RSS

Google AdWords – tips and tricks 1. dio

Fri, May 7, 2010

eMarketing, ePoslovanje

Google AdWords – tips and tricks 1. dio

Najčešća pogreška koju Google AdWords korisnici rade jest pretpostavka da je Google pretraživačka mreža (search network) jednaka Google sadržajnoj mreži (content network). U stvarnost se radi o dvije vrlo različite stvari. Donosimo vam popis stvari koje bi ste svakako trebali napraviti kao oglašivač na Google AdWordsu.

Za početak

Content network kampanja trebala bi biti odvojeno podešena od search network kampanje zbog mnogo razloga, poput:

 • Doći ćete do ciljanih kupaca na drugoj fazi kupovnog ciklusa
 • Tražit ćete priliku koristeći različite tipove i formate oglasa
 • Kvaliteta prometa generiranog kroz content network je drugačija
 • Vaša strategija optimizacije je prilično ograničena i vrlo različita u odnosu na strategiju u search network kampanji.
 • Trebate imati različite budžete za content kampanju

Content networks reklame su tematski bazirane, dok su searc network oglasi bazirani oko ključnih riječi.

Prvi korak

Da bi ste razumjeli zašto je content network drugačiji od search networka, prisjetite se kako Google roboti pretražuju web stranice na internetu. Google mora skenirati vaše stranice i potražiti ključne riječi da bi shvatio o čemu se radi na njima. Nakon toga, koristeći posebne algoritme Google će u procjenu uključiti i druge faktore te prilično točno zaključiti tematiku vaših stranica. Znajući to, razmislite kako da uskladite očekivanja Google robota s vašim content network setupom. Odaberite teme koje su relevantne za vašu ponudu. Na primjer, da eBizMags želi napraviti content network kampanju istražili bi smo sljedeće teme:

Primjetite kako su sve navedene teme vrlo opsežne te ciljaju na publiku kojoj bi naše stranice mogle biti korisne.

Drugi korak

Nakon što ste odabrali teme koje ćete obrađivati, vrijeme je da kreirate vašu kampanju. Ovo je primjer kako bi pay-per-click Ad Group trebao biti postavljen:

 • Content Ad Group: Pay-Per-Click
 • Keywords: pay per click, payperclick, ppc, pay per click oglašavanje, pay per click management, pay per click services, search engine, pretraživanje, seo, search engine optimization, ctr, cpc, pay per click tvrtka, pay-per-click, internet marketing, oglašavanje, Google, Yahoo!, ad words

Da bi ste kreirali takvu listu pomognite se Wordtrackerom ili sličnim alatom za ključne riječi. Nakon što odaberete ključne riječi koje će vjerojatno biti spomenute na stranicama koje spominju „pay per click“. Preporučamo odabir 15 do 25 ključnih riječi u svakoj Ad Grupi.
Nakon što ste napravili Ad Grupe, nemojte previše brinuti o ponavljanju ili korištenju općenitih termina. Budite slobodni i koristite keyworke širokog značenja, a možete ih i ponavljati.

Rating 3.00 out of 5
[?]
, ,

Autor teksta:

eBizMags - ukupno napisanih 269 tekstova na eBizMags.

Svi autori - Što je eBizMags?

Kontaktiraj autora

0 Komentari za ovaj tekst

3 Trackbacks za ovaj tekst

 1. Google AdWords – tips and tricks 2. dio | eBizMags Says:

  [...] drugom dijelu članka donosimo vam još praktičnih savjeta i znanja koja će vam omogućiti da napravite uspješnu Google [...]

 2. Najveće Google AdWords pogreške | eBizMags Says:

  [...] vam pregled najčešćih AdWords pogrešaka koje je sastavio Mat Greenfield, stručnjak za online konverzije i osnivač Conversion [...]

 3. SEO: koristite longtail fraze | eBizMags Says:

  [...] ponovno ćemo pretraživati po ključnim riječima, jer tako možete pronaći mnoštvo fraza specifičnih za određeni proizvod [...]

Vas Komentar