RSS

e-Trgovina: Fino podešavanje procesa kupovine je ključno

Wed, Nov 11, 2009

ePoslovanje, eSavjeti, eSigurnost, eTrziste

e-Trgovina: Fino podešavanje procesa kupovine je ključno

Jedan od najvažnijih faktora za optimiziranje on line kupovine je fino podešavanje shopping košarice i odjavnog postupka. Kupac se dobiva ili gubi na ovim najvažnijim komponentama vaše stranice. E-trgovinom vlada jednostavno pravilo – što je manje klikova potrebno da se stigne do cilja, veći je postotak kupaca koji će završiti ciklus. U previše slučajeva košarica i odjavni proces rastežu se kroz mnogobrojna klikanja . Trgovci gube zainteresirane kupce jer kupci gube strpljenje ili im se smeta na različite načine dok obavljaju kupovinu. Nemojte dozvoliti da loše riješen odjavni proces frustrira vaše klijente i da zbog toga ostanete bez zarade.

Pročitajte preliminarne smjernice u organiziranju vaših košarica i odjavnog postupka:

-

Detaljna analiza uzoraka

Kupci se različito ponašaju u procesu kupovanja i različiti faktori utječu na njihov odabir smjerova kroz e-trgovinu. Razumijevanje njihovog ponašanja,tj.ako točno analizirate na kojem mjestu u procesu odjave odustaju, pomoći će vam da poboljšate završni postupak i povećate prodaju.

Koristite takav analitički softver u kojem svaki korak vodi prema finalizaciji kupovine. Svaki pomak na stranici mora biti zabilježen pratećim kodom kako bi se napuštene košarice mogle lakše locirati. Primjeri iz prakse vrlo vjerojatno će vam pokazati sljedeće:

 • trećina kupaca stavlja stvari u košaricu
 • trećina kupaca stiže do stranice s informacijama o plaćanju
 • 10% ih dođe do stranice s dostavom
 • 5% ih potvrđuje narudžbu
 • manje od 5% kupaca završava transakciju

-

Što nam govore ovi brojevi? Prije svega pokazuju koje dijelove prodaje treba poboljšati. Iz navedenog primjera jasno se vidi da se glavni problemi skrivaju na stanici s naplatom, dostavom i potvrdom narudžbe, kroz svaki od ovih koraka gubite više od polovice potencijalnih kupca.

Nakon što ste otkrili gdje dolazi do prekida kupovine, sljedeće što morate otkriti jest – kamo odlaze ti kupci. Da li u potpunosti napuštaju stranicu? Da li provjeravaju stranicu sa službom za korisnike u slučaju vraćanja kupljenih stvari? Da li se vraćaju na početnu stranicu jer se boje kupovine? Takve informacije omogućuju razotkrivanje njihovih motiva. Kad ćete proučavati stavke zbog kojih se košarice napuštaju, svakako odgovorite na navedena pitanja.

-

Sigurnost

S očiglednim učestalim hackerskim upadima u različite sustave, sigurnost njihovih podataka bit će primarna briga vašim kupcima. Svakako u naplatnom procesu naglasite sigurnost vaših stranica i objasnite zbog čega su vaše košarice pouzdane. Naravno, spomenite enkriptirani SSL protokol.

-

Dostava

Kada god je moguće, probajte na stranicu s ponudom proizvoda navesti i troškove dostave. Većina on line trgovina radi po sistemu da taman kad je pred kupcem posljednja stepenica za kupnju proizvoda, osvanu troškovi dostave, misleći da su ljudi već uložili previše vremena i da neće ostaviti košaricu. To može biti skupa pogreška.

-

Vraćanje robe

Vraćanje robe jedno je od neizbježnih iskustava. Jasno definirajte način i uvjete povrata kupljene robe, imajte za taj dio posla poseban link na kojem će sve biti detaljno objašnjeno.

-

kupovina

Ostala poboljšanja

Jedno od njih jest konstantno prikazivanje košarice s ubačenim proizvodima i prikaz potrošenog iznosa na svakoj stranici ( tamo gdje je moguće ). Još jedna dokazano dobra taktika jest uklanjanje svih navigacijskih opcija da se ne ometa pažnja klijenta jednom kada krene u proces plaćanja i odjave sa stranice. Kako god, morate konstantno unaprijeđivati sustav kupovine i naplate.

Olakšavanje plaćanja i pravovremeno ( čitajte: brzinsko ) reagiranje na upite klijenata sigurno će pridonijeti napretku prodaje.

Rating 4.50 out of 5
[?]
, , , , , ,

Autor teksta:

eBizMags - ukupno napisanih 269 tekstova na eBizMags.

Svi autori - Što je eBizMags?

Kontaktiraj autora

0 Komentari za ovaj tekst

2 Trackbacks za ovaj tekst

 1. e-projekti: Vrednovanje koncepata i dizajna | eBizMags Says:

  [...] nakon sadržaja. Navigacija je prvo mjerilo upotrebljivosti aplikacije, jer omogućuje korisniku kretanje od točke A do točke B ( sa što je manje moguće točaka između ). Dizajneri će vas nerijetko pokušati impresionirati [...]

 2. Par savjeta za dobar e-commerce | eBizMags Says:

  [...] i jedni i drugi žele informaciju odmah, bez puno traženja. Saznajte što vaši kupci cijene i olakšajte im pristup tome na svom siteu. To mogu biti akcijske ponude, detaljne specifikacije artikala, vezani artikli [...]

Vas Komentar