RSS

eYou – Ostvarite svoja prava preko Interneta

Thu, Jun 4, 2009

eDukacija, ePoslovanje, eSigurnost

eYou – Ostvarite svoja prava preko Interneta

U nastojanju da što više zaštiti sve vrste prava svojih građana, Europska se Unija sve više okreće novim tehnologijama. eYou novi je Internet portal Europske Unije koji potrošačima objašnjava njihova konkretna prava pri online kupovini.

Europska je Komisija objavila i vodič “eYou Guide” u kojemu navodi kako potrošači imaju pravo na jasne informacije o cijenama i uvjetima kupnje prije nego naruče određeni proizvod. Također, imaju pravo odlučiti kako će se njihovi osobni podaci koristiti i žele li da isti budu objavljeni i korišteni u promidžbene svrhe i sl. Europska je Komisija u ovome pravilniku dotakla i pravo potrošača o dostavi robe u roku od 30 dana od dana naručivanja, ali i proizvela pravo koje je u slobodnom prijevodu nazvano “pravo hlađenja” u trajanju od 7 dana nakon naručivanja tijekom kojih potrošači imaju pravo promijeniti mišljenje u pogledu kupovine. Što se jamstvenog perioda tiče, on je određen na najmanje dvije godine na naručeni proizvod. Dakako, bitno je napomenuti kako ova prava potrošači imaju kupuju li proizvod preko Internet stranice čija je domena: .eu

Namjera Europske Komisije u objavljivanju ovoga vodiča nije samo u zaštiti potrošača, iako je to primarni cilj, već se radi i o tome da ovakve odredbe idu u prilog i prodavačima, odnosno trgovcima. Naime, smatra se kako će vodič mnogim potencijalnim kupcima dati povjerenje u novčane transakcije putem Interneta, samim time što se osjećaju zaštićeno od nepoštenih trgovaca, nepoštenih ugovornih uvjeta i nepoštene komercijalne prakse. Iako je online kupovina sve popularnija, ipak neka istraživanja pokazuju kako jako malo građana istu i koristi.

Što predstavnici Europske Komisije govore o ovoj inicijativi, može se iščitati na ponuđenim stranicama, a mi prenosimo dio:

„U Europskoj uniji, potrošačka prava ne smiju ovisiti o mjestu gdje je smještena tvtka ili web stranica. Nacionalne granice ne smiju komplicirati živote europskih kupaca kada žele putem interneta kupiti knjigu ili skinuti pjesmu. Unatoč napretku, obavezni smo osigurati postojanje jedinstvenog tržišta za kupce i poslovne subjekte na webu“, istaknula je povjerenica Europske komisije za informacijsko društvo i medije Viviane Reding. Povjerenica za potrošačka prava Meglena Kuneva istaknula je da „ukoliko želimo da potrošači kupuju i crpe potencijale digitalnog komuniciranja, onda im trebamo omogućiti povjerenje u to da su njihova prava zajamčena. To znači postavljanje i osnaživanje jasnih potrošačkih prava koja ispunjavaju visoke standarde koji su već u opticaju. Internet nudi sve potrošačima, ali trebamo graditi povjerenje tako da ljudi mogu kupovati bez opterećenja.“

-

Istraživanje Eurobarometra

Istraživanja Eurobarometra – od čak 48.5 posto domaćinstva s širokopojasnim pristupom internetu samo 12 posto osjeća sigurnost pri obavljanju online transakcija. Nadalje, dok 39 posto europskih potrošača izražava sumnju po pitanju sigurnosti, 42 posto uopće ne koristi online bankarstvo, čak 65 posto europskih korisnika interneta ne zna gdje mogu dobiti informacije o prekograničnoj kupovini. Trećina potrošača razmislit će o kupovini putem interneta u drugim zemljama zbog niže cijene ili bolje ponude, ali će samo 7 posto njih to i učiniti.

Rating 4.00 out of 5
[?]
, , , , ,

Autor teksta:

Monika Begovic - ukupno napisanih 8 tekstova na eBizMags.

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, a nakon dugogodišnjeg novinarskog rada prelazi u jednu od agencija Ujedinjenih naroda. Godine 2006. godine stječe titulu magistra znanosti međunarodnih odnosa, te se dalje usavršava na polju euroatlantskih integracija i priključivanja Europskoj Uniji pri doktorskom studiju Hrvatska i Europa. U želji za što boljim sagledavanjem političkih, ekonomskih, socioloških i tehnoloških relacija pohađa brojne znanstvene seminare, radionice o komunikacijskim vještinama, te u e-learning metodama vidi veliku perspektivu i doprinos širenju znanja.

Kontaktiraj autora

Vas Komentar