RSS

Što je Hotlinking metoda i čemu služi?

Mon, Jan 18, 2010

eMarketing, ePoslovanje, eSavjeti, eTrziste

Što je Hotlinking metoda i čemu služi?

Ukratko, riječ je o metodi korištenja slika smještenih na tuđem poslužitelju (serveru), što se naziva hotlinking. Dakle, umjesto da se u HTML kodu pozivaju slike s vlastitog poslužitelja, pozivaju se slike s tuđih poslužitelja koji već visoko kotiraju na tražilici. Ako se koriste slike koje već kotiraju visoko na Image Search tražilici, može se posredno povećati rang svog sitea, ali “šlepajući” se na tuđu popularnost.

-

O čemu govorimo?

Prođimo cijeli proces iz perspektive webmastera: Prvo morate putem Image Search tražilice potražiti slike koje namjeravate koristiti. Za primjer pogledajte ove rezultate pretrage slika Jessice Albe. Većina slika koje vidite u prvom gonjem redu nisu smještene na poslužitelju navedenog sitea. Ipak, site je pri samom vrhu relevantnosti, ispred site na kojem se izvorno nalazi slika.

Nakon što putem tražilice pronađete odgovarajuće visoko rangirane slike, valja posjetiti izvorni site na kojem se pojavljuje tražena slika i pronaći njenu adresu: u Firefoxu ili IE7 kliknite desnom tipkom miša iznad slike i odaberite Copy Image Location za Firefox, dok u IE7 odaberite Properties i potom pronađite vezu prema slici pod Address poljem. Veza prema slici bit će kopirana u međuspremnik iz kojeg je možete zalijepiti u vaš HTML kod.

Međutim, nikad nemojte smetnuti s uma da većina webmastera ne voli hotlinking jer tako kradete promet s njihovih poslužitelja, a da ne spominjemo probleme oko autorskih prava slika koje nisu vaše.

-

Ćime Hotlinking rezultira?

Kada u HTML kodu pozivate sliku s tuđeg poslužitelja, svaki puta kada korisnik posjeti vaš site tražena slika učitavata se s tuđeg poslužitelja, ne vašeg. Time vlasniku tog sitea povećavate promet na poslužitelju i tako mu stvarate veće troškove. Iz tog razloga većina poslužitelja danas pomoću HTTP referer naredbe otkriva takve pokušaje i umjesto slike vraća poruku o pogrešci.

Što se problema s autorskim pravima tiče, to također ne biste smjeli minorizirati. Biste li se vi dobro osjećali da bilo tko neovlašteno koristi vaš programski kod, video isječke koje ste kreirali, fotografie ili dizajna sitea? Nitko vas ne može natjerati da poštujete tuđa autorska prava, ali nemojte zloupotrebljavati tu činjenicu. Najlakše je ukrasti tuđe, a najteže stvoriti nešto vlastitim radom. Zato ako već koristite hotlinking, barem se ograničite na one fotke koje smijete reproducirati bez naknade, uz navođenje izvora. Drugi ljudi će vas više uvažavati.

-

Imajući to u vidu, hotlinking metodu povećanja prometa nikako vam ne možemo preporučiti, čak i da koristite samo slike za koje nije potrebno platiti naknadu, uz pravilno navođenje izvora. Naime, još uvijek ostaje nepobitna činjenica da kradete promet s tuđeg poslužitelja, bez znanja webmastera.

Hotlinkng vam možemo preporučiti jedino ako ste od webmastera dobili pismenu dozvolu za korištenje slika s njegovog sitea i prometa s njegovog poslužitelja, a šanse za to su prilično male. Biste li vi pristali omogućiti nekome da besplatno troši promet vašeg poslužitelja za koji mjesečno izdvajate određen dio budžeta?

Rating 4.33 out of 5
[?]
, , , , , ,

Autor teksta:

eBizMags - ukupno napisanih 269 tekstova na eBizMags.

Svi autori - Što je eBizMags?

Kontaktiraj autora

Vas Komentar