RSS

ERP sustavi i obećavanje naloga 2.dio

Tue, Nov 9, 2010

eDukacija, ePoslovanje

ERP sustavi i obećavanje naloga 2.dio

U nastavku teksta o ERP sustavima i obećavanju naloga (prvi dio) pročitajte više o djelu sustava koji je kreiran u cilju da poboljša zadovoljstvo kupaca.

Ukoliko roba nije raspoloživa na zalihi, niti će biti raspoloživa do trenutka kada ju je potrebno otpremiti kupcu, ATP neće dati rezultate, i tu na scenu stupa funkcionalnost moguće za obećanje (engl. Capable-To-Promise ili CTP). Za razliku od ATP-a, CTP ne gleda na raspoloživost zalihe, nego na parametre planiranja popunjavanja zalihe, te definira najraniji mogući datum isporuke robe kupcu ukoliko bi se ta roba danas naručila.

CTP datum isporuke

Da bi CTP uspješno izračunao točan datum isporuke, u obzir uzima sve parametre kao i ATP, te dodatno još i:

  • Vrijeme rukovanja pri skladištenju (kojim za svaku lokaciju definiramo koliko vremena traje uskladištenje robe na lokaciji)
  • Sigurnosno vrijeme protoka (kojim definiramo dodatni vremenski buffer prilikom zaprimanja robe)
  • Izračun vremena protoka (kojim definiramo specifično vrijeme potrebno za nabavu od narudžbe do zaprimanja) kao i općenito parametre popunjavanja zalihe o kojima smo govorili u prethodnom nastavku.

Ukoliko se artikl popunjava vlastitom proizvodnjom, tada je izračun najranijeg datuma isporuke kupcu daleko kompleksniji, te uključuje simuliranje čitavog proizvodnog procesa koje se odvija u pozadini, potpuno transparentno za korisnik

U slučaju da uz artikle koristite i jedinice skladištenja CTP će prilikom izračuna datuma isporuke uzeti u obzir posebne parametre definirane na jedinici skladištenja, što znači da u obzir može uzeti čitav vaš opskrbni lanac koji uključuje vanjsku i internu logistiku.

Primjenom funkcionalnosti ATP odnosno CTP, sustav omogućuje korisnicima postizanje dva osobito važna cilja.

Just in time proizvodnja

Prvi je povećanje učinkovitosti upravljanja zalihom, koje se postiže kroz eliminaciju nepotrebne zalihe i omogućavanje just-in-time scenarija (naravno, ukoliko priroda vašeg posla ovako nešto uopće omogućuje). Tvrtke koje nisu u mogućnosti uspostaviti just-in-time upravljanje zalihom često to kompenziraju visokim razinama zalihe, što se pak negativno odražava kako na cash flow, tako i na količinu administrativnog opterećenja skladišta.

Drugi cilj kojega ATP i CTP nedvojbeno postižu je povećano zadovoljstvo kupca.

Ukoliko ste u stanju vašem kupcu uvijek obećati precizan datum isporuke robe, bez većih sumnji možete računati na to da će takav kupac radije kupovati robu od vas, nego od vaše konkurencije, koja još uvijek muku muči sa ručnim planiranjem zalihe i velikom nepreciznošću obećavanja datuma raspoloživosti.

Rating 3.80 out of 5
[?]
, , ,

Autor teksta:

Vjekoslav Babic - ukupno napisanih 11 tekstova na eBizMags.

Vjekoslav je neovisni konzultant za Microsoft Dynamics NAV i project management, sa sedam godina iskustva u Microsoft Dynamics NAV-u i oko 15 godina iskustva u IT-u. Autor je knjige „Implementing Microsoft Dynamics NAV 2009“, vodi blog NavigateIntoSuccess.com, sudjeluje kao kolumnist, predavač i član uredničkog savjetničkog vijeća za MSDynamicsWorld.com te je čest predavač na konferencijama vezanima uz Microsoftove i Microsoft Dynamics tehnologije u Hrvatskoj. Nakon što je proveo pet godina implementirajući Microsoft Dynamics NAV globalno kao arhitekt rješenja i voditelj projekata u Adacti, te dvije godine kao konzultant i voditelj projekata u Microsoftu, Vjekoslav je započeo samostalnu karijeru te nastavlja širiti svijest o NAV-u kroz svoj blog, članke, prezentacije i treninge u Hrvatskoj i izvan nje.

Kontaktiraj autora

Vas Komentar