RSS

eZdravlje: Ozdravimo uz ICT

Thu, Aug 28, 2008

ePoslovanje

eZdravlje: Ozdravimo uz ICT

Biti pacijent, znati odgovore na sva pitanja koja vam liječnici postavljaju prilikom pregleda, nije lako, a ICT je i ovdje pribjegao pomoći čovjeku i olakšati mu pristup informacijama i razumijevanje istih. Zahvaljujući novom eHealth sustavu liječnici novoga doba mogu imati pristup medicinskim kartonima puno lakše, mogu u svakom trenutku imati pristup rezultatima raznih laboratorijskih testova, ali i mogućnost dostavljanja recepata direktno ljekarnicima.

Na razini Europske Unije, ovo je novi pristup medicinskoj brizi o svakom europskom građaninu bez obzira na njegovu geografsku lokaciju. eHealth (eZdravlje) ruši sve barijere koje su do sada ometale pravovremeni kontakt s liječnicima, specijalistima po cijeloj Europi, omogućujući medicinskim ustanovama iz svih zemalja članica EU da što bolje surađuju i razmjenjuju podatke. Također je bitno napomenuti kako ovaj sustav pomaže svakom pacijentu, građaninu EU, da mu određena medicinska usluga, ukoliko je puno kvalitetnija u nekoj drugoj zemlji članici EU, bude pružena bez opterećenja administracije.

Europska je Unija, svjesna kako je tehnološki napredak u svakom aspektu bitan za napredovanje društva u cjelini, unosi inovacije i u medinskoj sferi. Izgradnju europskog eHealth prostora Europska Komisija prezentira kao ostvarenje cilja strategije povećanja kvalitete medicinske usluge u svim zemljama članicama. eHealth je tako samo dio i2010 policy Europske Unije, kojoj je cilj promovirati otvorenu i konkurencijsku digitalnu ekonomiju. U tom je nastojanju jos 2004. godine usvojen eHealth Akcijski Plan, koji pokriva djelovanje počev od izdavanja elektronskih recepata i zdravstvenih kartica do novih informacijskih sustava koji bi trebali smanjiti čekanja ispred ordinacija i moguće pogreške. Plan također poziva zemlje članice da unutar svojih sustava izgrade onaj koji će biti kompatibilan sa eHealth strategijama.

Posljednjih je godina Europska Unija, u nastojanju da poveže eHealth sustav s ostalim tehnološkim inovacijama, osnovala program eTEN, a fondacija tog programa, koji povezuje sve e-inovacije, vrijedna je 49 milijuna Eura. Samo u eHealth sustavu podržat će razvoj preko 50 projekata.

Rating 4.00 out of 5
[?]
, , ,

Autor teksta:

Monika Begovic - ukupno napisanih 8 tekstova na eBizMags.

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, a nakon dugogodišnjeg novinarskog rada prelazi u jednu od agencija Ujedinjenih naroda. Godine 2006. godine stječe titulu magistra znanosti međunarodnih odnosa, te se dalje usavršava na polju euroatlantskih integracija i priključivanja Europskoj Uniji pri doktorskom studiju Hrvatska i Europa. U želji za što boljim sagledavanjem političkih, ekonomskih, socioloških i tehnoloških relacija pohađa brojne znanstvene seminare, radionice o komunikacijskim vještinama, te u e-learning metodama vidi veliku perspektivu i doprinos širenju znanja.

Kontaktiraj autora

1 Komentari za ovaj tekst

  1. dorica komentira:

    Napokon smo krenuli koristiti suvremenu tehnologiju za dobrobit čovječanstva. eto, i Europa nam je uska dok otvaramo vlastite resurse u pravcu globalizacije.

Vas Komentar