RSS

eCommerce: odabir web dizajnera i programera 1.dio

Wed, Aug 11, 2010

ePoslovanje, eSavjeti

eCommerce: odabir web dizajnera i programera 1.dio

Tajna svakog uspješnog eCommerce dućana jest – izgled. Prosječan korisnik će prvi i najvažniji, ali i drugi dojam o vašim stranicama i profesionalnošću vaše tvrtke napraviti na osnovi izgleda. To ne znači da su drugi aspekti nevažni, no izgled svakako ima najveći utjecaj na dojam.

I dok su mnogi online trgovci eksperti u svom području djelovanja, rijetki su stručnjaci za grafički dizajn i razvoj stranica. Znate kako se prodaju vaši proizvodi, ali ne znate mnogo o recimo white space, PHP-u ili alpha transparency?

U ovom članku ćemo vam objasniti poslove web designera i web developera, te vam pomoći da odaberete kvalitetne osobe za ta radna mjesta, iako niste stručnjak za grafiku i programiranje.

Web dizajner nije web developer, i obrnuto

Ta su zanimanja svakako usko povezana, te postoje i osobe koje su dobre u oba slučaja, no oni su rijetki: programiranje je drastično različito od dizajniranja, a često su takvi i djelatnici. Stoga je mnogo vjerojatnije da ćete dobiti tek prosjek u oba slučaja u jednoj osobi.

Dobar web dizajner je sposoban kreirati vizualno ugodan website dizajn, ali treba imati i osnove programerskog znanja (HTML, XML, CSS, PHP) da bi znao implementirati što je napravio.

Web developer je stručnjak u jednom ili više programskih jezika (PHP, JAVA, XML, FLASH, ActioScript, Python, baze podataka) i sposoban je kreirati aplikacije, platforme i widgete od nule.

Dakle, kada vam je potreban dizajner a kada programer? Osvježavate li vaš postojeći eCommerce dućan, potreban vam je dizajner, prije nego programer. Dizajner može iskoristiti postojeći sustav, te ga vizualno uljepšati. S druge strane, radite li web trgovinu od nule, svakako vam je potreban i programer.

Kako odabrati pravu osobu ili tvrtku?

  • provjerite reference. Jer, da unajmljujete građevinara ili bilo koju drugu osobu ili tvrtku, svakako bi ste provjerili njihove reference. Pogledajte njihova zadnja tri projekta. Je li dizajn atraktivan i funkcionalan? Pridržavaju li se dogovorenih rokova? Koliko je ugodno i jednostavno raditi s njima?
  • istražite shopping cart. eCommerce košarica je osnova svakog retail online poslovanja, radi se o alatu za upravljanje sadržajem/narudžbama/reportima s kojim ćete morati raditi dugo vremena. Usporedite njihove mogućnosti, te općenito izbjegavajte košarice koje se mogu napraviti u sat ili dva – na dulji rok nećete biti zadovoljni njihovom funkcionalnošću.
  • kupujte razvoj, ne samo rješenja. Web dizajner i developer moraju vaše ideje pretočiti u funkcionalan, atraktivan webshop. Nude li vam gotov sustav, vi ćete se njemu morati prilagođavati, a ne obrnuto, iako je takva solucija u pravilu jeftinija. Ako vas web programer i dizajner ne ispituje o vašim poslovnim kvalitetama, diferencijacijama, planovima i ciljevima to nije dobar znak. Oni bi trebali imati ideje i mišljenja koje će oplemeniti vaše, jer imaju svoja specifična znanja i iskustva. Zaposlite osobe koje će vaše poslovne ideje pretočiti u uspješno poslovanje, a ne one koji će tek slijepo slijediti vaše ideje. Zapamtite, ovdje vi niste stručnjak…
  • potpišite statement of work. Prije nego potpišete ugovor s tvrtkom ili pojedincem, napravite izjavu s definiranim ciljevima, cijenama i vremenima izrade te načinom kako će se rješavati pojedini dio projekta. Ne pristane li tvrtka/osoba na potpisivanje takve izjave, nemojte je zaposliti.
  • iskustvo je važnije od obrazovanja. Web dizajneri i programeri su često samouki, pa nemojte robovati formama. Iako diploma iz dizajna ili FER-a dosta znači, definitivno nije garancija da je ta osoba prava za vaše potrebe. Zapravo, većina najboljih dizajnera koje poznajemo nema fakultetsku diplomu… Iskustvo i talent su ovdje presudni.
Rating 4.33 out of 5
[?]
, , , , ,

Autor teksta:

eBizMags - ukupno napisanih 269 tekstova na eBizMags.

Svi autori - Što je eBizMags?

Kontaktiraj autora

Vas Komentar