RSS

ERP sustavi i automatizacija prodajnih aktivnosti 2.dio

Thu, Nov 25, 2010

eDukacija, ePoslovanje

ERP sustavi i automatizacija prodajnih aktivnosti 2.dio

U drugom dijelu članka iz serije o Microsoft Dynamics NAV sustavu detaljnije objašnjavamo modul prodaje.

Prvi dio članka o modulu nabave pročitajte ovdje.

Do sada smo u dva članka govorili o mogućnosti obećavanja naloga (prvi, drugi).

Na koncu, za kupce je uvijek dostupna i detaljna statistika prodaje, koja pokazuje osnovni pregled operativnih financijskih pokazatelja, poput ukupnog salda, iznosa otpremljene nefakturirane robe ili dospjeli nenaplaćeni iznos, kao i detaljni pregled povijesti kupca u vremenskom presjeku trenutnog mjeseca i usporedbu tekuće godine, prošle godine i sveukupno, i to kroz čitav niz pokazatelja poput danih popusta ili popusta na prijevremene uplate (kasaskonta), izdanih povrata, pokazatelje profitabilnost i slično.

Prikupljanje ovih podataka za kupce NAV vrši kroz operativno praćenje prodajnih aktivnosti putem prodajnih dokumenata. NAV poznaje šest vrsta dokumenata: ponude, naloge, fakture, naloge za povrat, odobrenja i okvirne naloge.

Rad s dokumentima

Svi dokumenti međusobno su povezani, pa je tako ponudu moguće pretvoriti u nalog, iz robe otpremljene po nalogu izraditi fakturu i slično. Prodajni nalog kao dokument namijenjen je tvrtkama koje odvojeno vode otpremu robe od fakturiranja, te tvrtkama koje zahtijevaju integraciju procesa prodaje sa skladištem ili osobito proizvodnjom.

Vrlo korisna vrsta dokumenta u prodaji su i okvirni nalozi, koji omogućuju definiranje i praćenje izvršenja dugoročnih prodajnih ugovora, pa je tako primjerice moguće kroz unos okvirnog naloga definirati da će se za određenog kupca u određenom vremenskom periodu isporučiti određena količina robe, te kroz okvirni nalog pratiti koliko je isporučeno odnosno koliko je preostalo za isporučiti.
Funkcionalnost prodajnih naloga detaljnije ćemo pogledati u jednom od sljedećih nastavaka.

Funkcionalnost praćenja prodaje kroz dokumente integrirana je s internim sustavom odobravanja, pa je moguće na primjer definirati da prodajni referenti mogu prodati robu samo do određenog iznosa, dok je za sve veće iznose potrebno odobrenje primjerice voditelja prodaje. Dodatno, ukoliko za određene kupce zahtijevamo avansno plaćanje, sustav omogućuje definiranje pravila avansnog plaćanja, te sprječava da se izvrši prodaja kupcima koji nisu u potpunosti podmirili svoja avansna dugovanja.

Kako bi se zaokružila funkcionalnost operativnog praćenja prodaje, NAV omogućuje i automatizaciju slanja opomena neplatišama, pa je za kupce moguće definirati različita pravila prema kojima će po isteku dospijeća sustav kreirati opomene, zaračunavati zatezne kamate ili naplaćivati dodatne troškove izdavanja opomena.

Funkcionalnost upravljanja prodajom u NAV-u vrlo je opsežna, te ćemo kroz nekoliko sljedećih nastavaka detaljnije pogledati funkcionalnost prodajnog naloga, centralnog mjesta operativnog upravljanja prodajom, kao i funkcionalnosti planiranja i predviđanja prodaje, te analitiku i izvješćivanje uspješnosti prodaje.

Dodatno, NAV dolazi i sa vlastitim modulom za upravljanje odnosima s kupcima i marketingom, no s obzirom da ovaj posao daleko bolje odrađuje Microsoft Dyamics CRM, te da će sljedeća verzija NAV-a koja izlazi kroz nekoliko mjeseci doći sa ugrađenom integracijom sa CRM-om, na ovaj modul nećemo se detaljnije osvrtati.

Rating 4.33 out of 5
[?]
,

Autor teksta:

Vjekoslav Babic - ukupno napisanih 11 tekstova na eBizMags.

Vjekoslav je neovisni konzultant za Microsoft Dynamics NAV i project management, sa sedam godina iskustva u Microsoft Dynamics NAV-u i oko 15 godina iskustva u IT-u. Autor je knjige „Implementing Microsoft Dynamics NAV 2009“, vodi blog NavigateIntoSuccess.com, sudjeluje kao kolumnist, predavač i član uredničkog savjetničkog vijeća za MSDynamicsWorld.com te je čest predavač na konferencijama vezanima uz Microsoftove i Microsoft Dynamics tehnologije u Hrvatskoj. Nakon što je proveo pet godina implementirajući Microsoft Dynamics NAV globalno kao arhitekt rješenja i voditelj projekata u Adacti, te dvije godine kao konzultant i voditelj projekata u Microsoftu, Vjekoslav je započeo samostalnu karijeru te nastavlja širiti svijest o NAV-u kroz svoj blog, članke, prezentacije i treninge u Hrvatskoj i izvan nje.

Kontaktiraj autora

Vas Komentar