RSS

Može li se hijerarhija u organizacijama napustiti?

Tue, Feb 9, 2010

ePoslovanje

Može li se hijerarhija u organizacijama napustiti?

Istraživanja Barletta i Goshala ukazuju na osnovnu karakteristiku individualizirane organizacije : ukidanje stalnih linija izvještavanja i kontrole. Hijerarhija kao način organiziranja potpuno se napušta, a svi članovi organizacije i organizacijski procesi postavljaju se na istu razinu važnosti.

-

Kako teorije učenja i poslovno odlučivanje informiraju naše razumijevanje coaching-a?

1. funkcionalističko, koje je fokusirano na učinkovitost i ravnotežu, podrazumijeva objektivni stvarni svijet, cilja na poboljšanu učinkovitost te, kako bi se održao status quo, nastoji potisnuti izazov i ispitivanje;

2. angažmansko, koje prepoznaje subjektivni svijet klijenta i koristi indirektni pristup kako bi se održao status quo

3. revolucijsko koje nastoji promicati transformaciju društva kroz radikalnu promjenu paradigmi

4. evolucijsko koje prepoznaje subjektivni svijet klijenta, poštuje vlasništvo ciljeva pojedinca te poziva na ispitivanje usađenih struktura moći koje onemogućavaju učenje.

-

O čemu razgovaramo?

Materijal za dijalog u odnosu Coach – Klijent je često u sadržaju posla, zadataka i procesa koji čine posao koji obavljamo. Kako bismo razmislili o zadatku počet ćemo od opisa onog što se radi ili što će se raditi. Kako bismo razmislili o procesu, radit ćemo sa opisom kako se zadatak obavlja ili će se obavljati. Klijent u coaching-u kontrolira sadržaj dijaloga te donosi materijal iz sadašnjeg, prošlog ili budućeg projekta i on će vjerojatno obuhvatiti tri domene učenja:

  • radnju
  • osjećaje
  • razmišljanje

Radnja i osjećaji su poznata područja za moderne organizacije. Obveza emocionalne pismenosti je manje važna i u tome držimo da je ključ učinkovitog učenja. Dijalog koji ulazi ispod površine ‘obrambenog uvjeravanja’, prema riječima Argyris, vjerojatnije će stimulirati dvostruku petlju učenja i osigurati da se ono što se uzima zdravo za gotovo ispituje i osporava. Takav dijalog može ugraditi i stimulirati emocije i osjećaje za klijenta i osobe koje su u dijalogu. U odnosima coaching-a, dijalog treba slijediti pregled reflektivnog učenja. To osigurava da učenje dobiva oblik pitanja i komentara o onom što se opisivalo.

-

Refleksija se može dogoditi na tri razine:

1. Za refleksiju za poboljšanje, Coach-evi će analizirati i razgovarati s klijentom o onom što se opisivalo (zadatak) i kako (proces), model koji se često može naći u dobrom upravljanju projektom ili osnovnom coaching-u.

2. Za refleksiju za transformaciju, Coach-evi trebaju oprezno postupati i tu su bitni odnosi učenja i povjerenje. Ispitivanje onog što se uzima zdravo za gotovo u procesu otkriva materijal koji može biti neugodan i destabilizirajući, tako da Coach-evi trebaju imati vještine u emocionalnom području, ugodno se tamo osjećati i imati jasno shvaćanje o prikladnim granicama na radnom mjestu. Tipični odnosi za transformacijsko učenje uključuju coaching jedan na jedan.

3. Gdje je refleksija za razumijevanje procesa učenja dodatni cilj, potreban je korak nazad od dva ranija procesa, a treba se i pružiti razmatranje o tome kako je postignuto reflektivno učenje, bilo ono za poboljšanje ili transformaciju. To se može obaviti kao dio coaching sesije ili čak pisanjem dnevnika.

Rating 4.00 out of 5
[?]
, , , , , ,

Autor teksta:

Ljiljana Katicic - ukupno napisanih 17 tekstova na eBizMags.

Magistrirala na EFZG čiji je i diplomant a magistrirala na temu "Prijenos znanja metodom Coaching-a kao podrška pri odlučivanju hrvatskih menadžera". Polaznica doktorskog studija na EFZG u 2008. Svoju karijeru posvetila je jednoj tvrtci - INA d.d. u kojoj započinje 1987 godine. Tijekom 20 godina rada obnaša razne rukovodne dužnosti u Financijama i kontrolingu, Član je tima za FI i CO modul u implementaciji SAP-a, Direktor financija i kontrolinga u ProPlinu, Rukovoditelj Službe planiranja i izvještavanja o ulaganjima, Direktor Sektora izvještavanja i financijskog objedinjavanja ovisnih društava INA d.d.d, a danas je na funkciji Direktora Sektora upravljanja objektima (Facility Management). Neki od certifikata koje posjeduje su Certifikati SAP-a za Uvod u SAP, FI, CO modul, Certifikati Euromoney treninga, Certifikat Upravina ocjena, IEDC Bled, BSCO i dr. Članica je Predsjedništva ALUMNI Ekonomskog Fakulteta u Zagrebu i Članica Suda Časti HUCNO – prve Hrvatske Udruge za certificiranje članova Upravnih i Nadzornih odbora u Republici Hrvatskoj i osnivačica i čelnica sekcije Facility Management unutar HDO u Republici Hrvatskoj. Eposlovanje smatra neizbježnim, ali i poželjnim segmentom modernog načina poslovanja.

Kontaktiraj autora

0 Komentari za ovaj tekst

1 Trackbacks za ovaj tekst

  1. IC Daily – Equity Summary – 20.04.2010. | eBizMags Says:

    [...] prodaju društva Droge Kolinske i koja će za kandidate koji uđu u uži izbor u narednim tjednima organizirati proces dubinskog snimanja (due diligence)”, navodi se u [...]

Vas Komentar