RSS

Što kupci očekuju od kvalitetne (online) trgovine?

Wed, Jan 13, 2010

ePoslovanje, eTrziste

Što kupci očekuju od kvalitetne (online) trgovine?

Danas znatno rijeđe nego do prije koju godinu možemo jasno razgraničiti online i offline poslovanje neke tvrtke. Naime, mnogi poslovni elementi se isprepliću u gotovo svim vertikalama, pa bi današnje poslovanje, zapravo, trebali zvati e-Poslovanje. U ovom tekstu skrenut ćemo vam pažnju na činjenice koje bi stalno trebalo imati na umu, a pogotovo tijekom “udarnih” sezona kada “nova” vrsta sofisticiranih kupaca 21. stoljeća pokazuju svoje pravo lice i naličje. Radi se o sve češćim željama i ponašanjima potrošača koje trebaju poslužiti kao korisno upozorenje svim trgovcima.

-

Usklađivanje off-line i on-line aktivnosti

Jedan od glavnih ključeva uspjeha je uredno usklađivanje svih off-line i on-line aktivnosti. Kupci žele neprekinuto, transparentno i neiskrivljeno iskustvo kupovanja kroz sve distributivne kanale. Većina potrošača očekuje snažnu interakciju između fizičkih trgovina i njihovih on line inačica kako bi dobili najbolje iz oba Svijeta. Između ostaloga žele biti u mogućnosti vratiti ili zamijeniti kupljeni artikal bez obzira da li je on kupljen na internetu, telefonski, direktno u trgovini ili na bilo koji drugi način. Sasvim razumljivo, jer se bilo kakav drugi ustroj smatra diskriminirajućim; plaćeni proizvod mora na sebi nositi ista prava i obveze bez obzira na kanal kojim je došao do kupca. Prema tome, posve je iluzorno držati da je posjet fizičkom dućanu na bilo koji način superiornije iskustvo od on line trgovine. Upravo suprotno, sve je više konzumenata koji web kupovinu smatraju komfornijom i praktičnijom!

-

Pouzdane i valjane informacije

Jedno od očekivanja potrošača je i mogućnost provjere precizne dostupnosti i cijena pojedinih artikala na Internetu. Nažalost, to je nešto čega se poveći broj poduzetnika u našim krajevima još uvijek ne pridržava; marginalan, ali još uvijek prisutan, primjer je posve krivih informacija i cijena kakve se nalaze na raznim on line stranicama ponude turističkih apartmana. A kada se iz virtualnog dođe u fizički objekt i shvati da je na snazi ili strašan nemar ili čak namjerna prijevara, stvari mogu poći u krivom smjeru.

-

Dostupnost, upravljanje i pregled podataka

Nadalje, potrošači vrlo važnim smatraju i mogućnost otkazivanja ili promjene narudžbe putem svih dostupnih kanala. Vrlo je važna i on line obavijest o ispunjenju transakcije i slanju odabranih proizvoda. Na umu treba imati i preferenciju sve većeg broja potrošača za ekskluzivnim online akcijama ili proizvodima koji se ne mogu naći ili kupiti u samoj fizičkoj trgovini. Da ne govorimo o tome kako proizvode treba imati na raspolaganju odmah. Ukoliko ih nemate, ublažite to specijalnim popustom, prikladnom prodajnom akcijom koja će kupca zadržati sretnim par dana dok mu ne nabavite proizvode koje je naručio i ne isporučite mu ih na kućnu adresu ili dogovorenu lokaciju. Besplatna poštarina u navedenom slučaju također pomaže kao kompenzacija vremenske komponente.

Omogućite kupcima kvalitetno i brzo pretraživanje informacija na svojoj Internet stranici jer ćete im na taj način osigurati dolazak do artikla kojeg traže, pa samim tim i znatno povećavati mogućnost kupovine. Poduzetnici koji najbolje percipiraju poantu, sigurno će učiniti svoje korisnike i potencijalne kupce zadovoljnijima, te ostvariti veću zaradu.

Rating 4.50 out of 5
[?]
, , , , , , , ,

Autor teksta:

Sinisa Begovic - ukupno napisanih 69 tekstova na eBizMags.

Kroz svoju 12 – godišnju menadžersku karijeru konstantno se usavršava i radi na kompleksnim ICT sustavima s usmjerenjem na poslovni, idejni i funkcionalni aspekt. Sudjelovao je u stvaranju velikog broja e-projekata, pa tako i prvog WebShop-a u Hrvatskoj s integriranim kartičnim plaćanjem. 3 godine za redom bio je Predsjednik žirija nacionalnog natječaja Vidi Web Top 100. Kroz svoj radni vijek obnašao je funkcije project managera, direktora marketinga, izvršnog direktora , a na regionalnoj razini voditelja Web & eCommerce odjela najveće tvrtke u JIE Regiji za proizvodnju i distribuciju računala i potrošačke elektronike. Odjel je osmislio i upravljao s nekoliko desetaka poznatih brand portala, te s nekoliko eCommerce sustava koji su ostvarivali višemilijunske promete i uspješno opsluživali tisuće zadovoljnih partnera diljem Regije. 1999. diplomirao novinarstvo, a nekoliko se godina kasnije usavršava na MBA postdiplomskom studiju Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, te magistrira na MBA postdiplomskom studiju, University of Gloucestershire u Velikoj Britaniji. Utemeljitelj je tvrtke Empiria Magna, koja se bavi konzultantskim uslugama s područja eBusiness-a, te je vlasnik prvog Internet magazina u JIE regiji, također s područja e-poslovanja www.eBizMags.com. Sada radi na poziciji direktora sektora e-prodaje tvrtke Magma d.d.

Kontaktiraj autora

0 Komentari za ovaj tekst

3 Trackbacks za ovaj tekst

  1. Segmentirajte svoje kupce i saznajte više | eBizMags Says:

    [...] Praćenje potrošača na temelju biheviorističkih grupa omogućit će vam, dakle, da se oboružate dragocjenim informacijama o navikama i željama vaših kupaca. Na taj način moći ćete pokrenuti specijalizirane promotivne akcije usmjerene prema grupi kupaca koji karakterizira određeni uzorak ponašanja i komunicirati s njima putem relevantnih ponuda. [...]

  2. Popusti više nisu dovoljni | eBizMags Says:

    [...] se pokazuje da su kupci osjetljivi na cijenu, ali da su zapravo spremni platiti i veći iznos od očekivanog ako smatraju da su proizvod ili [...]

  3. SEO: koristite longtail fraze | eBizMags Says:

    [...] što ih definirate, nećete morati preurediti cijeli web dućan. Umjesto toga, kreirajte nekoliko stranica čiji će sadržaj biti tekst, video opisi i/ili [...]

Vas Komentar