RSS

Geneza globalnih makro – ekonomskih (ne)prilika

Fri, Sep 11, 2009

ePoslovanje, eTrziste

Geneza globalnih makro – ekonomskih (ne)prilika

2009 je godina u kojoj se jako puno elaborira i piše o uzrocima ekonomske krize. Pojednostavljeni zaključak koji bi se mogao izvesti iz svih tih javnih i teoretskih rasprava bio bi sljedeći.
Razlozi za trenutne globalne ekonomske neprilke su: neznanje, nedostatak logike, površnost i pohlepa
.

-

Neznanje…

Slabost korporativnog upravljanja financijskim institucijama dovela je do neadekvatnog upravljanja rizicima. „Core“ kompetencija banaka bi trebala biti procijena rizika, a upravo su u tome banke iskazale loše ponašanje. U utrci za visokim prinosima banke rade lošu procijenu kreditnih sposobnosti svojih komitenata i dopuštaju vrlo labave uvijete kreditiranja.

-

Nedostatak logike…

Banke posuđuju novac ljudima koji su kreditno nesposobni i nisu u mogućnosti uredno podmirivati svoje obaveze.

-

Površnost…

Rejting agencije su davale visoki rejting bankama i financijskim proizvodima (dominantno vrijednosni papri) koji to nisu zaslužili. Rejting agencije su bile u konfliktu interesa jer su istovremeno obnašale funkciju konzultanta za određeni vrijednosni papir kojem bi kasnije davale rejting.

-

Pohlepa…

Kapital je bio jeftin što je vodilo do „high risk taking attitude“. Svi su htjeli ulagati u nešto što ima „triple A“ rajting, a donosi visoki prinos. Investicijske banke intenzivno koriste financijsku polugu, čak i one koje imaju nedovoljnu adekvatnost kapitala. Primjenom financijske poluge ogromno raste bilanca investicijskih banaka, a time i bonusi menadžera.

Usljed nagomilanih nelogičnosti i propusta u korporativnom upravljanju financijskim institucijama snažno raste broj neplaćenih kredita. Izražena nemogućnost plaćanja obaveza po kreditima smanjuje dostupnost kapitala za takvu vrstu financiranja. To zamrzava banke, a zatim počinje i realna ekonomija patiti.

Globalna ekonomska kriza je momenat koji zahtjeva specifično djelovanje i drugačije odluke u svim sektorima, pa tako i u industriji rizičnog kapitala. Private equity tržište u Hrvatskoj je vrlo malo i u ranoj fazi svog razvoja. Postojeća ekonomska realnost ipak može otvoriti neke prilike za profitabilno investiranje.

-

neprilike

Rizični kapital u realnoj ekonomiji

Nuspojava ekonomskih neprilika je i kriza povjerenja. Niti ljudi, niti institucije danas nemaju povjerenja da investiraju svoj kapital. Investicije su u srednjoj i istočnoj Europi smanjene za 50% u odnosu na prošlu godinu. Poduzeća se nalaze u posebno nezgodnoj situaciji jer vrlo teško dobijaju novac na financijskom tržištu. Kada tome dodamo da je država veliki potrošač i uzima puno novca sa tržišta, onda to dodatno povećava pritisak na gospodarstvo. To je prilika za investitore rizičnog kapitala koji mogu pomoći da realni sektor dobije potreban novac.

Rating 4.00 out of 5
[?]
, , , ,

Autor teksta:

Denis Glibic - ukupno napisanih 5 tekstova na eBizMags.

Denis Glibić rođen je 1978. godine, a diplomu inžinjera telekomunikacija na Univerzitetu u Zagrebu stekao je 2003 godine. Za vrijeme studija objavljuje međunarodno priznate znanstvene i stručne radove iz područja liberalizacije tržišta telekomunikacijskih usluga, Business Intelligence (BI) tehnologija i inteligentnih transportnih sustava (ITS). 2006. je magistrirao poslovno upravljanje i ekonomske analize na Univerzitetu u Kanzasu (USA), gdje je za vrijeme programa sudjelovao u dva konzultantska projekta iz područja marketinga i strategije. Edukaciju nastavlja kroz ciljane seminare i programe u Hrvatskoj, Austriji, Belgiji, Nizozemskoj, Francuskoj i Velikoj Britaniji. VIPnet-u se pridružio 2003. godine gdje je radio na području regulative, ekonomskih modela međusobnog povezivanja telekomunikacijskih mreža, razvoja poslovanja, marketinga i prodaje. 2007. je član tima Mobilkom Austria Grupe koji pokreće novu tvrtku, mobilnog operatora „VIP operator“ u Makedoniji. Od 2008. je član međunarodnog konzultantskog tima Mobilkom Austria Grupe koji razvija, promovira i implementira komunikacijska rješenja za multinacionalne korporativne klijente. U profesionalnom razvoju Denis Glibić pokazuje interes za konzalting, prodaju, upravljanje strategijom i financijama, investicijske projekte i „turnaround“ menadžment.

Kontaktiraj autora

0 Komentari za ovaj tekst

2 Trackbacks za ovaj tekst

  1. Liderska uloga nije nagrada | eBizMags Says:

    [...] Vezani tekst: Geneza globalnih makro – ekonomskih (ne)prilika [...]

  2. Ulaganje u kompanije koje zahtjevaju restrukturiranje i re-pozicioniranje | eBizMags Says:

    [...] Geneza globalnih makro – ekonomskih (ne)prilika [...]

Vas Komentar