RSS

Koja su obilježja web imenika visoke kvalitete?

Tue, Oct 13, 2009

eMarketing, ePoslovanje, eTrziste

Koja su obilježja web imenika visoke kvalitete?

Svoju web stranicu možete prijaviti u koliko god web imenika želite. Prilikom prijave važno je da stranicu prijavite samo u one imenike u koje ona doista tematski i spada. Ako se pitate može li vam štetiti prijavljivanje sitea na imenik koji vam tematski nije blizak, odgovor je ne. Pa zašto onda ne prijaviti site na sve moguće imenike? Zato jer ćete na taj način neproduktivno potrošiti svoje dragocjeno vrijeme. Umjesto da se bavite npr. ažuriranjem sadržaja sitea, njegovim promoviranjem, prodajom ili bilo kojom drugom produktivnom radnjom, dragocjeno vrijeme ćete potrošiti prijavljujući site na imenike koji vam neće povećati promet. Kako onda utvrditi koji su web imenici vrijedni vaše pažnje?

-

Postoje mnogi načini, no web imenici visoke kvalitete posjeduju sljedeće zajedničke karakteristike:

-

Veliki broj indeksiranih stranica

Site čije pojedinačne stranice su indeksirane uvijek je u prednosti nad siteom čije stranice nisu indeksirane niti optimizirane za robote koji kontinuirano pretražuju Internet. Što je više stranica nekog sitea indeksirano, to je on vidljiviji prema tražilicama i bolje kotira u njihovim bazama. Ako svoj site prijavite na imenik kod kojeg je svaka stranica indeksirana, to znači da će imenik odmah generirati statičnu stranicu s informacijama o vašem siteu (koje ste sami upisali prilikom prijave na imenik). Takva stranica ima statičnu adresu i robot koji pretražuje Internet vrlo lako će je indeksirati i prikazivati u rezultatima pretrage. Na primjer, nakon prijave vašeg sitea www.mojsite.com na imenik www.imenik.com bit će izgenerirana statična stranica s adresom www.imenik.com/m/mojsite.com/index.html. Robot sa tražilice lako će taj site pronaći i uvrstiti u svoju bazu podataka. Ako ste kod prijave sitea na imenik u opis sitea stavili “Moj fenomenalan site”, taj će opis biti prikazan, zajedno s ostalim informacijama o vašem siteu, kada u browseru otvorite www.imenik.com/m/mojsite.com/index.html.

Međutim, i robot će iz koda te stranice izvaditi sve te informacije, uključujući navedeni opis. To znači da kad u tražilicu upišete “Moja internet trgovina”, u rezultatima pretrage bit će navedena veza prema stranici www.imenik.com/m/mojsite.com/index.html, odakle pak posjetitelji mogu vidjeti detaljan opis vašeg sitea i posjetiti ga ako žele, a to je upravo ono što vam je i bio cilj – povećati posjećenost. Bilo bi dobro i da prošvrljate imenikom u potrazi za siteovima iste kategorije kao što je vaš te da sa njihovim autorima pokušate dogovoriti međusobnu promociju, tako da sa što više siteova iste kategorije kao što je vaš dobijete povratne veze. Ne samo da ćete tako dobiti posjete i sa drugih siteova, već će vam i tražilice dodijeliti bolji rang na temelju toga što s drugih popularnih siteova vode veze prema vašem.

-

Veze nemaju NOFOLLOW atribut

Koncept NOFOLLOW atributa predstavio je šef Google-ova tima za borbu protiv spama Matt Cutts još 2005. godine. NOFOLLOW atribut koriste se kao dodatak vezi u HTML kodu, a namjena mu je da robote uputi da NE slijede vezu. Implementacije se ipak razlikuje ovisno od tražilice pa se ispostavilo da mnoge tražilice ipak slijede i veze s NOFOLLOW atributom jer roboti po svojoj prirodi žele otkriti što je moguće više stranica. Premda slijede takve veze, većina tražilica na ocjenjuje takve veze niti ih rangira. Site na kojem vodi veza s NOFOLLOW atributom prema vašem siteu zapravo vam radi medvjeđu uslugu – premda korisnicima omogućuje da s drugog sitea dođu do vašeg, čime vam povećavaju posjećenost, tražilice će takvu vezu zanemariti pri ocjenjivanju vašeg sitea i dodjeljivanju ranga.

U redu je ako na kvalitetnom web imeniku s velikim dnevnim prometom veza prema vašem siteu ima NOFOLLOW atribut jer ćete bar na račun velike dnevne posjećenosti takvog imenika i vi imati veću posjećenost, više korisnika imenika će vas tamo pronaći i posjetiti vaš site. Međutim, uvijek je bolje prijaviti se na imenike koji će na stranici s informacijama o vašem siteu imati normalne, povratne veze na vaš site. Na taj način povećat će vam ne samo promet već i rang u tražilicama jer će robot povratne linkove prema vašem siteu, bez NOFOLLOW atributa, uzeti u obzir prilikom izračunavanja popularnosti.

-

Prijateljski URL-ovi

Imenici koji stranici na kojoj se nalaze informacije o vašem siteu dodijele prijateljski URL, umjesto adrese s parametrima za bazu podataka, znatno brže će vam podići rang u tražilicama. Tako će adresa www.imenik.com/shops/books/moj-site/ za robote biti znatno razumljiviji te će iz njega izvući više informacija nego iz adrese oblika www.imenik.com/category.php?id=09 koja zapravo ima robotu nerazumljive parametre što upućuju na točno određeni zapis u bazi podataka imenika s opisom vašeg sitea.

-

Web imenik

Imenik je dugovječan

Kakva je korist od prijave na imenik u kojem će vaš site nestati par dana nakon što ste ga dodali? Uštedite svoje vrijeme i procijenite kakva je dugovječnosti imenika. To možete provjeriti Kako bi to provjerili, pogledajte da li autor dotičnog imenika održava neki drugi site i kakva mu je posjećenost. Ako drugi site ima gomilu posjetitelja, možete biti sigurni da će i imenik biti zbrinut. Ako autor nema nijednu drugu stranicu osim imenika, tada provjerite da li su unosi u imenik visoke kvalitete. Tako ćete biti sigurni da će imenik imati dug i plodonosan život jer nitko ne troši vrijeme da bi sve unose u imenik provjerio i pobrinuo se da budu točni i kvalitetni ako nema ozbiljnu namjeru održavati imenik kroz duži vremenski period.

Rating 4.33 out of 5
[?]
, , , , , ,

Autor teksta:

eBizMags - ukupno napisanih 269 tekstova na eBizMags.

Svi autori - Što je eBizMags?

Kontaktiraj autora

0 Komentari za ovaj tekst

2 Trackbacks za ovaj tekst

  1. SEO: Budimo realni, krajnji cilj je povećanje zarade | eBizMags Says:

    [...] posjećenosti stranice uz pomoć optimizacije za tražilice bitno je za vaše e-poslovanje, ali je jednako važno da struktura, dizajn i navigacija stranice pogoduju konverziji posjetitelja [...]

  2. Kvalitetni linkovi na webu: Nije zlato sve što sja | eBizMags Says:

    [...] se napasti da povećavate popularnost na ”free to all” link stranicama. To su neorganizirane stranice prepune linkova – što god pošaljete automatski dodaju kao link. [...]

Vas Komentar