RSS

ERP sustavi i automatizacija prodajnih aktivnosti 1.dio

Wed, Nov 24, 2010

eDukacija, ePoslovanje

ERP sustavi i automatizacija prodajnih aktivnosti 1.dio

U posljednjem nastavku upoznavanja standardne funkcionalnosti ERP softvera posvetili smo se mogućnosti obećavanja naloga. Današnji članak uvodi nas u modul prodaje koji ćemo detaljnije obraditi u slijedećim nastavcima.
Do sada smo u dva članka govorili o mogućnosti obećavanja naloga (prvi, drugi).

Modul prodaje

Učinkovito upravljanje prodajom jedna je najznačajnijih odrednica uspješnosti poslovanja većine poduzeća. Upravo zbog toga kroz posljednjih desetak godina vidljivi su trendovi razvoja sve većeg broja softverskih rješenja namijenjenih organizaciji i automatizaciji prodaje, pa tako upravljanje prodajom ima važno mjesto i u Microsoft Dynamics NAV-u.

Osnovni cilj, kao i u drugim aplikacijskim područjima NAV-a, nije evidentiranje operativnih aktivnosti prodaje, već planiranje i poboljšanje uspješnosti prodaje.

Centralno mjesto u upravljanju prodajom u NAV-u ima evidencija kupaca. Evidencija kupaca osim pohranjivanja osnovnih podataka o kupcima, služi i definiranju pravila prema kojima će sustav pratiti transakcije s kupcem. Tako primjerice možemo za kupce definirati kreditne limite ili blokirati otpremu, te će sustav upozoriti prodavača ukoliko bi se novom transakcijom s kupcem prešao zadani limit ili će spriječiti otpremu robe kupcu koji primjerice ne plaća redovito.

Kupcima možemo dodjeljivati cjenike, koji mogu biti specifični cjenici za kupca, ili grupni cjenici za grupe kupaca. Prilikom definiranja cijena NAV je prilično fleksibilan te se mogu zadati prilično kompleksna pravila koja uključuju prodajne kampanje, periode valjanosti cijena, minimalne količine potrebne za ostvarenje određene cijene, cijene po varijantama, valutama, jedinicama mjere i slično.

Unos dokumenata

Prilikom unošenja novih prodajnih dokumenata, poput naloga ili faktura, sustav će utvrditi da li za nekog kupca u određenom trenutku vrijede različite cijene, te će odabrati cijenu koja je za toga kupca u tom trenutku najpovoljnija, čime se osigurava zadovoljstvo kupca, ali i profitabilnost tvrtke. Slično cjenicima, NAV upravlja i popustima, te je moguće definirati jednako kompleksna pravila za određivanje popusta, te pravila prema kojima uz određene cijene vrijede ili ne vrijede određene vrste popusta.

Dodatno, za kupce je moguće definirati i pravila otpreme, koja služe prije svega poboljšanju i olakšavanju planiranja. Ukoliko tvrtka upravlja s više skladišnih lokacija, za kupca je moguće definirati osnovnu lokaciju otpreme, kao i načine i vremena potrebna da se roba otpremi do kupca, što omogućuje preciznije obećavanje naloga, funkcionalnost koju smo upoznali u jednom od prethodnih nastavaka. Kako bi planiranje otpreme bilo još učinkovitije, uz kupce je moguće vezati i specifične kalendare, čime se sprječava da primjerice roba kupcu dođe prerano ili prekasno ili na neradni dan.

Rating 4.33 out of 5
[?]
,

Autor teksta:

Vjekoslav Babic - ukupno napisanih 11 tekstova na eBizMags.

Vjekoslav je neovisni konzultant za Microsoft Dynamics NAV i project management, sa sedam godina iskustva u Microsoft Dynamics NAV-u i oko 15 godina iskustva u IT-u. Autor je knjige „Implementing Microsoft Dynamics NAV 2009“, vodi blog NavigateIntoSuccess.com, sudjeluje kao kolumnist, predavač i član uredničkog savjetničkog vijeća za MSDynamicsWorld.com te je čest predavač na konferencijama vezanima uz Microsoftove i Microsoft Dynamics tehnologije u Hrvatskoj. Nakon što je proveo pet godina implementirajući Microsoft Dynamics NAV globalno kao arhitekt rješenja i voditelj projekata u Adacti, te dvije godine kao konzultant i voditelj projekata u Microsoftu, Vjekoslav je započeo samostalnu karijeru te nastavlja širiti svijest o NAV-u kroz svoj blog, članke, prezentacije i treninge u Hrvatskoj i izvan nje.

Kontaktiraj autora

Vas Komentar