RSS

Iskustva korisnika s Elearning – om

Mon, Jan 26, 2009

ePoslovanje, eTrziste

Iskustva korisnika s Elearning – om

Uvođenje nove tehnologije, novog poslovnog procesa ili bilo kakve druge veće promjene u tvrtkama uvijek izazivaju određenu količinu straha od rizika. To je prirodan strah jer svaki se čovjek barem malo boji novoga i nepoznatoga. Većina voditelja u tvrtkama žele imati kompletan uvid u budućnost svakog novog projekta kako bi čim bolje predvidjeli probleme i rizike te se pokušali pripremiti na njihovo rješavanje. Elearning je u Hrvatskoj za većinu tvrtki novost i nerijetko se voditelji edukacijskih odjela ne usude ulaziti u taj posve novi oblik edukacije zbog toga što nema puno tvrtki u našoj zemlji koje su već uvele taj novitet. Iskustva korisnika elearninga od neprocjenjive su vrijednosti kod predviđanja mogućih problema, ali i iskorištavanja svih prednosti koje nam pružaju mogućnosti novih tehnologija.

Elearning projekte možemo analizirati na nekoliko načina. U ovom tekstu proći ćemo kroz nekoliko najčešćih pristupa. Prvi od njih je analiza uspješnosti edukacije napravljena na temelju testiranja korisnika prije i nakon završene edukacije. Uzet ćemo primjer jedne hrvatske tvrtke koja je poslala stotinjak svojih zaposlenika na 3 elearning seminara. Prije početka edukacije napravljeno je ulazno testiranje kandidata kako bi se odredilo koji od njih zaista trebaju edukaciju te koja je njihova razina znanja. Za testiranje je korištena Algebrina ispitna aplikacija myQtest, inače jedan od rijetkih ATES sustava u svijetu koji služi i za ovlašteno testiranje na ECDL ispitima. Ispiti su bili prilično teški jer je većina pitanja bila izvedena u obliku interaktivnih simulacija, a ne u oblikutakozvanih „ABC“ pitalica. Kandidati su trebali pokazati uglavnom praktično znanje. Na slici 1 možete vidjeti sumarne rezultate ulaznih testova.

-

slika 1

Slika 1 – rezultati ulaznog testiranja

Kao što je vidljivo iz ulaznog testa, kandidati su uglavnom dobro odabrani. Većina ih nije prošla ulazni test. Voditelj je odlučio na edukaciju poslati i neke od onih koji su uspješno prošli testiranje jer su kandidati sami na tome inzistirali. Iako su takvi slučajevi bili rijetki, po tome možemo zaključiti da je, unatoč strahu od novog načina učenja, prevladao interes i zanimanje za novim mogućnostima.

Nakon završetka edukacije, napravljeno je novo testiranje. Ispitna pitanja bila su, naravno, drugačija, ali iz istih područja i jednake težine kao na ulaznom testiranju. Prva dva seminara bila su izuzetno zahtjevne i složene stručne edukacije dok je treći bio nešto jednostavniji seminar iz područja MS Officea. Iako je između ulaznog i izlaznog testiranja poneki kandidat morao odustati zbog drugih obaveza dok su se poneki u međuvremenu uključili, kratkim pogledom na sliku 2, očita je velika efikasnost edukacije. Pri usporedbi rezultata treba uzeti u obzir da su testovi namjerno bili zahtjevni kako bi se što bolje izmjerila razlika između ulaznog i izlaznog znanja. Ovo je primjer dobro odrađene edukacije. Seminari su dobro pripremljeni, nije bilo znatnijih tehničkih poteškoća, za većinu korisnika su osigurani tehnički preduvjeti i dovoljno vremena za prolazak edukacije umjerenom brzinom. Motivacija je riješena u obliku nagrada za najuspješnije polaznike. Polaznici koji nisu uspješno završili seminar, kao glavni razlog neuspjeha navode nedostatak dovoljno slobodnog vremena za korištenje elearning edukacije.

-

slika 2

Slika 2 – izlazno testiranje

Slijedi nekoliko komentara na sadržaj seminara koje su korisnici istog projekta naveli u anketama:

SADRŽAJ SEMINARA

 • „sadržaji seminara u potpunosti opisuju i objašnjavaju zadanu materiju“
 • „sadržaj seminara je dobro osmišljen i razumljiv tako da se lako može pratiti redoslijed izlaganja“
 • „zašto u nekim zadacima nudi izbornik, alatnu traku ili tastaturu, ali ne i desni klik mišem“
 • „Seminar ima jasno postavljene ciljeve, cjeline s mogućnošću ponavljanja određenih tema, primjera, zadataka , pitanja, ilustracija… što ga čini interesantnim“
 • „sadržaj seminara bio je razumljiv, sažet i konkretan“

Kao što vidite, komentari su uglavnom vrlo pozitivni, ali se pronađe i poneki koji ukazuje na potencijalne probleme ovakvog načina edukacije. Iako se u interaktivnim, multimedijalnim sadržajima sve može pokazati i objasniti, postoje određena ograničenja. U ovim su seminarima korisnici na raspolaganju imali interaktivne samostalne vježbe u obliku simulacija. Zbog ograničenja alata kojim su seminari izrađeni, postoje, naravno, i ograničenja funkcionalnosti samih lekcija. Iako je i takve probleme moguće riješiti i napraviti sve potrebne funkcionalnosti simulacija do najmanjeg detalja, postavlja se pitanje isplativosti razvoja takvog elearning sadržaja. Tu treba dobro postaviti granicu između onoga što je stvarno neophodno i između onoga što se ne isplati s obzirom na troškove i učinkovitost. Svaka interaktivna lekcija ima svoja ograničenja i to moramo uzeti u obzir prilikom izrade elearning sadržaja. Slijedi još nekoliko komentara iz anketa vezanih uz novi način učenja putem elearninga:

ELEARNING NAČIN UČENJA

 • „mislim da se ovim načinom učenja mogu vrlo kvalitetno odraditi seminari vezani za razvijanje raznih vještina“
 • „iako učenje u učionici ima svoje prednosti (npr. osobni kontakt), meni se i ovo samostalno učenje jako sviđa“
 • „ovakav način učenja je jako dobar jer se gradivo može savladati u kratko vrijeme i u terminu kada mi najbolje odgovara. učenje na računalu kod kuće je prihvatljivije nego na poslu jer se zbog redovnih poslovnih aktivnosti teško može u potpunosti posvetiti učenju. isto tako, ne mogu se odmah dobiti odgovori na moguće nejasnoće u gradivu pa se može dogoditi da se gradivo dalje teško prati.“
 • „Lakše se usvajaju nova znanja jer nam je pažnja direktno usmjerena na sadržaj, a pitanja su neka vrsta osobne igre provjere znanja“

elearningIz odgovora na pitanja vezana uz elearning način učenja možemo zaključiti da su krajnji korisnici uglavnom prepoznali najveće prednosti elearninga, ali i najveće nedostatke. Mnogi ističu nedostatak predavača kao najveći nedostatak. U elearning načinu učenja ovo se rješava na dva načina. Prvi način je kombiniranje elearning edukacije s nastavom u učionici. U tom se slučaju uz dulju elearning edukaciju, korisnicima omogućava da dva ili tri puta tijekom edukacije dođu u učionicu i direktno s predavačem razjasne sve nejasnoće. Drugi način rješavanja ovog problema je on-line kolaboracija. U tom se slučaju komunikacija s mentorima održava putem elektroničkih medija – emailom, forumima, chatom, video konferencijama, virtualnim učionicama i slično. Neki od tih medija su asinhroni pa zadržavaju osnovnu prednost elearninga – mogućnost vlastitog odabira termina učenja. Takav je npr. forum gdje polaznik postavlja pitanje kad god želi, a predavač mu odgovara u vlastitom slobodnom terminu. Drugi mediji su sinkroni pa zahtijevaju vremensku koordinaciju polaznika i predavača. Primjer takvog oblika kolaboracije je chat koji predstavlja direktnu, istovremenu komunikaciju više korisnika s predavačem.

Gledano s tehničke strane, iskustva su raznolika. Ovisno o mogućnostima sustava za online učenje, proces instalacije, održavanja i integracije s ostalim sustavima tvrtke može biti jednostavan i brz, ali i vrlo složen i dugotrajan. Potrebno je dobro procijeniti ima li potrebe implementirati složen i skup sustav, ako će se koristiti samo mali dio njegovih mogućnosti. Drugi aspekt tehničkih zahtjeva je priprema računala krajnjih korisnika. Multimedijalni seminari nerijetko sadrže animacije, video zapise, popraćeni su govorom i slično. Sve to iziskuje određene tehničke preduvjete kao što su dovoljno brza veza do elearning poslužitelja, zvučna kartica i slušalice, određene softverske dodatke i slično.

Možemo izvući zaključak da uz dobro planiranje i jasno specificirane ciljeve, elearning projekti mogu biti vrlo učinkoviti. Zbog manjih troškova, u pravilu donose i velike uštede u novcu i vremenu. Korisnici, kako oni krajnji, tako i njihovi voditelji, vrlo brzo počinju iskorištavati mnoge potencijale elearning edukacije. Ono što je do jučer bilo nezamislivo, održati edukaciju za tisuće ljudi u samo nekoliko dana, postaje rutinski posao. Šteta bi bilo ne prepoznati ovakav golemi potencijal IT tehnologija u edukaciji.

Ocjena 4.60 od 5
, , , ,

Autor teksta:

Zoran Jancic - ukupno napisanih 5 tekstova na eBizMags.

Diplomirao je na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu. Elearningom se bavi od 2002. godine u učilištu Algebra, a od 2009. godine u Visokoj školi za primijenjeno računarstvo kao autor seminara, administrator složenih elearning sustava, konzultant na elearning projektima, voditelj tima za elearning projekte i voditelj elearning projekata. Od 2010. godine radi na mjestu voditelja odjela za međunarodne projekte i suradnju Visoke škole za primijenjeno računarstvo, ali paralelno nastavlja svoj rad i kao voditelj elearning odjela. Kao doprinos kvaliteti njegova rada na elearningu ističu se višegodišnje iskustvo u organizaciji i izvođenju klasične edukacije u učionici, brojne prezentacije proizvoda poslovnim partnerima, iskustvo na projektima web dizajna i razvoja Internet/intranet aplikacija, vođenje elearning projekata te VUE Macromedia Flash Developer certifikati. Dobar je poznavatelj SCORM elearning standarda, alata za izradu elearning sadržaja, LMS sustava za e-učenje te poslovnih procesa i tehnologija vezanih uz elearning. Uz to, sve više se bavi vođenjem projekata izvan domene elearninga, a u posljednje vrijeme i međunarodnim projektima te projektima financiranim od strane međunarodnih tijela i financijskih institucija.

Kontaktiraj autora

0 Komentari za ovaj tekst

1 Trackbacks za ovaj tekst

 1. O čemu treba voditi računa pri odabiru eLearning rješenja? | eBizMags Says:

  [...] proizvođača LMS sustava. Zato je najbolje krenuti u suradnju oprezno, napraviti pilot projekt s dvije-tri edukacijske grupe s 20-ak korisnika po grupi u trajanju od mjesec-dva. U takvom će se pilotu iskristalizirati potencijalni problemi, [...]

Vas Komentar