RSS

Istraživanje: Da li je e-mail smetnja?

Thu, Jun 4, 2009

ePoslovanje

Istraživanje: Da li je e-mail smetnja?

Online istraživanja sve češće upozoravaju da tvrtkama e-mail donosi više gubitaka kroz izgubljenu produktivnost radnika negoli što donosi koristi. Menadžment ne zna kako iz gomile e-mail poruka što kolaju organizacijom izvući korisna znanja i informacije, a djelatnici često putem e-maila obavljaju zadatke koje mogu znatno brže obaviti na drugačiji način.

Tako prema istraživanju JPY-ja e-mail u tvrtkama postaje smetnja jer djelatnici često koriste e-mail za zadatke koje mogu znatno brže obaviti telefonski, što umanjuje njihovu produktivnost, a tvrtki nanosi gubitke. Zabrinjavajuće je i to što tvrtke uglavnom nemaju definiranu poslovnu strategiju kojom bi iskoristile informacije i znanja sadržana u golemoj količini e-mail poruka što kolaju organizacijom. Istraživanje je provedeno na uzorku od 500 poslovnih korisnika, a za potrebe istraživanja razvijen je poseban softver za upravljanje e-mail sustavima koji je mjerio učinkovitost korištenja e-maila.

Izvršni direktor JPY-ja Dr. John Yardley kaže da je istraživanje pokazalo kako je u nekim tvrtkama e-mail postao smetnja koja ograničava djelatnika i smanjuje njihovu produktivnost. Prema Yardleyju, menadžment tvrtke mora razviti strategiju za upravljanje znanjima i neiskorištenim informacijama iz mnogobrojnih e-mail poruka.

Istraživanje je otkrilo da tri četvrtine sudionika istraživanja posjeduje minimalno tri e-mail adrese, a 13,8 posto ih koristi deset ili više e-mail adresa. Mnogi korisnici koriste tako mnogo e-mail adresa da bi se zaštitili od poplave spam poruka ili radi razvrstavanja poslovnih e-mailova.

U kojoj ćemo mjeri ovo istraživanje shvatiti ozbiljnim upozorenjem, ostaje na nama.

-

“E-mail je nekoć predstavljao veliku prednost za tvrtke koje su ga koristile. Danas bi e-mail mogao postati smetnja. Bez robusne menadžerske strategije za upravljanje znanjima i korisnim informacijama te zaštiti poslovnih tajni koje se kriju u e-mail porukama kompanije riskiraju da postanu zatočenicima e-maila”, Dr. John Yardley, izvršni direktor JPY-ja

Rating 4.00 out of 5
[?]
, , ,

Autor teksta:

eBizMags - ukupno napisanih 269 tekstova na eBizMags.

Svi autori - Što je eBizMags?

Kontaktiraj autora

Vas Komentar