RSS

Kako pisati i slati mailove, a da ne završe kao SPAM?

Tue, Jan 4, 2011

ePoslovanje, eSavjeti, eSigurnost

Kako pisati i slati mailove, a da ne završe kao SPAM?

Spam filtri su odrasli – serveri malo toga propuštaju, a niti Outlookove mogućnosti nisu za odbaciti. Ipak, rijetki od nas ne primaju hrpe mailova među kojim je i dalje mnoštvo spama, a prirpda posla i nama nalaže da šaljemo newslettere ili razne druge obavijesti. S obzirom da ipak postoji vjerojatnost da bitan mail ode u spam, provjera junk mape je svakodnevnica većine nas. To je dosadan i zamoran posao, no nažalost i dalje je neizostavan. S druge strane, poštujete li neke smjernice kod pisanja i slanja mailova, vjerojatnost da vaš završi u spam ili bulk direktoriju bit će minimalna.

-

Pazite kome i kako šaljete poruke

Zasigurno ste ponekad primili email od tvrtke čiji proizvod koristite, s obavijestima o updateu, poslan iz osobnog mail klijenta, s mailing listom u CC polju. To je sjajan primjer kako se to ne radi, jer svatko tko koristi mailing listu trebao bi slati mailove odgovarajućim programom ili servisom. Još je veća greška staviti sve korisnike u CC polje, koje vidi svaki primatelj. Drugim riječima, svima ste poslali svoju kompletnu mailing listu. To je loše za poslovanje, i čini vas magnetom za spam, te vas automatski kvalificira u neznalice. A da ne spominjemo da će vam brojni korisnici odgovoriti na „replay to all“.
Dogodi li vam se ipak greškom takav cirkularni mail/newsletter nije loša ideja poslati ispriku; tako ćete barem pokazati da ste imali dobre namjere.

-

Osnovna, ali ključna pravila

Ukoliko planirate slati korisnicima mail nakon što su obavili kupnju, svakako to vidljivo istaknite tijekom narudžbe. Planirate li ih staviti na mailing listu i slati više mailova, za to bi ste trebali imati njihovo dopuštenje. U suprotnom vaša domena bi mogla doći na crnu listu spamera, a to donosi višednevne neugodnosti otežanog ili onemogućenog pristupa vašim stranicama, te velike novčane gubitke.

Nastojte ne koristiti vlastiti mail klijent za slanje mailova na mailing listu, a posebice nemojte koristiti generičke besplatne email adrese koje će biti vidljive u „from“ polju. Instalirajte utility na vlastite stranice, ili koristite provjerene servise za slanje email updatea. Sitnice su bitne:  neprofesionalni mail u bilo kojem detalju– od sadržaja, izgleda do načina pa čak i vremena slanja – mogao bi neželjeno utjecati na rezultate vaše prodaje.

Morate li nešto na brzinu poslati, svakako koristite BCC polje, i ne pretjerujte s brojem korisnika – najbolje bi bilo napraviti grupe od maksimalno 50. Stavite li primjerice 500 adresa u BCC polje mogli bi ste upasti u probleme; spam filtri jednostavno vole takve mailove…Rating 4.00 out of 5
[?]
, , , ,

Autor teksta:

eBizMags - ukupno napisanih 269 tekstova na eBizMags.

Svi autori - Što je eBizMags?

Kontaktiraj autora

Vas Komentar