RSS

e-mail marketing: Kako osmisliti dobar subjekt za vaše kampanje?

Tue, Sep 1, 2009

eMarketing, ePoslovanje, eSavjeti

e-mail marketing: Kako osmisliti dobar subjekt za vaše kampanje?

Usudimo se reći da je linija subjekta najvažniji pojedinačni sastojak uspješnog e-maila ili newslettera, stoga joj je nužno posvetiti dovoljno pažnje. U ovom članku donosimo nekoliko praktičnih savjeta i principa o ovom, naizgled, jednostavnom elementu. Brojna istraživanja slažu se u tome da subjekt bitno utječe na broj otvaranja mailova, kao i ime pošiljatelja. Zajedno ova dva elementa često određuju hoće li korisnik otvoriti ili samo ignorirati vaš mail, te u najgorem slučaju prijaviti ga u spam… Ne zaboravite, prije korisnika filteri ISP-ova provjeravaju polje subjekta.

-

Pogledajmo, nekoliko općenitih činjenica koje je dobro imati na pameti prilikom kreiranja subjekta e-maila i / ili newslettera:

Informacija – subjekt neka bude informativan i neka predstavlja vrijednost maila, trebao bi govoriti korisniku da mu se isplati otvoriti mail, jer u njemu ima vrijednih informacija.

Zanimljivost – vaš mail se natječe sa stotinjak konkurentskih; zainteresirajte korisnika da otvori baš vaš. Subjekt je ekvivalent naslovu članka u novinama, po kojem često odlučujemo hoćemo li čitati članak ili ne.

Povjerljivost – linija subjekta može poboljšati, ali i naškoditi vašem brandu. Ukoliko nešto obećate u subjektu, a u mailu to ne izvršite, nestat će teško stečeno povjerenje vaših korisnika, a s time i kupci.

Akcija – pretpostavljamo da je svrha vaših mailova prodaja određenih proizvoda ili usluga. Stoga bi linija subjekta trebala pobuditi želju korisnika da potraži dodatne informacije na vašim stranicama, te da kupi ono što prodajete.

Empatija – iako šaljete mailove stotinama, ili u nekim slučajevima tisućama korisnika, nemojte smetnuti s uma da ga na kraju čitaju pojedinačne osobe.

Zajedništvo – linije subjekta i “From” polja – zahvaljujući drastičnom porastu spama, korisnici obraćaju pažnju na oba ova polja da ustvrde radi li se o željenom mailu ili spamu. Stoga vam nije više posao samo zainteresirati korisnika subjektom i “from” poljem, potrebno ga je prvo uvjeriti da ne obriše vaš mail!

-

Praktični savjeti za kreiranje subjekta:

1. segmentirajte / personalizirajte – to ne znači da ćete stavljati imena primatelja u subjekt, nego će različiti korisnici primiti mailove s različitim subjektima, čak ukoliko i šaljete identične mailove. No, pazite na točnost subjekta: ono što je u njemu obećano sadržaj vašeg maila mora ispunjavati.

2. Brandirajte svoju liniju subjekta ( Newsletter ili Ime Tvrtke ): praksa je pokazala da je dobro istaknuti vaš brand ili tvrtku u liniji subjekta, i to uvijek na istom mjestu.

3. Koristite uvijek isti stil – linija subjekta naravno mora biti svaki puta drugačija, ali neka uvijek bude prepoznatljiva, baš kao i from linija. To će doprinjeti lakšem i bržem prepoznavanju od strane korisnika, ali i pomaže u borbi protiv spama. Nakon što ste istestirali koji stil najbolje odgovara većini korinisk,a držite ga se…

4. Neka vam netko drugi napiše, provjeri ili editira liniju subjekta – osim ukoliko nemate sjajnu osobu tekstopisca s novinarskim iskustvom, pokušajte nekom drugome dati da napiše subjekt maila. Rezultati su ponekad iznenađujuće dobri.

5. Pošaljite sami sebi liniju subjekta – pošaljite sebi uzorke mailova s različitim subjektima, stavite se u kožu korisniika, te odaberite najbolji subjekt.

Rating 4.25 out of 5
[?]
, , , , ,

Autor teksta:

eBizMags - ukupno napisanih 269 tekstova na eBizMags.

Svi autori - Što je eBizMags?

Kontaktiraj autora

0 Komentari za ovaj tekst

1 Trackbacks za ovaj tekst

  1. Uspješni Newsletteri: Nekoliko savjeta za poboljšanje Naslova poruke | eBizMags Says:

    [...] smo govorili o važnosti naslova poruke prilikom definiranja vaše e-mail kampanje ili newslettera. Usudimo se reći da je linija subjekta [...]

Vas Komentar