RSS

Google Analytics : segmentacija i detaljna analiza ključnih riječi

Tue, Aug 10, 2010

ePoslovanje, eSavjeti

Google Analytics : segmentacija i detaljna analiza ključnih riječi

O Google Analyticsu smo pisali u više navrata, no praksa pokazuje da većina korisnika ne iskorištava veliki potencijal ovog alata.

Naime, najčešće se gleda tek dnevni promet stranica, i uče termini poput „bounce rate“. U ovom članku objasnit ćemo „segment data“, pomoću kojeg određujemo koliko je posjetitelja kupilo artikl zahvaljujući specifičnim ključnim riječima i frazama.

Segmentacija ključnih riječi

Logirajte se u svoj Google Analytics account.

Naslovnica vam daje važan pregled broja posjetitelja vaših stranica i ukupan bounce rate, no to nam nije dovoljno…
Kliknite na Traffic Sources, zatin Keywords, te zatim na Ecommerce tab. Skrolajte dolje i vidjet ćete glavne keyworde koje su korisnici otipkali i kako te ključne riječi utječu na promet. Kolona Ecommerce Conversion Rate govori nam specifičan broj prodaje (konverzije) za svaki pojedini keyword.

S tom informacijom možemo napraviti mnogo toga.

Određivanje najboljeg smjera djelovanja

  • Ako vrtite pay-per-click kampanju možete usmjeriti trošenje sa slabih ključnih riječi (po prometu) na najbolje.
  • Možete procjeniti vaše stranice po ulaznim točkama (landing stranici) korisnika koji traži specifičnu frazu
  • Možete osvježiti home page vaše stranice u cilju da pojačate najbolje keyworde

U Google Analyticsu klikom na specifični keyword dobit ćete ekran s detaljima. Promjenite dimenziju na Landing page, da bi ste dodatno suzili podatke koji pokazuju dolaske posjetitelja. Ako uočite da vaše glavne ključne riječi ne donose mnogo, uz malo SEO vještina možete brzo i osjetno poboljšati prodaju.

Napredna segmentacija

Korak dalje u korištenju Google Analytics alata je korištenje napredne segmentacije da bi ste pratili napredak pojedine ključne riječi. To vam je nužno da bi ste vidjeli radi li vaša optimizacija prema planu, i isplati li se uopće. Možete kreirati veliki broj segmentiranih podataka korištenjem predefiniranih postavki, ili još bolje vlastitih.

Kliknite na Advanced Segments i Create new custom segment. Otvorite Traffic Sources, odvucite Keyword dimenziju u Reporting area na desnoj strani. Ostavite Condition na Matches Exactly, a u Value, upišite vašu keyword frazu. Nazivite segment po želji, i kliknite na Create Segment.

Dobili ste trajan predefinirani segment svih vaših Google Analytics podataka koji su organizirani oko vašeg odabranog keyworda.

Korištenjem Segmention drop down menija moguće je filtrirati podatke pomoću segmentacijskog filtra kojeg ste kreirali.

Segmentiranje podataka je efektivan način za fino tuniranje vaše analize prometa. Stoga zasučite rukave i krenite sa segmentacijom Google Analytics podataka – isplatit će vam se.

Rating 4.33 out of 5
[?]
, , , , ,

Autor teksta:

eBizMags - ukupno napisanih 269 tekstova na eBizMags.

Svi autori - Što je eBizMags?

Kontaktiraj autora

0 Komentari za ovaj tekst

1 Trackbacks za ovaj tekst

  1. SEO: razgovor s paucima 2. dio | eBizMags Says:

    [...] HTML headinge ciljajte na isti keyword ili frazu koju ste koristili za naslovni tag, samo što ćete headinge smjestiti oko teksta. Neka [...]

Vas Komentar