koristimo. Čekanje pravog trenutka da se projekt započne ili domena proda za mnogo više novca nerijetko se oduži u nedogled, a produživanje domene pretvara se u nepotreban trošak novca, ali i vremena. Takva je domena mrtvi kapital, a njeno iznajmljivanje donijelo bi vlasniku barem neki prihod. Iznajmljena domena živi, nju indeksiraju tražilice, pa dobiva na vrijednosti, bez dodatnog napora vlasnika. Problem može nastati u slučaju objavljivanja nezakonitih sadržaja, jer je vlasnik domene jedini odgovoran za njeno korištenje. Ovdje u prvi plan dolazi važnost dobrog i odgovorno sastavljenog ugovora o najmu.

Za vlasnika domene ključno je da ime najmoprimca nikako ne bude upisano u registracijske podatke o domeni.To otvara vrata mnogim problemima: najmprimcu daje argument u eventualnom sporu o vlasništvu domene, a moguće je da taj kontakt posluži potencijalnom kupcu da zaobiđe pravog vlasnika.Vlasnik domene bez obzira na stručnost ne bi smio prepuštati najmoprimcu bilo kakve tehničke poslove vezane uz najam, kao što su korisnički računi ili samo preusmjeravanje na DNS-ove. U ugovoru, najmodavac mora insistirati da se u dijelu sadržaja weba koji govori o pravnim stvarima mora napomenuti da je on pravi vlasnik domene, te da za sadržaj odgovara najmoprimac.

-

Iz perspektive najmoprimca

Najmoprimci se također rijetko odlučuju na najam domene. Temeljni razlog jest rizik od gubitka branda kojeg su svojim radom i novcem upravo izgradili. Međutim, iznajmljivanje domene uz
dobar ugovor o najmu može biti prilika da se za iznos manji od traženog povoljnije testira uspješnost i isplativost koncepta. Nadalje, iznajmljena domena kao stvorena je za preusmjeravanje sadržaja na primarno odredište (npr. s domene najboljisajtnasvijetu.com na vaš sajt). Praćenjem analitike može se potvrditi ili opovrgnuti isplativost kupnje takve domene. Najmoprimac mora insistirati na dobrom ugovoru.

Kao i kod ugovora o najmu stvarnog vlasništva, i kod virtualnog mora se voditi računa o trajanju najma, mogućnosti njegova produženja, a idealno bi bilo ako se najmodavac pristane obvezati na pravo prvokupa domene najmoprimcu, po isteku ugovora o najmu i to po unaprijed dogovorenoj cijeni. Ukoliko se radi o višegodišnjem najmu, vlasnika domene treba izričito obvezati na produženje domene, o čemu treba pravovremeno obavijestiti najmoprimca.

Rating 4.00 out of 5
[?]
, , , , ,

Autor teksta:

eBizMags - ukupno napisanih 269 tekstova na eBizMags.

Svi autori - Što je eBizMags?

Kontaktiraj autora

0 Komentari za ovaj tekst

1 Trackbacks za ovaj tekst

  1. Kako zaraditi: Kupoprodaja domena danas nije jeftin sport | eBizMags Says:

    [...] kompanija svojim klijentima je pružala usluge zakupa domena, izrade privremenih stranica na domeni i postavljanja tekstualnih oglasa, a svoje usluge [...]

Vas Komentar