RSS

EU pritisnula Google

Tue, Jul 1, 2008

eSigurnost

EU pritisnula Google

Da li ste uvjereni kako se privatnost na Internetu može potpuno zaštititi u nekoliko jednostavnih koraka? ČINJENICA: najveća svjetska tražilica Google već zna mnoge detalje koje najveće svjetske tajne službe mogu samo poželjeti.

Tehnologija kojom se Google služi za pretraživanje temelji se na složenoj aplikaciji koja kontinuirano posjećuje sve Internetske siteove i sprema kopiju svake pronađene stranice u središnju bazu podataka, odakle se stranice potom indeksiraju radi brzog pretraživanja. Kada korisnik u tražilicu unese upit, Google pretražuje pojam u indeksu te prikazuje popis stranica koje zadovoljavaju traženi upit, s vezom prema svakoj stranici i kratkim sažetkom sadržaja svake stranice pronađene u Googleovoj golemoj središnjoj bazi svih stranica. Takva tehnologija pretraživanja pokazala se izuzetno brzom i efikasnom, no ujedno često otvara pitanja privatnosti.

Europskoj uniji očito je dozlogrdilo Googleovo široko tumačenje privatnosti korisnika i praksa kojom je u kratko vrijeme najveća svjetska tražilica u svojim rukama koncentrirala golemo, iscrpno znanje o navikama korisnika.

Prevelika koncentracija tako opsežnih informacija o korisnicima u rukama jedne kompanije zabrinjava i Europsku uniju. Tako je Vijeće EU za zaštitu podataka, koje se sastoji od 28 članova i savjetuje Europsku komisiju i vlade EU o pitanjima zaštite osobnih podataka, zatražilo da se Google očituje u pogledu prakse da informacije o korisnicima pohranjuje i zadržava na poslužiteljima dvije godine. EU eksperti za privatnost i sigurnost podataka žele da Google te podatke na poslužiteljima zadržava kraće, a zanima ih i kako kompanija koristi cookieje i napredne softverske algoritme koji se djelomično ugrađuju u druge siteove, a pretraživačkoj kompaniji omogućuju da lako dođe do detaljnih statističkih informacija o tome koje siteove korisnici posjećuju, premda se korisnik uopće ne nalazi na Googleovoj tražilici.
Pritisak EU natjerao je Google u defanzivu pa je pristao podatke o pretraživačkim upitima korisnika zadržati na poslužiteljima 18, umjesto dosadašnja 24 mjeseca, što je bio i osnovni razlog radi kojeg se Google našao na udaru kritika da krši pravila Europske unije o privatnosti osobnih podataka.

Ocjena 3.00 od 5
,

Autor teksta:

Kristijan Zibreg - ukupno napisanih 13 tekstova na eBizMags.

Kristijan Žibreg se bavi medijima, marketingom i odnosima s javnošcu petnaest godina. Karijeru je započeo kao urednik prvog hrvatskog magazina za videoigre "Hacker", a kasnije je radio kao voditelj interaktivnih projekata u Algoritmu, urednik tehnoloških priloga u news magazinu Nacional i direktor vlastite marketinške agencije. Danas radi kao konzultant za medije i interaktivne tehnologije. U slobodno vrijeme ureduje tehnološki portal TGDaily.com za koji piše analize te inovativne priče o online tehnologijama i Appleovim gadgetima koje rado koristi.

Kontaktiraj autora

0 Komentari za ovaj tekst

1 Trackbacks za ovaj tekst

  1. Rasprodat će i Vaš desktop | eBizMags Says:

    [...] je potaknulo paranoju stručnjaka za privatnost koji upozoravaju da Google tako dobiva potpuni uvid u sadržaje koji [...]

Vas Komentar