RSS

ENISA u obrani budućnosti

Wed, Aug 6, 2008

ePoslovanje, eSigurnost

ENISA u obrani budućnosti

Središte e-stručnjaka za sve zemlje članice Europske Unije, Agencija ENISA (European Network and Information Security Agency ), ima misiju osigurati siguran i nesmetan promet informacija i podataka u informacijskom digitalnom društvu, kojeg svakodnevno živimo. U 21. štoljeću češto uzimamo «zdravo za gotovo» neke inovacije, kao što su mobilni telefoni, računala, Internet, e-bankarstvo, e-zdravlje ili e-business. U tom je značenju mrežno-informacijska sigurnost bitna za opstanak digitalne ekonomije i funkcioniranja društva kao takvog, kojega svakodnevno obilježavaju milijuni elektroničke pošte i raznih transakcija.

Mreže postaju kompleksnije i kao takve ranjivije u sigurnosnom smislu. A sigurnosna ugrožavanja mogu uzrokovati velike ekonomske štete. Stoga je i osnovana ENISA kao odgovor Europske Unije na mrežno-informacijsku sigurnost (Network and Information Security – NIS), posebice jer se ona direktno odnosi na ekonomiju Europske Unije. Kao takva, uloga Agencije uključuje davanje neovisnih, a stručnih savjeta Europskoj Uniji, što je prvi korak u sastavljanju zakonodavnih akata u ovom području. Također, odgovara na sve zahtjeve i pitanja zemalja članica EU, prikuplja i analizira podatke o sigurnosnim ugrožavanjima i mogućim rizicima koji se pritom javljaju, a, shodno tomu, promovira najbolju praksu kod «rukovanja» digitalnim podacima, kao što su: risk managment & risk assessment (upravljanje rizikom i procjena rizika). Cilj ENISA-e je praktički davanje potpore europskim policy-makerima dajući tako Europi vodeću međunarodnu ulogu u svim aspektima mrežno-informacijske sigurnosti.

U posljednjem izvještaju za prošlu, 2007. godinu, ENISA navodi kako je godina bila puna izazova a Europu, pa navodi primjere cyber napada na Eštoniju u lipnju, što je privuklo pozornost javnosti i medija, a spominju se i Švedska, Njemačka i Francuska u kojima je također mrežno-informacijska sigurnost bila ugrožena. Takvi su incidenti povukli ENISA-u da postane politički faktor života EU. U svojoj je poruci Europskoj Komisiji, izvršni direktor ENISA-e Andrea Pirotti, iznio radni program ENISA-e za 2008. godinu, koji će se odnositi i na dulji period od godine dana, a glavne se temeljnice odnose na poboljšanje javnih europskih e-komunikacijskih mreža, izgradnju, ali i održavanje modela suradnje te identifikaciju nadolazecih rizika. Radi se zapravo o dugoročnim ciljevima, točnije: MTPs – Multi-Annual Thematic Programmes, koji će se provoditi u trajanju od barem 3 nadolazeće godine – dakle, do kraja 2010. godine.

-

Tko je tko

Kako bi zadovoljila predodređene ciljeve, ENISA je izdala imenik Tko je tko» (Who is who). Brošura je u ulozi tzv. «žutih stranica» u mrežno-informacijskoj sigurnosti (NIS) u Europi. Na taj se naćin postiže cilj umrežavanja svih stručnjaka na području EU, priznatih od strane ENISA-e, a u cilju pružanja pomoći raznim zainteresiranim strankama u slučaju ugrožavanja informacijske sigurnosti.

I još da na kraju napomenemo kako je u Radnom programu za 2008. godinu ENISA istaknula važnost mrežno-informacijske sigurnosti za kreaciju jedinstvenog europskog informacijskog «prostora», u čemu je dostupnost, pouzdanost te sigurnost mrežno-informacijskih sustava jako bitna za razvoj ekonomije u globalu. S navodjenjem nekoliko glavnih izazova kojima se moderno društvo suočava pojavom tehnoloških dostignuća i mobilnih tehnologija, ENISA se obavezuje nastaviti rad na osiguranju upotrebe svih ICT segmenata (segmenata informacijsko-komunikacijske tehnologije), kao jamac osnovnih online prava.

Rating 4.33 out of 5
[?]
, , , ,

Autor teksta:

Monika Begovic - ukupno napisanih 8 tekstova na eBizMags.

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, a nakon dugogodišnjeg novinarskog rada prelazi u jednu od agencija Ujedinjenih naroda. Godine 2006. godine stječe titulu magistra znanosti međunarodnih odnosa, te se dalje usavršava na polju euroatlantskih integracija i priključivanja Europskoj Uniji pri doktorskom studiju Hrvatska i Europa. U želji za što boljim sagledavanjem političkih, ekonomskih, socioloških i tehnoloških relacija pohađa brojne znanstvene seminare, radionice o komunikacijskim vještinama, te u e-learning metodama vidi veliku perspektivu i doprinos širenju znanja.

Kontaktiraj autora

0 Komentari za ovaj tekst

1 Trackbacks za ovaj tekst

  1. eHrvatska – znamo li što je? | eBizMags Says:

    [...] uključivanjem u programe Europske zajednice (eTEN, PHARE…) i rad agencija Europske Unije (Enisa i dr.) te suradnjom s međunarodnim organizacijama i Europskom unijom u području informacijskog [...]

Vas Komentar