RSS

Ecommerce trikovi: snaga usmene predaje 2.dio

Tue, Jul 6, 2010

eMarketing, ePoslovanje

Ecommerce trikovi: snaga usmene predaje 2.dio

Nakon primjera sjajnog uspjeha Flying Pie pizzerie, koja je postala izuzetno poznata bez klasične marketinške kampanje – koja zapravo teško može polučiti takve rezultate – u drugom dijelu članka o marketingu usmene predaje donosimo vam praktične savjete za ecommerce poslovanje.

Potaknite usmenu predaju

Internet trgovine mogu koristiti taj primjer, da sami naprave sličnu promociju o kojoj će se pričati. Bez obzira što ćete ponuditi, imajte na umu sljedeće natuknice:

  • Napravite jedinstvenu ponudu – ali zaista jedinstvenu! Samo zaista unikatna ponuda može pokrenuti usmenu predaju većih razmjera. Ponuda koja se bazira na besplatnom transportu zasigurno nije takva.
  • Učinite da ponuda izgleda ekskluzivna. Ponuda Flying Pie nije bila za svakoga, niti za prvih pet ranoranioca, nego za prvih pet osoba s imenom dnevne pite. To čini ponudu ekskluzivnom. Da su svaki dan podijelili pet besplatnih pizza po random ključu, učinak ne bi bio niti približan.
  • Neka ponuda bude vremenski ograničena. U našem primjeru vrijedila je jedan dan. To će požuriti kupce i rasplamsati usmenu predaju – najčešće mailovima, doduše. Ako nešto vrijedi mjesec dana nikome se ne žuri…

Specifične ideje za online retailere

  • Kopirajte. I  primjer američke pizzerie, zašto ne? Nije patentirana ideja, a imitacija je ionako najviši oblik laskanja. Razmislite o ponudi besplatnog proizvoda (ili recimo, uz 75% popusta) za Ivana, Marka, Mirelu… Banner s ponudom smjestite na home page, te ponudite pretplatu i/ili RSS s obavijesti o dnevnoj akciji.
  • Ponudite tematski poklon. Prodajete li autodijelove, razmislite o ekskluzivnoj ponudi gdje kupnjom iznad (recimo) 1000 kuna dajete set ulja i filtera. Ili za veći iznos besplatan odlazak na formulu jedan…
  • Tretirajte kupce kao VIP goste. Recimo nazovete random neke kupce, i kažete im da ste ih odabrali za poseban tretman, ukoliko vam pomognu i odgovore na anketu. Upitajte ih nekoliko pitanja o zadovoljstvu i iskustvu kupnje na vašim stranicama. Dajte im besplatnu dostavu a cijelu pošiljku naplatite – nula kuna. Budite sigurni da će se o tome pričati….

Word of mouth, ili marketing usmene predaje koristi ljudima urođeno ponašanje za promociju vaših proizvoda ili usluga. Tajna je u poticanju korisnika da to rade – a jedini način da se to dogodi, jest da ponudite nešto ekskluzivno, i domišljato. Oduševljeni korisnik će prije svih poslovnih mailova poslati prijateljima opis čudesne kupnje…

Rating 4.00 out of 5
[?]
, , , , ,

Autor teksta:

eBizMags - ukupno napisanih 269 tekstova na eBizMags.

Svi autori - Što je eBizMags?

Kontaktiraj autora

Vas Komentar