RSS

Gdje su eksperti?

Mon, Apr 6, 2009

eDukacija, ePoslovanje, eTrziste

Gdje su eksperti?

Da je ovaj članak bio pisan polovicom prošlog stoljeća vjerojatno bismo umjesto pojma „eksperti“ upotrijebili sintagmu „radnici znanja“. Naime, Peter Drucker je tim pojmom nastojao opisati novu skupinu zaposlenika koji se u svom poslu više ne koriste tradicionalnim resursima poput rada, ili novca, već svojim znanjem. Taj se skupina zaposlenika s vremenom povećavala, posebice u industrijama koje zahtijevaju veliku razinu ekspertize, primjerice industrije visokih tehnologija, farmaceutike ili financijskog sektora. U ovim primjerima broj radnika znanja može dosezati i četvrtinu ukupnog broja zaposlenika. Jasno je da su upravo ti zaposlenici, koji upravljaju neopipljivim sredstvima u kompanijama, osnova njihove kompetitivne prednosti. Usprkos njihovoj važnosti, radnici znanja često nemaju prikladne uvjete rada, Osnova njihova posla je stvaranje i izmjena znanja, koja nekad ima mnoge zapreke ako kultura kompanije ne prepoznaje i ne cijeni znanje kao važno sredstvo rada. U tom je kontekstu vrlo malo kompanija zadovoljilo osnovne preduvjete rada radnika znanja, poput stvaranja tržišta znanja.

U ovom ćemo se članku posvetiti pronalaženju eksperata i dohvatu njihova znanja. Možda zvuči nevjerojatno, ali efikasnost izmjene znanja zaposlenika opada s povećanjem njihovog broja u kompaniji. Naime broj interakcija u kompaniji se dramatično povećava s povećanjem broja zaposlenika, od kojih su mnoge neproduktivne i uzrokovane jedino neefikasnom organizacijskom strukturom. Također i složenost pronalaženja eksperata u kompaniji postaje vrlo velika s rastom broja zaposlenih. U takvom je okružju vrlo teško doći do potrebnog znanja.

-

Struktura organizacije

Samo zaposlenici ne mogu biti odgovorni za stvaranje i dijeljenje znanja, već i sama kompanija mora poduzeti korake da bi stvorila preduvjete tim procesima. Vertikalna organizacija svakako nije dobar preduvjet za ovakve aktivnosti, te samo otežava rad eksperata. Eksperti naime surađuju horizontalno, te je mentalitet silosa velika prepreka širenju i razmjeni znanja. Pokušaji da se ovakva situacija popravi uvođenjem horizontalnih menadžment ravnina u matričnoj organizaciji samo je dodatno zakomplicirala situaciju zbog dodatnog administrativnog posla uzrokovanog s dva nadređena svakom zaposleniku. Horizontalna komunikacija je moguća ako zaposlenik prvo kontaktira svog vertikalno nadređenog menadžera, koji u komunikaciji s menadžerom zaposlenika druge vertikale može omogućiti razmjenu znanja. Takva je formalizacija odnosa često potrebna jer vertikalne organizacije mogu biti konkurentske premda pripadaju istoj organizaciji.

Očita je potreba za efikasnijim organizacijskim modelom koji bi potaknuo stvaranje i razmjenu znanja, u kojem bi zaposlenici koji stvaraju nove vrijednosti svojim idejama ili znanjem, dobili zasluženo mjesto. Prvi korak može biti definiranje jasnih zadataka linijskim menadžerima i horizontalnim timovima. Takve bi strukture trebale postati jezgra novih horizontalnih struktura, poput tržišta znanja. Takav postupak nije jednostavan i zahtijeva različite tehnike. Jedna je od njih svakako pojednostavljivanje linijskih struktura koje moraju biti efikasne i usmjerene na dobro definirane zadatke. Dio pojednostavljivanja strukture je i pojednostavljivanje lanaca izvješćivanja i odgovornosti.

-

Samo jedna menadžment vertikala može biti odgovorna za postizanje dugoročnih rezultata. Na taj se način eliminiraju matrična i ad hoc organizacijska struktura koje često otežavaju donošenje odluka i odgovornost. Umjesto ovakvih neefikasnih struktura mogu se provoditi tehnike dinamičnog menadžmenta i suradnje kako će biti objašnjeno kasnije. Kompanija koja se odluči za ovakvo restrukturiranje trebala bi prvo implementirati mehanizme upravljanja koji mogu donositi strateške odluke vezane uz više organizacijskih vertikala, poput upravljanja troškovima. To se uglavnom može postići jasnim definiranjem odgovornosti članova uprave.

Tu je također moguće izdvojiti i neke pomoćne funkcije iz strukture, ali o tome više u idućem članku.

Ocjena 4.50 od 5
, , , ,

Autor teksta:

Marko Lackovic - ukupno napisanih 44 tekstova na eBizMags.

Dodiplomski studij završio je na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, na kojem je stekao magistarsku i doktorsku titulu sa specijalizacijom u području telekomunikacija i informatike. Također je završio poslijediplomski MBA studij na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, pri čemu su mu glavni interesi bili strateški menadžment, te menadžment znanja. Svoju istraživačku karijeru započeo na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu i na Swiss Federal Institute of Technology (EPFL) u Švicarskoj, a stečena znanja primjenjuje u R&D centru kompanije Ericsson Nikola Tesla d.d. u Zagrebu. Karijeru nastavlja na menadžerskim pozicijama kao voditelj prodaje u kompaniji Huawei Technologies d.o.o., te direktor prodaje u firmi Atento d.o.o. Sudjelovao je u nekoliko istraživačkih projekata Europske unije, te je napisao preko 30 znanstvenih radova. www.markolackovic.com Nadalje, suvlasnik je prvog Internet magazina u JIE regiji s područja e-poslovanja www.eBizMags.com

Kontaktiraj autora

3 Komentari za ovaj tekst

 1. Zdravko komentira:

  Eto … doba kapitalizma je na izmaku …… znanje je postalo “sredstvo rada” … znači da kapitalisti više ne kontrliraju sredstva rada nego se ona nalaze u rukama “radnika znanja”….. vjerojano bi Marks i Engles bili vrlo veseli da mogu vidjeti ovu krizu kapitalizma :)

  Dolazi nobo doba :)

 2. nole komentira:

  Ja necu na temu se bacati,samo kritiku da bacim dole u footer ostavi ba nek pise wordpress a ne Powered by Professional to me pravo ljuti kad vidim na blogovima,i ja koristim WP http://www.bih-music.com al bar ostavljam da pise reklama ljudi koji su napravili administraciju toliko o profesiji hahah

 3. Sinisa Begovic komentira:

  Nole, “Powered by professionals” se ne odnosi na platformu na kojoj se eBizMags vrti vec na cinjenicu da sadrzaj, kao centralni dio ovog portala, kreiraju profesionalci. Da ste kliknuli na link pretpostavljam da biste to i sami zakljucili.

2 Trackbacks za ovaj tekst

 1. Pronalaženje stručnjaka je problematično | eBizMags Says:

  [...] zbog neefikasnog korištenja znanja počele ulagati sredstva u uspostavu procesa pronalaženja eksperata. Jedan od problema je u tome što takav proces nije nikada ni postojao, jer se dijeljenje znanja u [...]

 2. Vertikalne i horizontalne strukture organizacija | eBizMags Says:

  [...] prethodno opisanoj pojednostavljenoj strukturi menadžeri se u pojedinim vertikalama mogu usredotočiti na [...]

Vas Komentar