RSS

ERP sustavi i obećavanje naloga 1.dio

Mon, Nov 8, 2010

eDukacija, ePoslovanje

ERP sustavi i obećavanje naloga 1.dio

Poznata je činjenica da je zadovoljstvo kupaca jedan od najvažnijih pokretača uspješnog poslovanja. Tvrtke dobro znaju da je trošak dobivanja novog kupca daleko veći od troška zadržavanja postojećeg kupca, pa ne čudi da su CRM sustavi kroz posljednjih nekoliko godina postali pravi hit.

Ono što je malo poznato je da i ERP sustavi, poput Microsoft Dynamics NAV-a, dolaze sa moćnim funkcijama namijenjenima između ostaloga povećanju zadovoljstva kupaca.

Jedna od takvih funkcionalnosti je obećavanje naloga, koja omogućuje predviđanje datuma otpreme robe kupcu, neovisno o tome imamo li tu robu raspoloživu na skladištu, ili je robu tek potrebno nabaviti od dobavljača, odnosno proizvesti u vlastitom proizvodnom pogonu.

Obećavanje naloga (engl. Order Promising) oslanja se na funkcionalnost planiranja zalihe o kojoj ste imali prilike čitati u prethodnom nastavku pregleda funkcionalnosti Microsoft Dynamics NAV-a, te dolazi u dvije različite forme: raspoloživo za obećanje i moguće za obećanje.

Raspoloživo za obećanje

Funkcija Raspoloživo za obećanje (engl. Available-To-Promise ili ATP) utvrđuje da li je potrebnu količinu koju kupac naručuje moguće zadovoljiti iz trenutno raspoložive zalihe, te ukoliko jest, do kojeg datuma će kupac ovu robu imati u svom skladištu.

Raspoloživost zalihe važan je koncept u sustavu NAV, jer suprotno uvriježenim praksama velikog broja tvrtki, roba koja je trenutno na zalihi nije nužno raspoloživa, te roba koja još nije na zalihi može biti smatrana raspoloživom. U Microsoft Dynamics NAV-u, bitan čimbenik za utvrđivanje raspoloživosti određenog artikla je vrijeme.

Raspoloživa zaliha nekog artikla u određenom trenutku uključuje trenutnu zalihu, uvećano za sva očekivana zaprimanja artikla do tog trenutka, umanjeno za sva očekivana smanjenja do tog trenutka, uzimajući u obzir i rezervacije. To znači da ukoliko na zalihi imamo 10 komada određenog artikla, a na sutrašnji dan imamo očekivanu otpremu 5 komada, raspoloživa zaliha na sutrašnji dan nije 10 komada, već 5.

Funkcionalnost ATP promatra raspoloživu zalihu kako bi utvrdila da li kupac može dobiti traženu robu do očekivanog datuma isporuke. Pri tome sustav uzima u obzir parametre poput Vrijeme otpreme za kupca (kojim za svakog kupca možemo reći koliko traje otprema) te Vrijeme rukovanja pri izlazu iz skladišta (gdje definiramo koliko vremena traje otprema sa određene lokacije).

Rating 4.00 out of 5
[?]
, , ,

Autor teksta:

Vjekoslav Babic - ukupno napisanih 11 tekstova na eBizMags.

Vjekoslav je neovisni konzultant za Microsoft Dynamics NAV i project management, sa sedam godina iskustva u Microsoft Dynamics NAV-u i oko 15 godina iskustva u IT-u. Autor je knjige „Implementing Microsoft Dynamics NAV 2009“, vodi blog NavigateIntoSuccess.com, sudjeluje kao kolumnist, predavač i član uredničkog savjetničkog vijeća za MSDynamicsWorld.com te je čest predavač na konferencijama vezanima uz Microsoftove i Microsoft Dynamics tehnologije u Hrvatskoj. Nakon što je proveo pet godina implementirajući Microsoft Dynamics NAV globalno kao arhitekt rješenja i voditelj projekata u Adacti, te dvije godine kao konzultant i voditelj projekata u Microsoftu, Vjekoslav je započeo samostalnu karijeru te nastavlja širiti svijest o NAV-u kroz svoj blog, članke, prezentacije i treninge u Hrvatskoj i izvan nje.

Kontaktiraj autora

0 Komentari za ovaj tekst

1 Trackbacks za ovaj tekst

  1. ERP sustavi i obećavanje naloga 2.dio | eBizMags Says:

    [...] nastavku teksta o ERP sustavima i obećavanju naloga (prvi dio) pročitajte više o djelu sustava koji je kreiran u cilju da poboljša zadovoljstvo [...]

Vas Komentar