RSS

US Istraživanje: Što ponuditi kupcima?

Fri, Jan 7, 2011

ePoslovanje, eTrziste

US Istraživanje: Što ponuditi kupcima?

Briga za kupca i ugodno kupovno iskustvo dva su vrlo bitna elementa svakog poslovanja, a u tome eCommerce nije izuzetak. Danas je imperativ da veliki trgovci dobro shvate i implementiraju te dvije naizgled jednostavne zadaće jer o tome bi im mogao ovisiti ne samo profit, nego i opstanak na tržištu.

Godišnja istraživanja navika i zadovoljstva kupca samo su jedan od alata koji će vam u tome pomoći, kao i da pratite i diktirate nove trendove. Ovaj tekst je nastao na bazi ankete 167 američkih trgovaca, koji su podijelili svoja iskustva i ideje u cilju napretka multikanalnog trgovanja.

-

Stabilne konverzijske rate

Rata konverzije definirana je kao omjer narudžbi i jedinstvenih posjeta stranicama.  Svih 167 trgovaca imalo je prosječnu ratu konverzije između 3.0 i 3.9 posto. To je dosta bolji rezultat od dvije godine starijeg istraživanja, kada je prosjek rate konverzije bio od 2 do 2.9 posto.

-

Trgovački highlighti

Trgovci koriste sva oružja iz svog arsenala u cilju da ostvare očekivanja kupaca. Najbolji se trude inovacijama i inicijativama – od customizacije proizvoda, raskošne prezentacije do stvaranje zajednice od foruma do klubova – još poboljšati doživljaj kupnje.

Da bi se bolje razumjela vrijednost pojedinog trgovačkog „featurea“ njih 50 je izdvojeno i rangirano i ocjenjeno školskim ocjenama od 1 do 5.

Ekskluzivna ponuda je po prvi puta ponuđena u ovom istraživanju, i odmah je dobila najviše ocjene: 78 posto trgovaca ocjenilo ju je vrlo do dosta vrijednom. Kada su trgovci upitani za njihove tri najbolje taktike za zadržavanje kupaca, ekskluzivna ponuda je dobila najviše glasova na prvom mjestu.

Primjer te taktike je bio Lavenger, retailer premium potrepština koji je mudro sugerirao (putem email noticea) svojim mušterijama da su ti proizvodi ekskluzivni za njihovu trgovinu.
-

Sadržaj

Prilagođeni sadržaj je rangiran vrlo visoko do dobro od 66 posto trgovaca, s rejtingom od 48%, dok je kreiranje zajednice dobilo 41%. Podrška koju kvalitetan sadržaj daje prodaji je velika. Dodatno, podrška zajednice može biti sjajan marketing i sredstvo za privlačenje trajnih korisnika. Primjerice prodajete li računala potrudite se da dobijete naklonost gamera i računalnih entuzijasta putem mnogo kvalitetnog sadržaja, informacija i – zašto ne – dodatnih popusta.

Ne zaboravite da tražilice vrlo često dovode korisnike direktno na stranicu s proizvodom, zaobilazeći naslovni home page. Stoga pripazite potrudite da stranice s proizvodima budu atraktivne i zanimljive. Video, recenzije, audio i dojmovi korisnika samo su neki od poželjnih sadržaja. Izvrsna je ideja izdvojiti adute pojedinog proizvoda, u vidu mini vodiča za kupnju – kome je namijenjen i što nudi. Naravno, da bi ste dobili strnice s toliko kvalitetnog sadržaja potrebno je mnogo vremena, i podrška kupaca i zajednice.

Promocije i pokloni ne škode, a posebice je popularna besplatna dostava.

Rating 4.50 out of 5
[?]
, , ,

Autor teksta:

eBizMags - ukupno napisanih 269 tekstova na eBizMags.

Svi autori - Što je eBizMags?

Kontaktiraj autora

Vas Komentar